16 Eylül 2014 18:08

Af yok taksit var!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı alacaklarına ilişkin herhangi bir affın söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Biz vergi cezalarından vazgeçilmesinin önünü aldık.Dolayısıyla vatandaşlarımız nasılsa birkaç yıldan sonra bu tür düzenlemeler yapılıyor, ben ödemeyeyim dediği zaman bir avantajı kalmıyor. Bu tür beklentilerle ödemeyi erteleme içine girenler tekrar hayal kırıklığına uğramış oluyorlar. İlk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız” iddiasında bulundu.

Af yok taksit var!
Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı alacaklarına ilişkin herhangi bir affın söz konusu olmadığını vurgulayarak,  “Biz vergi cezalarından vazgeçilmesinin önünü aldık.
Dolayısıyla vatandaşlarımız nasılsa birkaç yıldan sonra bu tür düzenlemeler yapılıyor, ben ödemeyeyim dediği zaman bir avantajı kalmıyor. Bu tür beklentilerle ödemeyi erteleme içine girenler tekrar hayal kırıklığına uğramış oluyorlar. İlk defa bu kadar katı bir düzenlemeyle karşı karşıyayız” iddiasında bulundu.

Kanunun şu anda incelemesi devam eden hususlarda bir kolaylık sağlamadığını belirten Bakan Şimşek, “Sadece kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılmasını kapsıyor. Kasa fazlası ve ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtların düzeltilmesi de bu kanun kapsamında. Maliye Bakanlığı alacaklarına ilişkin herhangi bir af söz konusu değildir. Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi imkanı getiriliyor. Vergi alacakları açısından 18 taksit yani 36 aylık bir vade söz konusu ama diğer idarelere göre bu taksit sayısı ve ödeme süresi değişebiliyor” diye konuştu.

KREDİ KARTIYLA ÖDENEBİLECEK

Bakan Şimşek açıklamalarında, vergi dairesine ödenecek taksitlerin kredi kartıyla da ödenebilmesinin önünü açtıklarına dikkat çekerek, bazı küçük alacakların tahsilatından da vazgeçtiklerini vurguladı.

Mükellefler ya da vatandaşların vergi borçlarıyla ilgili olarak vergi dairesine, sigorta primi borçları için sosyal güvenlik müdürlüklerine, diğer borçlar için de ilgili idarelere başvuracaklarını söyleyen Şimşek, Gelir İdaresi olarak yapılacak başvuruları elektronik ortamdan alacaklarını ifade etti.

BORÇLARA GETİRİLEN HAKLAR

* Vergi dairelerine borçlu olanlar için en son başvuru tarihi 1 Aralık 2014 olacak.
* Genel sağlık sigortası primlerinden borçlu olanlar için 7 aylık bir süre tanındı. Son başvuru tarihi Nisan sonu olacak.
* Diğer primlerden borçlu olanlar için ise 3 aylık bir süre tanındı. Burada da aralık sonuna kadar başvuruların yapılması gerekiyor. 
* Vergi sigorta primleri peşin ödenebilir veya 3 yıla kadar taksit söz konusu olabilecek.
* Çiftçilerin elektrik borçları su borçlarına ilave bir imkan tanındı. Yılda 1 taksit olmak üzere 5 yıllık bir vade imkanı getirildi.
* İl özel idareleri ve belediyeler borçlarını 6 yılda 36 taksitte borçlarını ödeyebilecekler. Dolayısıyla oldukça geniş bir kolaylık sağladık.

GELİR TESTİ YAPTIRMAYIP BORCU OLANLAR DİKKAT!

Gelir testine girmediği için borcu çıkanlar ve bu nedenle sağlıktan yararlanamayanlar, 7 ay içinde başvuracak. Ya borç silinecek ya da taksite bölünecek.
Gelir testine girmediği için en yüksek tutardan borç çıkarılanlar, torba yasanın yürürlüğe girmesiyle kurtulma imkanı buldu. Mevcut sistemde aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olanların primini devlet ödüyor. Teste girmeyenlere de en yüksek primden borç çıkarılıyor. Gelir testine girmeyenler, bu nedenle büyük borç yüküyle karşılaşıyor. Yasaya göre, bu kişiler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren 6 ay içinde gelir testine başvuracak. Gelir testine göre de ödemesi gereken tutar belirlenecek. Yasa ile sağlanan imkan doğrultusunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olanların bütün borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, geliri oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan prim borcundan kurtulmak mümkün olacak. Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da, taksitle ödenebilecek.

BAĞ- KUR’LULAR DA KAPSAMDA

Torba yasa, prim borçlarına yapılandırma imkanı getirdi. Sigorta primleri açısından hem işverenlerin hem de kendi primlerini ödeyen Bağ- Kur’luların prim borçları kapsamda.
30 Nisan 2014 tarihi öncesi oluşan; işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik primleri, isteğe bağlı sigortalılık primleri, topluluk sigortası primleri, özel işlem vergisi, eksik hesaplanan asgari işçilik primleri, genel sağlık sigortası primlerinin faizleri silinecek. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

İşsizlik oranındaki artış sürecek

SONRAKİ HABER

Açığa alınan hekime meslektaşlarından destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa