17 Eylül 2014 19:46

'ABD askeri Irak'ta savaşmayacak'

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan askeri güçlerinin Irak veya Suriye'de savaşmayacağını açıkladı.

\'ABD askeri Irak\'ta savaşmayacak\'
Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan askeri güçlerinin Irak veya Suriye'de savaşmayacağını açıkladı.

Florida'daki ABD Merkezi Komutanlık karargahında Amerikan askerlerine konuşan Başkan Obama "Irak'ta konuşlandırılmış olan Amerikan güçleri savaş görevi üstlenmeyecek" dedi.ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in ABD senatosundaki oturumda yaptığı, IŞİD'e karşı başlatılan mücadele stratejisinin başarıya ulaşmaması durumunda, Obama'dan, Irak'a kara birlikleri göndermesini önerebileceğini söylemesinden sonra Barack Obama, Irak ya da Suriye'ye kara birlikleri göndermenin kendi gündeminde olmadığını söyledi. Çarşamba günü Florida'ya bağlı Tampa kentindeki ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı'nda (CENTCOM), üst düzey askeri yetkililer ile görüştükten sonra, ABD'nin IŞİD'e karşı operasyonuna ilişkin açıklama yapan Obama, ABD askerine karada savaşma emri vermeyeceğini vurguladı. 

'40 ÜLKE KOALİSYON İÇİN DESTEK VERDİ'

IŞİD ile mücadelede 40'ı aşkın ülkenin kendilerine destek verdiğini belirten Barack Obama, bazı müttefiklerin kendilerine havadan destek vereceklerini, bazılarının da karada savaşacağını belirtti. ABD askerlerini Irak'ta yeni bir kara savaşına sokmayacağının altını çizen Obama, "Geniş kapsamlı ve sürekli bir kontra terör stratejisi ile IŞİD'i zayıflatıp sonunda yok edeceğiz. Nerede olursa olsunlar, Irak'ta yada Suriye'de, bu teröristler El Kaide liderlerinin çoktan öğrendiği şeyleri öğrenecekler. ABD'yi tehdit ederseniz sizin kaçacak hiçbir yeriniz yok, mutlaka bulacağız sizi" diye konuştu. 

'ORDUMUZUN BAŞKA BİRİMLERİNİ IRAK'A KARA SAVAŞI İÇİN YOLLAMAYACAĞIM '

IŞİD ile mücadelenin tek başına ABD'nin mücadelesi olmadığını ve olmayacağını vurgulayan Obama, "Geçtiğimiz yıllarda öğrendik ki ABD, sonuca ulaşmada fark yaratabilen bir ülke. Ama açık olacağım; Irak'a gönderilen Amerikan askerleri bu mücadelede yer almayacaklar, savaş malzemeleri olmayacak. Bu teröristlere karşı, kendi ülkeleri için savaşan sahadaki Irak güçlerine destek verecekler. Başkomutan olarak, sizleri yada ordumuzun başka birimlerini Irak'a kara savaşı için yollamayacağım" dedi. 

Bu mücadelede yalnız olmadıklarını, ABD'nin başka ülkelerde yalnız yaptığı girişimlerde, o ülkeden ayrılır ayrılmaz aynı sorunların yeniden başladığını öğrendiğini anlatan Obama, "Dünya tehdit altında, dünyanın yardıma ihtiyacı var. ABD'den şikayetçi olan ülkeler bile ABD'yi yardıma çağırıyor" açıklamasını yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Havalı kornasıyla Kamyon yola çıktı

SONRAKİ HABER

Sizin de ilk olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...