07 Eylül 2014 09:57

Torun'un inşaatı erken bitsin diye 24 saat çalışma izni verilmiş!

10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center projesinde inşaatın erken bitirilmesi ve firmanın kârını artırabilmesi için İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gece-gündüz çalışma izninin çıkartıldığı ortaya çıktı.

Torun\'un inşaatı erken bitsin diye 24 saat çalışma izni verilmiş!
Paylaş

10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center projesinde inşaatın erken bitirilmesi ve firmanın kârını artırabilmesi için İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gece-gündüz çalışma izninin çıkartıldığı ortaya çıktı.

TORUN'LARINA YETECEK SÖMÜRÜ VE ORTAKLARININ 'GELİR' PAYLAŞIMI

Fevzi ÖZLÜER

TOKİ ile arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı sözleşmesi yapan Torunlar-Kapıcıoğlu ortaklığı, “Torunlar Center Projesi” için 6 Ocak 2014 tarihinde bir şirkete “Gayrımenkul  Değerleme Raporu” düzenletiyor.

TOKİ ile yapılan sözleşmenin niteliği gereği Torunlar, inşaatı bir an önce bitirerek, yapılacak olan mağaza, konut ve iş merkezlerinin satışından yüzde 65 pay almayı planlıyor.

FOTOGALERİ: İŞÇİLER 'HAPİSHANE' OLARAK ADLANDIRDIKLARI KOĞUŞU FOTOĞRAFLAYARAK EVRENSEL'E GÖNDERDİ

Hazırlanan Değerleme Raporuna göre mevcut hızıyla, projenin 2015 yılında satışa hazır hale geleceği öngörülüyordu.  Rapor tarihi itibariyle projenin yüzde 35’lik kısmı tamamlanmış durumdaydı. Mevcut projenin tamamlanmamış yüzde 65'lik kısmının, 2014 yılında yüzde 70'i, 2015 yılında da geriye kalan yüzde 30'unun tamamlanacağı öngörülmüştü. Bu tahminlere göre de projenin Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı portföyünde yer alabileceği öngörülüyordu. Şirket projeyi ne kadar erken bitirirse kredi olanakları fersah fersah artacaktı. Hesap net buydu.

Ama projenin sözleşme süresi içinde tamamlanması, gayrimenkul piyasasında kredi güveninin korunması için süre kısıtlıydı. Bir de raporda işçi maliyetlerinin giderek arttığı tespiti yapılmışken bu işin içinden çıkılması gerekirdi. 106 bin metrekare inşaat alanına sahip, 40 katlı yapının 2012 yılında ruhsatının verildiği ve işin bitiş tarihinin 1 Ağustos 2014 olduğu düşünüldüğünde, 6 Ocak 2014 tarihli  değerleme raporuna göre işin zamanında yetiştirilemeyeceği ortaya çoktan çıkmış oluyordu.  

NE PAHASINA OLURSA OLSUN ÇALIŞMAK

Ne pahasına olursa olsun inşaat bitecekti. Çünkü, bu değerleme raporuna göre, projenin tamamlanma oranına göre piyasa değeri  442 milyon liraydı, tamamlandığındaki piyasa değeri ise 1.5 milyar lira civarında olacaktı.  2014 yılına kadar 47 milyon dolarlık inşaat maliyeti tespit edilmişti. Tüm maliyetler çıktıktan sonra ise Torunların net karı olarak tamamlanmış kısmına göre 350 milyon dolar olacağı hesaplanmıştı.Yapılan mağazaların metrekaresinin 7000, konutların ise 5000 dolardan değerlendiği düşünüldüğünde yapılacak tek bir şey kalmıştı. Gece gündüz çalışmak. Zamanı durduramayacaklarına göre, yirmi dört saat çalışılacaktı.

ORTAK HALLET BU İŞİ

İstanbul Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’ndan, 27 Ocak 2014’te yapılan başvuruyla, 24 saat çalışma izni kararı çıkartmak zor olmadı.  Süre kısalıyordu. Valilik, proje için Galatasaray Spor Kulübü’nün ağzından TOKİ’nin aldığı bu arazide inşaatın 24 saat sürmesinde “kamu yararı” vardır, kararı almasından çok önce, İstanbul Tabip Odası Mayıs 2014’te “aman bu inşaata dikkat, 8-10 ölüm olacak” demişti.  Olan oldu. Bir toplu iş cinayeti daha işlendi. İnşaatın yüksek katlarına çıkan asansör yere çakıldı ve dün gece 10 işçi öldü. Vali Mutlu, verdiği izni unutmuş olacak ki, “Evrak üzerinden net bir bilgiye ulaşamamış olmakla birlikte, saat 19’da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. Ama itfaiyemize gelen ihbarın vuku bulduğu saat 19.45 olarak gözüküyor” demişti.  Asansörün altında kalan 10 bedende, “kamu yararı” vardı!!

DAVANI KİM TAKAR

Aslan’ın ağzından aldıkları 1199 ada 385 parsel ile TOKİ’nin 384 parseli üzerinde açılmış 2 ayrı plan iptali davasının sonucu ise kimseyi pek ilgilendiriyor değildi.  Emsaller dörde mi katlanmış, katlansın. Parsel üzerinde her metrekare inşaata mı ayrılmış, ayrılsın. İş bitmeliydi.  İş kazası olduğundaysa, yapı denetimi yönetmeliğine göre, yapı denetim şirketinin sorumlu mimarları ve denetçileri gözaltına alınır, tutuklanır ve adalet tecelli ederdi. Eğer ki gece gündüz çalışılmasında “kamu yararı” vardır denilen parselin bitişik parselinde kaza olmadıysa, değerleme raporuna göre 2015’te siz ancak bitirirsiniz bu işi denilmediyse şirketin hiçbir sorumluluğu olmayacaktı!! Hasılat payını 2014’te torunlarının hesabına geçirmek isteyen zamansız işleyen bir inşaat şirketi için olağan bir iş kazasıydı pek tabi ki bu da.. Bu olağan iş kazasının olağan olmayan yönü ise failin sadece torunlar değil aynı zamanda TOKİ olmasıydı. Bakalım savcılık, olayla ilgili, “kamu yararı” hususunun neresinde duracak? Giden 10 beden üzerinden “Gelir” paylaşımındaki kamu yararı mı yoksa iş güvenliği ve kentsel adaletin kamu yararı mı belirleyici olacak? Bunun kararını, işçi ölümlerini olağanlaştırmayan emekçi hareketi verecek.

TORUN CENTER'A VERİLEN '24 SAAT ÇALIŞMA İZNİ'NİN BELGESİ: 4 VE 5. SAYFA BB MADDESİ
 

ÖNCEKİ HABER

Torun Center inşaatında katliamı getiren koşullar

SONRAKİ HABER

\'Bir daha çıplak ayaklarla yürümemek için…\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...