15 Eylül 2014 10:45

Bölgede boykot ve Kürtçe okul heyecanı bir arada

Kürtçe anadilde eğitim vermek üzere bugün eğitime başlayacak üç okuldan biri olan Diyarbakır Bağlar'daki Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu'na, açılış töreni öncesi polis girmek istedi.

Bölgede boykot ve Kürtçe okul heyecanı bir arada
Paylaş

Doğan SEKMEN/Mazlum YAN
Diyarbakır


Yeni eğitim öğretim yılının boykotla başladığı bölge illerinde en büyük heyecanın yaşandığı yerlerden biri de ilk kez Kürtçe eğitim verecek okullardan birinin açıldığı Diyarbakır’dı. Ana dilinde eğitim talebinin bir türlü karşılanmaması üzerine Kürtlerin kendi inisiyatifiyle ana dilinde eğitimi hayata geçirmek üzere harekete geçtiği Hakkari’nin Yüksekova, Diyarbakır’ın Bağlar ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde Kürtçe eğitim verecek okullar büyük bir coşkuyla açıldı.  

Diyarbakır’da Cigerxwin Kültür Sanat Akademisi önünde bir araya gelen binlerce kişi ana dilinde eğitim talep eden sloganlar ve pankartlarla ‘Kürtçe okul açılırsa yetkililer hakkında soruşturma başlatılacak’ tehdidinde bulunan Bağlar Kaymakamlığı’na yürüdü. Kaymakamlık önünde kitleye seslenen Kurdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin “Dilimizi kaybedersek tarih ve kültürümüzü de kaybederiz. Artık kimse Kürtleri inkar edemez. Kürt halkı dilinin, kültürünün yok olmasına izin vermeyecek” dedi.

Daha sonra söz alan Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz da “Türkiye devleti Kürtlerin ana dilinde eğitim talebine cevap vermezse Kürtler kendi okullarını açacak. Eğitim Sen olarak biz de bu mücadelenin bir parçasıyız” dedi.

Daha sonra Dibistana Serêtaviya Ferzad Kemenger ismi verilen okula yürüyen halk, okulunun açılışını yaptı. Büyük coşkunun hakim olduğu açılışta gazetemize konuşan öğrenci velisi Yasir Orak, “Okulun açılması Kürt halkının yıllardır verdiği mücadelenin sonucudur. Biz Kürt halkı olarak kendi dilimizde kendi kimliğimizde eğitim almak istiyoruz. Okulumuzu devletten hiçbir destek almadan açtık. Halkımız ve kurumlarımız kendi imkanlarıyla bu okulu yarattı” dedi.

KÜRTÇE EĞİTİM VERECEK OKULA JET SORUŞTURMA


ASİMİLASYON SÜRÜYOR

Dersim’de Eğitim Sen’in çağrısıyla Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kitle, “Ana dilinde eğitimin önündeki engeller kaldırılsın” dedi. Eylemde konuşan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hasan Ölgün, “Cumhuriyetin kuruluşundan beri tekçi, asimilasyoncu, cinsiyetçi eğitimi esas alan Türk eğitim sistemi, farklı kimlikleri asimile etme politikasını günümüze kadar sürdürdü” dedi. AKP hükümetinin de asimilasyona politikasını devam ettirdiğini belirten Ölgün, “AKP farklı dileri yok sayarak, asimilasyonu dayatıyor” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


ADIYAMAN'DA ANA DİLİ EYLEMİ

Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılması talebiyle Adıyaman’da da yürüyüş vardı. Kurdi Der, PSAKD, Az-Der, KESK, EMEP, HDP ve DBP’nin oluşturduğu platformun çağrısıyla bir araya gelen kitle Kurdi Der şubesi önünden Demokrasi Parkı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında ana dilinde eğitim talebini dile getiren sloganlar atan kitleye seslenen Kurdi Der Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yılmaz, Kürtlerin ana dilinde eğitim mücadelsinden vazgeçmeyeceğini söyledi. (Adıyaman/EVRENSEL)


YÜKSEKOVA’DA İLK DERS KÜRTÇE ALFABE

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de ana dilinde eğitimin verecek olan Dibistana Seratayî ya Dayîka Uveyş (Üveyş Ana İlköğretim Okulu) açıldı. Çocuklar ilk derste Kürt alfabeyi.
Okulun açılışından önce ana dilinde eğitim talebiyle bir araya gelen binlerce kişi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Burada konuşan Kurdi-Der Yüksekova Şube Başkanı Deniz Bülbün, “Abdullah Öcalan’ın annesinin adını verdiğimiz okulla tarihi bir adım attık” dedi.  Ardından Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nun kurdelesini Barış Anneleri ve çocuklar birlikte kesti. Daha sonra inşaat tamamlana kadar geçici olarak ders görecekleri sınıflara giren çocuklara kitap, kalem, silgi ve kalemtıraş dağıtıldı. Çocuklara ilk derste Kürt alfabesi öğretildi. (Yüksekova/EVRENSEL)


EN GÜZEL DİL ANA DİLİ

Şırnak’ın Cizre ilçesinde okulları boykot eden halk, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyerek ana dilinde eğitim talebini yineledi. Yürüyüşün ardından Kürtçe eğitim verecek olan Bêrivan İlkokulu’na gelen binlerce kişi, okulun açılışını gerçekleştirerek, Kürtçe eğitime başladı.

Kurdi-Der Cizre Şubesi önünde bir araya gelerek Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyen binlerce kişiye seslenen Kurdi-Der Cizre Şube Yöneticisi Abdurahman Aşkın, “Bir dilin yasaklanması o halkın yasaklanması anlamına gelir. Dil, halkların kimliğidir” dedi.

Daha sonra Nur Mahallesi’nde bulunan Bêrîvan İlkokulu’na gelen kitle okul önünde müzik eşliğinde halay çekti. Burada halka seslenen Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, Kürt halkının bu günleri görmek için büyük bedeller ödediğini belirterek, “Bundan sonra artık kendi kendimizi yönetebileceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz. Artık kendi okullarımız var” dedi. Daha sonra Bêrîvan İlkokulu’nun açılışı yapıldı, aileler okulu gezdi, çocuklar da ilk defa Kürtçe eğitim görecekleri sıralara oturdu. (ŞIRNAK)


OKULLAR BOYKOTLA BAŞLADI

Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve ana dilinde eğitim talebiyle bölgedeki birçok kentte okullar boykotla başladı.
Diyarbakır’da Boykota en yoğun katılım Şehitlik semti ve Bağlar ilçesindeydi. Batman’da, Bağlar, Beşevler, Yavuz Selim, Petrol ve Petrolkent mahallelerinde bulunan okullarda boykot etkili oldu. Mardin’in Nusaybin ilçesinde bulunan Atatürk Lisesi büyük oranda boş kalırken, Van’da özellikle Hacıbekir (Xacort), Akköprü, Yeni Mahallede çok sayıda öğrenci boykota katıldı. Şemdinli, Derecik ilçelerinde birçok okulda sadece öğretmenler vardı. Muş’un Bulanık ve Varto ilçeleriyle Suruç Ceylanpınar ve Viranşehir’de de boykot etkili oldu.

BİNLER ANA DİLİ İÇİN YÜRÜDÜ

Şırnak, Siirt, Mardin, Muş, Hakkari, Van, Ağrı başta olmak üzere bölge illeri ve ilçelerinde binlerce kişi ana dilinde eğitim talebiyle Milli Eğitim Müdürlükleri, valilik ve kaymakamlıklara yürüdü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okul yerine tarlaya gittiler

SONRAKİ HABER

İstanbul Beton\'da 89 işçi işten çıkartıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...