13 Eylül 2014 06:00

İzmir adliyesinde neler oluyor?

Bilindiği üzere Şubat’ın sonlarına doğru İzmir Adliyesinde çalışan 45 taşeron işçisi toplu olarak tazminatları dahi verilmeden işten çıkarılarak kapı önüne konmuştu.

İzmir adliyesinde neler oluyor?
Paylaş

Elif ÇAĞLAR*

Bilindiği üzere Şubat’ın sonlarına doğru İzmir Adliyesinde çalışan 45 taşeron işçisi toplu olarak tazminatları dahi verilmeden işten çıkarılarak kapı önüne konmuştu.
O dönem, BES İzmir Şubesinin İzmir Adliyesi taşeron işçilerine destek çıkarak eylemi örgütlemesi sonucunda C Kapısının önünde oturma eylemi yapılmış ve eylem sonucunda büyük bir başarı elde edilerek işçilerin işe dönüşleri sağlanmıştı.
Ancak o günden bugüne Eylül ayına gelindiğinde İzmir Adliyesinde çalışan taşeron işçilerinin eve ekmek götürmelerinin ne kadar da zorlu olduğu yaşanan sonraki süreçlerde de ortaya çıkmıştır. Nitekim verdikleri mücadele sonrasında bugün itibari ile mücadeleyi kazanan çalışan sayısı 26’dan ibarettir. Ne oldu da sayı 26 ya düştü.
Alacaklarını alabilmek için iş mahkemelerinde dava açan taşeron işçilerine bu seferde farklı bir baskı başladı. İşten atılmak istemiyorlarsa açtıkları davadan vazgeçmeleri söylendi. İşin ve ekmeğin patronun iki dudağı arasında olması eve ekmek götürme zorunluluğu bazı taşeron işçilerinin davalarından vazgeçmelerine sebep oldu.
Patronlar baskıları sürdürdüler. Yeni yeni yöntemler geliştirdiler. işçilerin alacaklarına karşı verdikleri senetleri her hangi bir ödeme yapmadan işçilerden geri toplayarak işçilerin alacaklarını sıfırlamış oldular.
Tüm baskılara rağmen taşeron işçiler davalarını geri almadılar. Bütün baskılara rağmen direnen, alacaklarından vazgeçmeyen işçiler hala var. Patronlar bu baskıları bıraktılar mı? Tabi ki hayır! Tazminat alacaklarından vazgeçmeyen işçilere işten çıkarıldığını yeni iş gününde işe gelmemesi şifahen bildirildi. Kendisine herhangi bir çıkış kağıdı verilmeyen veya imza attırılamayan taşeron işçileri izinsiz ve mazeretsiz olarak işe gelmemesi nedeniyle işten mi çıkarılmak isteniyor?
Taşeronlaşmanın önünü açmak isteyen hükümet bir yanda, Soma’da yaşanan 301 maden işçisinin ölümü bir yanda, Ali Sami Yen Stadındaki rezidans inşaatında hayatını kaybeden 10 inşaat işçisinin ölümü bir yanda ve diğer yanda İzmir Adliyesinde yaşanan baskılar. Taşeron sistemi ne zaman son bulacak. Eve ekmek götürmenin bedeli ölüm, işten çıkarılma tehdidi olacak.

*BES İzmir Şubesi eski Eğitim Sekreteri

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da hayat felç

SONRAKİ HABER

Hayat bu kadar mı yüzsüz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa