16 Eylül 2014 20:50

20 saat çalışmanın bedeli 20 lira

İslâhiye’nin biber tarlalarında çalışan tarım işçileri, günde 20 saat çalışmalarının karşılığında 20 TL alıyor.

20 saat çalışmanın bedeli 20 lira
Paylaş

Nazım DAŞTAN

İslâhiye’nin biber tarlalarında çalışan tarım işçileri, günde 20 saat çalışmalarının karşılığında 20 TL alıyor.

Urfa’nın Siverek İlçesi Karacadağ bölgesinden Antep’in İslâhiye İlçesi’ne gelerek biber tarlalarında çalışan tarım işçileri, Suriyeli mültecilerin gelmesiyle beraber işverenlerin günlük yevmiyelerini 20 TL’ye çektiğini, böylelikle de çok büyük bir sömürüye maruz kaldıklarını söyledi. Günlük 20 saat söz konusu ücretle çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden işçiler, bu koşulları zorunluluktan dolayı kabul ettiklerini belirtti.

KADIN OLMANIN FARKI; ARTAN SÖMÜRÜ

Karacadağ bölgesinden ailesi ile birlikte yaklaşık bir ay önce İslâhiye’ye geldiğini belirten 50 yaşındaki Sara Kaya, hem kadın hem de tarım işçisi olmanın zorluğuna katlanmak zorunda kalıyor. Günlük kaç liraya çalıştığını bilmediğini ifade eden Kaya, koşullar ne olursa olsun çalışmak zorunda olduğunu dile getirdi. Kadın olarak iş yüklerinin iki kat olduğunun altını çizen Kaya, yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Biz Karacadağ’dan buraya isot tarlalarında çalışmak için geldik. Ne olduğu görülüyor. Eşim onlarla anlaşmış. Ben ne kadara çalıştığımı da bilmiyorum. Bir yandan çalışıyoruz, bir yandan çocuklara bakıyoruz. Burada çadırlarda barınıyoruz. Yaşadığımız rezilliktir.”

‘İSTER ÇALIŞ İSTER ÇALIŞMA’

Ailesi ve yakınlarından toplam 40 kişinin biber tarlalarında çalıştığını kaydeden 20 yaşındaki Mahmut Menteş adlı genç ise, Suriyeli mültecilerin gelmesiyle beraber günlük yevmiyelerin 20 TL’ye düştüğünü aktardı. Sabah 04.00’ten başlayıp, gece yarısına kadar çalıştıklarını ifade eden Menteş, çok büyük bir emek sömürüsüne maruz kaldıklarını belirtti. Tek isteklerinin hakları olanı almak olduğunu söyleyen Menteş, işveren ile koşulları hakkında görüştüklerini, işverenin “İster çalışın ister çalışmayın” cevabını verdiğini aktardı. Taleplerinin dikkate alınmadığına dikkat çeken Menteş, Suriyeli mültecilerin gelmeden önce günlük yevmiyelerin 60-70 TL arası değiştiğini belirterek, “Bazı günler yemek bile yemeden çalışıyoruz. Ama bize reva görülen budur. Onların gelmesiyle işçi çoğaldı. Ve yevmiyeleri aşağı indirdiler. Kızgın güneşin altında saatlerce çalışıyoruz. İhtiyacımız olmasaydı biz de bu koşullarda çalışmazdık” dedi. (Antep/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Savcılık, Torun Center soruşturmasında tanıkları dinlemedi

SONRAKİ HABER

İsrail\'den \'Ateşkesten bu yana ilk saldırı\' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...