16 Eylül 2014 18:05

İşsizlik oranındaki artış sürecek

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ-SPM), Haziran ayında yüzde 9.1 olarak açıklanan işsizlik oranının artış trendini sürdürerek, Temmuz ayında yüzde 9.6 olarak ilan edileceği öngörüsünde bulundu.

İşsizlik oranındaki artış sürecek
Paylaş

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi  (TOBB ETÜ-SPM),  Haziran ayında yüzde 9.1 olarak açıklanan işsizlik oranının artış trendini sürdürerek,  Temmuz ayında yüzde 9.6 olarak ilan edileceği öngörüsünde bulundu.

TÜİK’in Haziran ayı işgücü piyasası verilerini açıklamasının hemen ardından SPM de, Eylül 2014  “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Pınar Kaynak ile Ozan Acar ve yardımcı araştırmacı Mustafa Enes Kaya’nın hazırladığı bu çalışmada izleyen ayın işsizlik oranının yanı sıra; işgücü piyasasının diğer önemli verileri  tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı, işgücüne katılım oranı ve sanayi istihdamı tahminleri de ilan edildi.

TEMMUZDA İŞGÜCÜ VERİLERİ MORAL BOZACAK

SPM’nin tahminlerine göre Temmuz ayında tarım dışı işsizlik oranı 0.7 puan gibi yüksek bir değerde artış göstererek yüzde 11.8 düzeyine yükselecek. İstihdam oranı 0.4 puan, işgücüne katılım oranı  0.5 puan gerileyecek.
SPM, özel olarak izlediği sanayi sektörü istihdamında da 42 bin kişilik kayıp yaşanarak bu verinin 5 milyon 314 bin kişiye gerileyeceğini öngördü.

İSTİHDAMI OLUMSUZ ETKİLEYEN GELİŞMELER

SPM, TÜİK’in açıkladığı Haziran dönemine ait işsizlik ve istihdam rakamlarına ilişkin analizinde ise işsizlik oranında bir önceki döneme göre 0.3 puanlık, tarım dışı işsizlik oranında ise 0.4 puanlık artışlar gerçekleştiğini, bu artışların mevsim etkilerinden arındırılmış verilere de yansıdığını bildirdi.  SPM olarak son birkaç dönemdir devam eden “sanayide yavaşlama” uyarısının Haziran döneminde rakamlara yansıdığı ve bu uyarının Temmuz ayı için de geçerliliğini koruduğu bildirilen çalışmada şöyle denildi: “İç talepte bir süredir gözlenen daralma artık rakamlara da yansımaktadır. Bir yandan Ortadoğu’daki politik durum ve Ukrayna krizi, bir yandan da AB’deki yavaş büyüme beklentisi de ihracat artışını tehdit etmektedir.  Sonuç olarak, yukarıda bahsettiğimiz gelişmelerle birlikte iç talebin daralmasını da dikkate aldığımızda gelecek ayki işgücü piyasası göstergelerinin olumsuz seyrinin devam etmesi beklenmektedir. Genel işsizlik oranı 0.5 puan artışla yüzde 9.6 ve tarım dışı işsizlik oranı 0.7 puan artışla yüzde 11.8 olarak gelirken, istihdam oranının yüzde 51’e ineceğine ilişkin tahminlerimiz de bu beklentiyi destekler niteliktedir.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Güzel günler ‘torbadan’ çıkmadı

SONRAKİ HABER

Af yok taksit var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa