17 Eylül 2014 13:58

Madenciler, vatandaşların bilirkişi keşfine katılmasını engelledi

İzmir’in arseniksiz tek su havzası olan Efemçukuru’daki altın madenine karşı açılan davanın bilirkişi keşfine katılmak isteyen vatandaşlar, maden çalışanları tarafından engellendi.

Madenciler, vatandaşların bilirkişi keşfine katılmasını engelledi
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


İzmir’in arseniksiz tek su havzası olan Efemçukuru’daki altın madenine karşı açılan davanın bilirkişi keşfine katılmak isteyen vatandaşlar, maden çalışanları tarafından engellendi.

ALTIN MADENİ KAPASİTE ARTIRMAK İSTİYOR

İzmir’in tek temiz yüzeysel su toplama havzası Efemçukuru’da yer alan ve kente 20 kilometre uzaklıkta bulunan TÜPRAG’a bağlı altın madeni geçtiğimiz aylarda 2.5 kat kapasite artışı yapmak istedi ve bu isteğe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “ÇED olumlu” kararı verdi. İzmirli yaşam savucuları da kararın iptali için dava açtı ve mahkeme maden alanında bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi.

MADENCİLER KÖY YOLUNU KAPATTI

EGEÇEP ve çeşitli meslek odaları tarafından açılan davanın keşfine katılmak isteyen yaşam savunucuları ve köylüler maden çalışanları tarafından engellenmek istedi. EGEÇEP üyesi bir grup ve köylüler, araçlarıyla birlikte maden alanına gitmek isterken Payamlı köyü civarında madende çalışan bir grup tarafından yolları kesildi. Araçlarla herkesin kullandığı köy yolunu kesen altın madeni çalışanları, maden alanına girilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Jandarma ve kaymakam aramasının ardından, jandarmanın gelmesiyle yol açıldı. Ancak maden çalışanları jandarmaya rağmen, araçlarını kağnı yavaşlığında kullanarak vatandaşların maden alanına geç gitmesini sağlamaya çalıştı. En son madene dönen yol, yine altına madeni araçları tarafından kesildi ve vatandaşlar burada da engellendi.  

GAZETECİLER DE ENGELLENMEK İSTEDİ

Diğer yandan, İzmir Adliyesi’nden hakimlerin ve bilirkişi heyetinin bulunduğu aracın arkasında madene gelen EGEÇEP üyeleri, meslek örgütü temsilcileri ve gazeteciler herhangi bir engelleme olmadan maden alanına girebildi. Bu kez de EGEÇEP’in aracında bulunan basın mensupları, madenin özel güvenlik görevlileri tarafından araçtan indirilmek istenmedi. Gazetecilerin tepkisi üzerine, özel güvenlik birimleri geri adım attı.

İZMİR’İN SUYU TEHLİKEDE

Bilirkişi keşfi başlamadan önce EGEÇEP avukatları, şirket ve davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri kısa bir açıklamada bulundu. EGEÇEP avukatları, madenin İzmir’in içme suyuna olan etkisine dikkat çekerek, bilirkişi keşfinde madenin sulara zararlarının da tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca altın madeninin bölgedeki üzüm üretimine olan etkisinin de incelenmesini istedi.

Şirket avukatları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise her şeyin mevzuata uygun olduğunu, ÇED raporunun da bu mevzuata uyulduğu için verildiğini iddia etti.
Açıklamaların ardından bilirkişi keşfi başladı. Ancak hakim kararıyla keşfin gazeteciler, İzmirli yaşam savunucuları ve köylüler tarafından izlenmesine izin verilmedi.

‘MADENİN ZEHRİ BİZE KALACAK’

Bu arada madende çalışan köylülerle diğer köylüler arasında tartışmalar çıktı. Maden çalışanları biz burada ekmeğimizi savunuyoruz derken, köylüler ise “Biz de burada suyumuzu, havamızı, toprağımızı çocuklarımızın geleceğini savunuyoruz. Bu madenin işi bittikten sonra zehri bize kalacak. Şu an bile üzümlerimize ve diğer ürünlerimize çok büyük zararı var. Sularımız kirlendi” dedi.

EGEÇEP bilirkişi keşfi sırasında yaşanan engellemeler için de suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Bilirkişi keşfi devam ediyor...

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan\'dan NYT\'ye \'alçaklık, adilik\' tepkisi

SONRAKİ HABER

EMEP\'in yardım kampanyası sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...