10 Eylül 2014 06:00

O eller hamur da açar, mücadele de eder şiddete de dur der

Bu yıl Esenyalı Halk Meclisinin katkılarıyla 30 ve 31 Ağustosta 2. Halk Festivali yapıldı. Ayrıştırmaya, ötekileştirmeye, yozlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, kadına yönelik şiddete karşı yapılan festivalde kadınlar konuştu, kadınlar emek verdi ve kadınlar en ön saflardaydı.

O eller hamur da açar, mücadele de eder şiddete de dur der
Paylaş

Yüksel YILDIZ

Bu yıl Esenyalı Halk Meclisinin katkılarıyla 30 ve 31 Ağustosta  2. Halk Festivali yapıldı. Ayrıştırmaya, ötekileştirmeye, yozlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, kadına yönelik şiddete karşı yapılan festivalde  kadınlar konuştu, kadınlar emek verdi ve kadınlar en ön saflardaydı.
Bilet satışından tutunda, festival alanının renklenmesine kadar Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin festival için yaptığı çalışma ve verdiği emekle yarattıkları güzellikler festival alanında göze çarpan en önemli unsurlardan biriydi.
Kadına yönelik şiddet, emek sömürüsü, kadın örgütlenme mücadelesi başlıklı panelde kadınların yoğun katıldılar. Eşi tarafından şiddete uğrayan kadınımızdan tutun da, çocuğu cinsel istismara uğrayan kadın arkadaştan ve iş kazasından sonra hayatını bir şekilde devam ettirmeye çalışan kadınların sorunlarına kadar panelistler başlıklar halinde kadınlara bilgi verdiler. Kadınlara tanınan haklar, adli tıp raporları, kadın örgütlenmesindeki süreçler bir çok kadının kafasında oluşan sorulara cevap buldukları bir paneldi. Kadın derneğinin bir yılda neler başardığının örnekleri panelde ve festival alanında kendini gösterdi. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği bünyesindeki kadınlar bir yıllık süre zarfında yapmış olduğu seminerler, filim gösterimleri, anne çocuk iletişimi, ana sağlığı, Van depremzedeleri için toplanan yardımlar, eşi tarafından üzerine benzin dökülüp öldürülmeye çalışılan Gönül Çalışkanın davasının takibi, Soma’da iş cinayetine kurban giden Soma halkı için mahallede yapılan yürüyüş, Rojova’da, Şengal’de savaştan en çok zarar gören kadınlar ve çocuklar için yapılan yardım kampanyaları  ile aktif bir çalışmanın unsuru oldular.
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar oklavalarıyla sahneye çıkmaları, halkı selamlamaları bütün kadınları dayanışmaya ve mücadeleye çağırmaları görülmesi gereken bir andı. Evet kadınlar ellerinin hamuruyla da mücadele edebilirler, haklarını arayabilirler, iş hayatına katılabilirler. O eller hamurda açar, mücadelede eder şiddete de dur der.
Ülkemizde giderek artan kadına yönelik şiddete dur diyebilmek, eşlerini iş cinayetlerinde kaybedenlerin haklarını alabilmeleri, çalışan kadınların kreş taleplerinin yerine gelmesi, eşit işe eşit ücret hakkının sağlanması, gençlerin uyuşturucuya karşı  verdikleri mücadelenin başarıya ulaşması ve mahalle halkının temel taleplerinin yerine getirilmesi için, oyun alanlarının, kütüphanelerin, engelli, hasta ve bakıma muhtaç aileler için bakımevlerinin kurulması ve aydınlatma, ulaşım sorunlarının çözülmesi, kadının sosyalleşmesi ve iş hayatına katılabilmesi için Esenyalı Halk Meclisi, Esenyalı Gençlik ve Esenyalı Kadın Derneği işbirliğiyle çalışmalarına devam edecek.
Bizler  biliyoruz ki bir  ülkeyi güzelleştirmek  ve halkı örgütlü mücadeleye katmak bulunduğumuz mahallelerde başlar. Esenyalı halkı da Gezi’den buyana yaptıkları çalışmalarla mahalle halkının sevgisini kazanmış ve mahalle halkıyla beraber birlik içinde ırk, din, dil mezhep ayrımı yapmadan tüm faaliyetlerine son hızda devam etmektedir.
Ve son olarak mahalle halkının festivalde dilinden düşürmediği slogan. “BU DAHA BAŞLANGIÇ MÜCADELEYE DEVAM.”

*Esenyalı Kadın Dayanışması Derneği Yönetim Kurulu Üyesi / İstanbul

ÖNCEKİ HABER

\'19 yaşındaki SÜTAŞ işçisi yaşamını yitirdi\' iddiası yalanlandı

SONRAKİ HABER

Kuralsız çalışmanın en iyi örneğiyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...