16 Eylül 2014 14:57

Patron bizi düşünüyor

Ben ve oruç tutmayan işçi arkadaşlarım hiç hesaba katılmamışız. Ramazanın başından beri fabrikada yemek çıkmıyor. Oruç tutmayanlar aç kalıyoruz. Patron da yemek masrafından kurtulmuş oluyor

Patron bizi düşünüyor
Paylaş

Bursa’dan bir kadın işçi

Merhaba Genç Hayat okurları ben Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde dokuma fabrikasında çalışan 19 yaşında bir işçiyim. Liseyi dışarıdan okuyorum. Ekonomik sıkıntılardan dolayı erken yaşta çalışmaya başladım. Yaklaşık 1 senedir bu fabrikada çalışıyorum. Fabrikada 50 işçiyiz, günde 10 saat çalışıyoruz. Her gün 2 saat fazla çalışıyoruz cumartesi günleri de dahil. Fakat bunlar maaşlarımıza yansımıyor. İşyerimiz bize maaş bordrosunu vermiyor.

Ramazan ayı ile başlayan sıkıntılardan bahsetmek istiyorum. İlk önce mesai saatlerimiz Ramazan dolayısıyla değişti. İşe gece 4’te gidiyoruz ve öğlen 14.00’da iş bırakıyoruz. Sahurdan sonra hemen iş başı yapıyoruz. İftara yetişelim diye bizi düşündükleri için saat 14’te işi bırakıyoruz! Fabrika vardiyayı Ramazana göre belirlemiş fakat oruç tutmayan işçileri düşünmemiş. Bütün işçiler oruç tutmak zorundaymış gibi hesap yapmış. Ben ve oruç tutmayan işçi arkadaşlarım hiç hesaba katılmamışız. Ramazanın başından beri fabrikada yemek çıkmıyor. Oruç tutmayanlar aç kalıyoruz. Patron da yemek masrafından kurtulmuş oluyor. Ramazanla başlayan uygulamalar fabrikayı dayanılmaz bir hale getirdi. Oruç tutan işçi arkadaşlarımızla aramız açılmak isteniyor. Ben sadece su içebiliyorum ve oruç tutan arkadaşlarıma ayıp olmasın diyerek gizli içiyorum. Su içtiğimi gören bir arkadaş bana sert tepki gösterdi. İnançlara saygı göstermesi gerektiğini belirttim fakat o bana: “Oruç tutmayanlara saygı duyulmaz.” dedi. Böyle olmasını patron istiyor diye düşünüyorum. Çünkü sen her şeyini Ramazan’a göre belirlersen bu durumların yaşanması da kaçınılmaz olur.

ÖNCEKİ HABER

Buluşmak için gün sayıyoruz

SONRAKİ HABER

Başka yol var mı? Bence yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...