17 Eylül 2014 17:21

HES iptal oldu, tarihi köprü su altında kalmaktan kurtuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 hidroelektrik santral (HES) projesinden biri olan ve Dicle Vadisi ile tarihi On gözlü Köprü'yü sular altında bırakacak Dicle-II Regülatörünü ve HES projesini, gelen tepkiler üzerine iptal etti.

HES iptal oldu, tarihi köprü su altında kalmaktan kurtuldu
Paylaş

Dicle Nehri üzerinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılması planlanan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından onaylanan 3 HES projesinden biri, kentteki kitle örgütlerinin tepkisi ve projenin tarihi Diyarbakır surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi adaylık sürecini etkileyeceği gerekçesiyle iptal edildi.

İptal nedeniyle ilgili kurumlara bilgilendirme yazısı gönderen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Hidroelektrik Enerji Dairesi Başkanlığı, Dicle-II Regülatörü ve HES Projesine ilişkin olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yazısının, projenin alan yönetimi sınırları içinde olduğu, bunun da UNESCO sürecini ve bu kapsamda dünya mirası olarak sunulacak olan Hevsel Bahçelerini ve Dicle Vadisi'ni olumsuz etkileyeceğinin belirtildiği ifade edildi. 

Yazıda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün de projenin adaylık dosyasının önemli bileşenlerinden olan Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı ile Ongözlü Köprü'nün özgünlük ve bütünlüğüne zarar verebileceğinin anlaşıldığının ifade edilmesi nedeniyle projenin iptal edildiği belirtildi.

'BENZER PROJELER DE İPTAL EDİLMELİ'

Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turan Kapan, projenin iptal edilmesiyle ilgili olarak, bu tür kurulu gücü düşük olan (10 Megawat) HES'lerin çevre üzerinde büyük olumsuz etkileri olduğunu belirterek, "Bu projeler aynı zamanda enerji yatırımları açısından da fizibil olmadığı bilinmektedir. Doğa, çevre ve kültürel varlık alanları üzerinde büyük tahrip gücü olmaktadır. Bunlar göz önüne alındığında bu projenin faydasından çok zararı olacaktı. Bu projeler, nazım imar planlarında yer alması gerekirken, bu projeler bu planlamalarda yer almamıştı. Mevzuatlara göre inşaatları başlanıldığında kaçak yapı durumuna düşecekti. Bakanlığın bun iptal etmesini olumlu buluyoruz. Aynı şekilde Dicle Nehri üzerinde yapılacak benzer projelerinin iptal edilmesini istiyoruz. Artık Dicle Nehri debisinin yeni bir baraj projesini ve enerji üretim tesisini karşılayamayacağını biliyoruz" dedi.

Turan Kapan, Dicle Nehri üzerinde daha önce yapılan barajların nehrin akışını ve debisini nasıl değiştirdiğini, özellikle yaz dönemlerinde kuruma noktasına geldiğini, bu son yapılacak olan HES'lerle birlikte nehrin tamamen can suyunun da durma noktasında kendilerini kaygılandırdığını da belirtti. Kaplan, "Tabi ki bizim yaşam alanlarımız, su kaynaklarımız olsun bugün kar anlayışına hizmet eden bir anlayış çerçevesinde kullanılıyor. Bu kaynaklara yönelik hükümetin ciddi tasarruflarda bulunması biz meslek odalarını kaygılandırıyor" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Aydın\'da \'yolsuzluk eylemi\' davasının 2\'nci duruşması yapıldı

SONRAKİ HABER

Torba yasayla işsiz kalan madenciler oturma eylemi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...