16 Eylül 2014 06:00

Adana Bossa’da kıssadan hisse...

Adana’da Bossa işçileri, yaşadıklarından ders çıkarmış. Sendika değiştirmenin sonucu değiştirmek anlamına gelmediğini kendi deneyimleriyle bilince çıkaran Bossa işçisi sonucu değiştirmek üzere yola koyulmuş durumda!

Adana Bossa’da kıssadan hisse...
Paylaş

Halil İMREK
Cumali AKKAŞ
Adana

Anlatılan olaydan ders çıkarmış olmayı ifade etmek için “kıssadan hisse” kavramı kullanılır. Adana’da tekstil devi Bossa'da çalışan işçiler de yaşadıklarından ders çıkarmış. 

Sendika değiştirmenin sonucu değiştirmek anlamına gelmediğini kendi deneyimleriyle bilince çıkaran  Bossa işçisi sonucu değiştirmek üzere yola koyulmuş durumda! Yola koyulanlar kendilerine Bossa İşçi Hareketi adını vermiş. “Doğruyuz, haklıyız, hep açık davranacağız, işçiye hesap vereceğiz, yalan söylemeyeceğiz. İşçiye ihanet yok, işverene yaranma yok. Varsa yoksa işçi hakkı için mücadele var” cümleleriyle anlatıyorlar kendi duruşlarını. 

PAZAR GÜNÜ BULUŞTULAR

Bossa İşçi Hareketi, DİSK/Tekstil’in sendikasından istifa edip Öz İplik-İş’e geçmelerinin ardından sendikadan beklentileri boşa çıkanların oluşturduğu bir platform. Hareket, işçilere, geleceklerini konuşmak üzere yaptığı toplantı çağrısına olumlu yanıt aldı. 

Geçtiğimiz pazar günü, kimi gece vardiyasından çıkmış, uykusundan vazgeçmiş, kimi ailesi ile geçirdiği tatil gününden vazgeçmiş toplantıya gelmiş. Bossa 2, Bossa 4 ve Bossa 5’ten toplam 150 işçi var toplantıda. Bir o kadar da gelemeyip destek veren işçi var. 

Toplantının ana gündemi Bossa’da 19 Eylül’de yapılacak işyeri temsilcilik seçimleri. Bu seçimler aynı zamanda mevcut sendikal çizgiye karşı el yordamıyla yeni bir sendikal çizgi oluşturmak için yapılıyor. Çünkü işyeri temsilcilik seçimlerinin ardından işyeri delege seçimleri ve şube kongresi yapılacak. Öz İplik-İş yaklaşık üç yıldır atadığı il başkanlığı böylece seçimle belirlenmiş bir şube olacak.

‘BU DAVA İŞÇİ DAVASI’

Toplantıda ilk konuşmayı Bossa Şube Başkanlığına aday olan Alper Koca yapıyor. Bossa’da yıllarca işçilik ve işyeri temsilciliği yaptığını ve hep işçiler içinde olduğunu anlatan Koca, “Bizim de yanlışlarımız oldu. Sendika kazandı, sendika yöneticileri kazandı. İşveren kazandı. O sendika geldi bu sendika gitti. Ama kazanmayan bir tek işçi oldu. Niye çünkü işçinin bir örgütlülüğü yoktu. Çünkü işçinin iradesini açığa çıkaramadık. Biz bugüne kadar örgütlü bir yapı oluşturamadık. Artık ahbap çavuş ilişkileri sona ermeli. Herkes işçiye hesap vermeli, işçinin karar verdiği işçinin yönettiği bir sendika olmalı. İşçi örgütlü değilse, işçi sendikasına sahip çıkmıyorsa hangi sendika olursa olsun fark etmez. Gelinen aşamada tek çıkış işçilerin birlik olması ve sendikalarına sahip çıkması. Benim bunca yıldır öğrendiğim ve yapmakta geç kaldığım budur.”

İŞÇİLER YÖNETMELİ

DİSK/Tekstil’in özledikleri sendikacılığı vermediğini, istemeyerek de olsa Öz İplik İş’e gittiklerini, işin içinde işveren temsilcilerinin de olduğunu hatırlatan Koca şunları söyledi: “Artık işçi karar vermeli. İşçi belirlemeli, işçi yönetmeli. Geçmiş yaşadıklarımızdan bu dersleri çıkardık. Herkes bir yerden talimat aldı. Herkes bugüne kadar ya sendika merkezlerinden yada işverenlerden talimat aldı. Ben kimseden talimat almadım. Bir tek talimatı işçilerden alırım. Bu dava açık ve seçik işçinin davası. Kendi işinize, ekmeğinize sahip çıkmak istiyorsanız sendikanıza da sahip olacaksınız. Kol kola gireceğiz. Örgütleneceğiz. taleplerimizi netleştireceğiz. Bunları çözmek için mücadele edeceğiz.” 

ADAM GİBİ ÇALIŞIYORUZ ÖYLEYSE...

Gürbüz Gültekin: İşçiye bugüne kadar hiç bir hak verilmedi. Sendika da işçinin hakkını savunmadı. işçinin yanında durmadı. İşyerinde yolsuzluk yaşandı. Yiyenler içerdeki taşeron firmalar oluyor. Genel müdür Regayip Baykal oldu. İşçinin sabununu da, el yüz havlusunu da kıstılar. gibi işçi çalışıyoruz, çocuğumuzu doyuramıyoruz. Zam istediğimizde suçlu oluyoruz. Türkiye geneline sesleniyorum, artık işçiler ayaklanmalı.

İbrahim Kamurbay:  Boşa toplanmadık adam gibi çalışıyorsak, adam gibi hakkımızı istiyoruz ve adam gibi yönetilmek istiyoruz. Adam gibi çalışıyoruz ama adam gibi yaşayamıyoruz. 

İbrahim Kamurbay:  Boşa toplanmadık adam gibi çalışıyorsak, adam gibi hakkımızı istiyoruz ve adam gibi yönetilmek istiyoruz. Adam gibi çalışıyoruz ama adam gibi yaşayamıyoruz. 

Murat Kirici: İşçiye danışarak hiç bir karar alınmadı. Tek taraflı işvereninin tarafı olan bir sendikacılık yapılıyor. İşçinin yönettiği bir sendika yapısı için uğraşacağız. 

Ahmet Canatar: Fabrikada atama ile belirlenen sendikacılık var. Yemeklerden kısılıyor, çaylardan kısılıyor. Krom bardakla çay içirtiliyor. Tişört, pantolon, ayakkabıdan kısılıyor. İşçinin yemeğinden kısılıyor. Şikayetçi olununca sendikacılar işçilerin sorunlarını çözmek yerine gidip işçi hakkında tutanak tutacak bir duruma düşmüşler. Şuan ki sendika temsilcileri yolsuzluğu savunacak kadar aciz bir durumdalar. 

Atilla Arıkan: İşçinin kendisini yöneteceği sendikayı kendisinin seçmesi. Sorun A sendikası B Sendikası değil. Fark etmiyor. Hepsi aynı sözleşmeyi imzalıyor. Sendika değişikliği de söz konusu değil. İşçilerin haklarını nasıl ilerleteceğiz sorun Bu. 

ADAY OLANLAR YEMİN ETTİ

İşyeri temsilciliğine aday olan işçiler, işçi arkadaşları huzurunda işçilerin haklarını koruyacağına dair namusları ve şerefleri üzerine yemin ettiler. 

Coşkun Köz: temsilci adayıyım. İşçilerin en düşük sorunundan en büyük sorununa kadar yardımcı olcağım. Açık olacağım, net olacağım. yalan söylemeyeceğim. 

Yalçın Karaca: Bossa 5 temsilci adayıyım. Herkes elini vicdanına koysun. Bu son şansımız. Açık, dürüst olacağım. İşçilerin hakkı için uğraşacağım. 

Ahmet Keskin: temsilci adayıyım. Doğruluktan hiç bir zaman ödün vermeyeceğim. Elimden geleni yapacağım. hep işçilerle birlikte olacağım.

Binay Yıldırım: İşçiyi satmayacağım. Koltuk sevdası içinde olmayacağım. Hep işçinin içinde ve yanında olacağım.

SEÇİLENLERİ ALIP YERİNE ATAMA YAPTILAR

Fatih Sultan: Ben Bossa 4 işyeri baş temsilcisiydim. Dört ay önce işten çıkarıldım. Önce bizi temsilcilikten aldılar. Ben seçimle gelmiştim. Ama görevden alıp yerimize atama yaptılar. Seçim yapacağız dediler ama yapmadılar. Bundan sonra işçiler karar verecek. işçiler seçecek İşçilerin birliği kazanacak. İşçiye soracak. İşçi seçecek. İşyeri temsilciliğini genel merkez atayamaz. Böyle bir saçmalık olmaz. Böyle demokrasi olmaz. İşçi artık tek yürek, tek ses. Bu gelen işçilerin ayak sesi. 

ÖNCEKİ HABER

Sayıştay, Yatağan işçisini doğruladı

SONRAKİ HABER

İstanbul ve İzmir\'de konteynerde eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...