15 Eylül 2014 09:40

Veliler ve öğrenciler okulları için eylemde

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Atatürk Ortaokulu binasının Yıldırım Beyazıt Üniversitesine devredilmesine karşı yaz boyunca çabalarını sürdüren velilerin talepleri dikkate alınmadı. Öğrencilerin Cebeci Ortaokuluna alınacağı bildirildi.

Veliler ve öğrenciler okulları için eylemde
Paylaş

Yeni eğitim-öğretim yılı veli ve öğrencilerin protestolarıyla başladı. Öğrencilerin de, velilerin de,  öğretmenlerin de mağdur edildiği sistemde okul binalarının hiç kimseye danışılmadan taşınmak istenmesine tepkiler sürüyor. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Atatürk Ortaokulu binasının Yıldırım Beyazıt Üniversitesine devredilmesine karşı yaz boyunca çabalarını sürdüren velilerin talepleri dikkate alınmadı. Öğrencilerin Cebeci Ortaokuluna alınacağı bildirildi. Okulda görev yapan 28 öğretmen ise norm kadroya alınacak. 

Okul boşaltılması ile ilgili resmi yazının geldiğini okul kapısında öğrenen veliler çocuklarını da yanlarına alarak Mili Eğitim Bakanlığı önüne yürümek istedi. Polisin bütün engellemesine rağmen okuldan Altındağ Belediyesi önüne kadar yürüyen öğrenciler ve veliler sık sık “Eğitim haktır, satılamaz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Altındağ Beledeyesi önünde çevik kuvvet ekiplerince durdurulan veliler ve öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı Önüne yürüyene kadar buradan ayrılmayacaklarını söyledi. Daha sonra velilerin yanına gelen CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ve CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün emniyet amirleri ile görüşmeye çalıştı. Vekiller ayrıca İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüşmeye çalışdılarsa da bir yanıt alamadılar.

EMNİYET AMİRLERİNDEN OYALAMA TAKTİĞİ

Vekillerin emniyet amiri ile görüşmesi sonrasında polis, velilerin ve öğrencilerin otobüslerle Milli Eğitim Müdürlüğüne gidebileceğini bildirdi. Bunun üzerine Çankaya Belediyesine ait iki otobüs öğrencileri ve velileri almak için geldi, fakat emniyet amiri bu sefer de hiçbir şekilde Bakanlık önüne gitmelerine izin verilmeyeceğini söyledi. 

Velilere “Bir heyet oluşturup İlçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki yetkililerle görüşebilirsiniz” diyen amir velilerin bunu daha önce denedikleri cevabını aldı. Veliler Milli Eğitim Müdürlüğünden bir yetkilinin gelmesini talep ederken durumu İlçe Milli Eğitime bildirileri gerektiği söylendi. Aylardır mücadele ettiklerini söyleyen veliler “Ne yapsak boşuna, okul kapandığından beri aşındırmadık kapı bırakmadık ama bir sonuç almadık, bizi oyalamaya çalışıyorlar” dedi. Mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyleyen veliler gerekirse parkta yatacaklarını ifade etti. “Biz bir sonuç alana kadar, Milli Eğitim Müdürüyle görüşene kadar buradan ayrılmayacağız, ya sesimizi duyacaklar ya duyacaklar” diyen veliler daha sonra Kurtuluş Parkı’na yürüme kararı aldı. 

Altındağ Belediyesi önünden Kurtuluş Parkı’na kadar yürüyen veliler ve öğrenciler halktan da destek aldı. Alkışlarla ve sloganlarla parka gelerek burada eylemlerini kazanım elde edinceye kadar sürdüreceklerini söylediler.

EĞİTİM SEN DE DESTEK VERDİ

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı da okula gelerek müdürle görüştü. Okul müdürünün öğrencilerin daha önce İlkmeclis Okuluna devredileceğinin bildirildiğini fakat gelen kararla öğrencilerin Cebeci Ortaokuluna gönderileceğini söylediğini belirten Saygılı, okulda bulunan 28 öğretmenin de norm kadroya düştüğünü ve akıbetlerinin ne olacağının bilinmediğini ifade etti. Saygılı, “Hem öğretmenler hem öğrenciler mağdur duruma düşüyor. Öğrenciler kalabalık sınıflarda eğitim almaya zorlanacak. Nitelikli eğitim dediğimiz eğitimin n’si bile kalmamış olacak. Her çocuğun derse başladığı bir günde öğrencilerin bu durumla karşılaşması da ayrı bir mağduriyettir. Okullar artık bir rant kapısı olmuş durumdadır. Eğitimde yaşanan bu tür sıkıntılara karşı biz Eğitim Sen olarak velilerle birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. Öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin yaşadığı bütün bu mağduriyetlere karşı hep birlikte 24 Eylül’de okullarda greve gidiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

VELİLERE 'KAPATMIYORUZ' DEMİŞLER

Okul binasının  üniversiyete devredilmesinden nasıl haberdar olduklarını sorduğumuz öğrenci velisi Eda Arı, Ulus’ta bulunan Atatürk Ortaokulu’nun Yıldırım Beyazıt Üniversitesine devredileceği okulun ikinci döneminden beri belliyken okul müdürünün bunu velilerden sakladığını ifade etti. Arı “Biz bunu öğrendiğimizde veliler olarak eylem başlattık. Velilerin bir kısmı bir heyet oluşturarak CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün aracılığıyla Meclis kürsüsünde sorunlarını dile getirdiler. Bizler de yaz ayları boyunca Beşevler’deki Milli Eğitim binası önünde açıklamalar yaptık, oturma eylemleri gerçekleştirdik. Daha sonra bize 'Okulunuzu geri vereceğiz, kapatmayacağız' dediler. Biz kaydımızı yaptırdık. Ancak okul açılmadan iki gün önce, Cuma günü tekrar okulun kapatılacağına dair haber geldi. Bu söylenenlere rağmen biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Otobüs alev aldı, 51 yolcu ölümden döndü

SONRAKİ HABER

Okul yerine tarlaya gittiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...