08 Eylül 2014 20:49

Bakanlığın sanat olarak kabul etmediği el sanatı: Filografi

Osmanlı’nın geleneksel el sanatları arasında yer alan filografi, son dönem ustalarıyla yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.

Bakanlığın sanat olarak kabul etmediği el sanatı: Filografi
Paylaş

Osmanlı’nın geleneksel el sanatları arasında yer alan filografi, son dönem ustalarıyla yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Filografinin son ustalarından Nurcan Canlı, yapılan çalışmanın bir sanat olduğunu ancak Kültür Bakanlığı’nın bunu sanat olarak kabul etmediğini söyledi.

Filografi sanatına eşinin rahatsızlığı dolayısıyla başlayan Nurcan Canlı, doktorun, “Hastalığın etkisini azaltmak için, eşinizin meşgul olacağı bir alan bulun” sözleri üzerine araştırmaya koyulup, filografi sanatını öğrenmiş ve ilk sergilerini Ankara’da açmış. İki üç çeşitle başladıkları filografiye 17 teknik katmışlar.

'BAKANLIK SANAT OLARAK GÖRMÜYOR'

Meslekten yana umduklarını bulamadıklarını söyleyen Canlı, sanatlarının bazıları tarafından suistimal edildiğini, İnternet ortamı üzerinden ise işin erbabı olmayan kişiler tarafından yapılan tabloların ucuza satıldığını söyledi. Canlı, “Satış istiyoruz, devletten destek istiyoruz bu konuda. Biz sanat yapıyoruz, ticaret yapmıyoruz. Ben şu an bir kasa kullanıyorum market kasası; vergim, muhasebecim her şey var. Ben kazanmadan vergi veriyorum. Ben bunu belirttiğimde dediler ki; ‘Biz ne yapalım” yani buna bir çözüm getirilmesini istiyorum. Bunun sanat olarak Osmanlılarda kullanıldığını ve bizlere bir anlayış gösterilmesini istiyorum devlet tarafından” şeklinde konuştu.  (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Büyük İskender\'in mezarını kadın heykeller mi korudu?

SONRAKİ HABER

‘La Traviata’, Aspendos’ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa