08 Eylül 2014 06:00

İnsanlar neden çıplak fotoğraflarını çekerler?

Jennifer Lawrence ve diğer ünlülerin çıplak fotoğraflarının bir hacker tarafından ele geçirilmesi, çevirimiçi güvenliğe ve gizlili-ğe dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.

İnsanlar neden çıplak fotoğraflarını çekerler?
Paylaş

Jennifer Lawrence ve diğer ünlülerin çıplak fotoğraflarının bir hacker tarafından ele geçirilmesi, çevirimiçi güvenliğe ve gizlili-ğe dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. En büyük güvenlik yazılımı firmalarından McAfee tarafından yapılan bir araştırmaya göre ABD’de yaşayan yetişkinlerin yüzde 54’ü “sexting” adı verilen cinsel içerikli mesajlaşma pratiğini uyguluyor. 18-24 yaş grubu arasındaki insanların yüzde 70’i ise ırkçı yorumlar içeren, çıplak veya vücutlarının bazı kısımlarını ifşa eden fotoğrafları birbirlerine gönderiyor. Ancak riskler bu kadar barizken, neden insanlar bunu yapmayı sürdürüyor? Uzmanların cevabı oldukça açık; temel insan içgüdüleri...

İÇGÜDÜLER TEŞVİK EDİYOR

Vassar Kolejinde kitlesel medya araçlarının kendimizle ilgili algılarımızı nasıl etkilediği üzerine araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Dara Greenwood şöyle diyor: “Diğer insanlarla irtibata geçip bağlanma dürtülerimiz birincil öneme sahiptir; ancak hayatlarımız genellikle kopuktur. Günümüzün teknolojisiyle birleştirildiğinde, selfie kaçınılmazdır. Çıplak selfielerse çok daha anlam yüklü bir olgudur. Kendimizle ve kimliğimizle ilgili duyularımızı hem gerçek hem mecazi anlamıyla ‘görülebilmekten’ alırız. Buna değer ve-ririz. Bu sebeple kendimizi fotoğraflayıp yayınlamak için daha fazla motivasyonumuz vardır. Bazı açılardan bu fotoğraf çekme ve paylaşma seçeneğinin çok yaygın olarak bulunması, bunu takip eden davranışların aşırı kararlara dayanmasına neden olabiliyor. Basit anlamıyla şöyle söylenebilir: “Selfie çekiyoruz, çünkü bunu yapabiliyoruz.” (evrimagaci.org)

ÖNCEKİ HABER

Ağrıyı keserken ölümü gizlemeyin

SONRAKİ HABER

Savcılık, Torunlar GYO\'nun 4 yöneticisini ifadeye çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...