16 Eylül 2014 15:23

Meslek odaları: 3. havalimanı inşaatı kaçak

TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri, Üçüncü Havalimanı Projesi temelinin hukuka aykırı olarak atıldığı ve ihalenin planla ilgili herhangi bir işlem yokken yapıldığını belirterek proje hakkında dava açtıklarını açıkladı.

Meslek odaları: 3. havalimanı inşaatı kaçak
Paylaş

TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri, Üçüncü Havalimanı Projesi temelinin hukuka aykırı olarak atıldığı ve ihalenin planla ilgili herhangi bir işlem yokken yapıldığını belirterek proje hakkında dava açtıklarını açıkladı.

Odalar, 3’üncü havalimanı inşaatına yönelik açtıkları davaya ilişkin Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Mimarlar Odası ÇED Sekreteri Mücella Yapıcı 3’üncü havalimanı projesine ilişkin açılan dava ve proje sürecini anlatan sunum gerçekleştirdi.

PLAN YOKKEN İHALE YAPILDI!

Marmara Bölgesi’nin ormanlarını, sulak ve tarımsal alanlarını ile ekolojik koridorlarını tahrip edecek 3’üncü havalimanı projesinin imar planı bulunmadan uygulanmaya konulduğuna dikkat çeken Yapıcı, “En Büyük imar suçlarından biri işlenmiş, henüz yürürlüğe giren onaylı hiçbir imar planı bulunmadan, gözlerimizin önünde kaçak bir inşaatın temeli atılmıştır” dedi. 2012 yılının Ağustos ayında, havalimanı alanını kapsayan alanın, “risk alanını bertaraf etme” bahanesi ile kamulaştırıldığını aktaran Yapıcı, alanın Çevre Düzenleme Raporu’na (ÇED) ise ihaleden sonra “olumlu” kararının verildiğine dikkat çekerek, “Henüz planlar ile ilgili hiçbir işlem yapılmamışken ve ÇED raporunun teslim tarihi dahi tamamlanmadan 3 Mayıs 2013’te ihale yapılmıştır. İhaleden sonra alınan söz konusu ÇED raporu ‘olumlu’ kararı hakkında 21 Nisan 2014 tarihinde İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmış ancak henüz yargılama süreci devam ederken yeni bir ÇED raporu hazırlanmıştır” diye konuştu.

PROJE YOK HÜKMÜNDE!

Yargıya taşıdıkları projenin baştan hukuka aykırı olarak doğduğuna vurgu yapan Yapıcı, “Proje, yok hükmünde ihale kararı, dava sürecinden kaçırılmış, ÇED raporu ve ÇED olumlu kararı ile plansız olarak hukuka aykırı bir şekilde başlatılmış, yargı konusu planların askıya çıktığı 17 Haziran 2014 tarihinden 10 gün önce 7 Haziran 2014’te törenle temeli atılmıştır” şeklinde konuştu. Bütün Marmara Bölgesi’nin ekolojik dengesinin yok edilmesine neden olacak bu projeye karşı dava açtıklarını kaydeden Yapıcı, projeye karşı kampanyaların başlatılması gerektiğini de söyledi.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINA İHTİYAÇ YOK

Toplantıda söz alan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sami Yılmaztürk, 3’üncü havalimanı, çılgın kanal projesi ve üçüncü boğaz köprüsü projelerinin “insanlık ayıbı ve geleceği karartan” projeler olduğunu söyledi. Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar ise, Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarının toplam yıllık 115 milyon yolcu kapasitesinin bulunduğunu, 2012 yılında İstanbul da toplam taşınan yolcu sayısının ise 70 milyon olduğunu anlatarak, İstanbul’da üçüncü bir havalimanına ihtiyacın olmadığına dikkat çekti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

O polisler işkenceden yargılanabilir

SONRAKİ HABER

Edebiyat atölyesi başladı bile

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa