15 Eylül 2014 23:07

Tüzel, Tema’da yanıt bekleyen soruları Bakan Çelik'e sordu

Halkalı’da bulunan Tema İstanbul inşaatı şantiyesinde işçilerle bir araya gelen HDP Milletvekili Levent Tüzel, işçilerin anlattığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Tüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Tüzel, Tema’da yanıt bekleyen soruları Bakan Çelik\'e sordu
Paylaş

Halkalı’da bulunan Tema İstanbul inşaatı şantiyesinde işçilerle bir araya gelen HDP Milletvekili Levent Tüzel, işçilerin anlattığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Levent Tüzel, çalışma koşullarına isyan ederek iş bırakan Tema işçilerini, 11 Eylül’de ziyaret ettiğini belirterek “İşçilerin çalışma koşullarıyla ilgili anlattıkları, patronların ne kadar yasa, kural tanımaz, kapitalist bir mantıkla işçileri çalıştırdıklarını göstermektedir” dedi. 

10 İŞÇİ ÖLDÜ KONTROL ÖYLE YAPILDI

4 bine yakın işçinin çalıştığı şantiyede, işçilerin yediği yemekten, günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları tüm ürünlerin şantiye içindeki kantinden fahiş fiyatlarla satıldığını belirten Tüzel, şöyle devam etti: “Günlük 15 lira karşılığında işçilere verilen yemeğin sağlıksız, yenilemeyecek kadar kötü olduğu, ücretlerinin eksik yatırıldığı, asgari geçim indirimi, aile ve çocuk yardımı verilmediği, sigortalarının tam yatırılmadığı, giriş çıkış yapıldığı, hafta tatili verilmediği, hasta raporlu olduklarında, haftalık izin kullandıklarında ücretlerinin kesildiği, işçi sağlığı ve iş güvenliği için verilen baret, kemer, gözlük, yelek vb araçların parasının işçilerden alındığı ifade edilmektedir.” Tüzel, iş müfettişlerinin hiçbir işçiden görüş almadığını, defalarca arıza yapan asansörün ise ancak Torun Center’da 10 işçinin ölümünün ardından kontrol edildiğini aktardı. 2 yıldır devam eden Tema İstanbul inşaatının 6 yıl daha sürmesinin beklendiğini bildiren Tüzel, “Şantiye şehrin çok dışında olduğu için, işçiler kent yaşamından uzak, başlarındaki güvenlik amirinin ayrımcı söylemleri, baskı ve tehditleri altında adeta açık hava hapishanesinde yaşamaktadır” dedi.

DENETLENDİ Mİ?

- TEMA İstanbul İnşaat şantiyesi, Bakanlığınızca denetlenmiş midir? 

- İnşaat şantiyelerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği için kullanılan araç ve gereçlerin ücretlerinin işçilerden alınması mevzuata aykırı değil midir?

- TEMA İstanbul inşaatta kaç işçi çalışmaktadır? Kaç işçiye, hangi tarihler arasında 30 gün üzerinden sigorta primi yatırılmıştır? Kaç işçiye hangi tarihte giriş-çıkış-giriş yaptırılmıştır? İşçilere geçim indirimi, aile ve çocuk yardımı yapılmadığı iddiaları doğru mudur?

- İş Kanununa göre işçilere hafta tatili verilmediği, kullananların ücretlerinin kesildiği iddiaları doğru mudur? 

- TEMA İstanbul inşaatta çalışan, aynı zamanda öğrenci olan 200-300 kadar işçi örgencinin okul zamanı geldiği için ücretlerini alıp ayrılmak istemeleri karşısında hak edişlerinin tam verilmeyip, 500 lira verip göndermeye çalıştıkları iddiaları doğru mudur?

- TEMA İstanbul inşaat şantiyesi yemekhanesini ve kantinini hangi firma işletmektedir? Bu şantiyede verilen yemek hizmetleri denetlenmekte midir? Yemek şirketinin AKP ile yakınlığı olduğu iddiaları doğru mudur? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şantiyeler üzerine...

SONRAKİ HABER

Soma\'da facia sonrası değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...