07 Eylül 2014 09:28

Katliamın yaşandığı firmanın sahibi Mehmet Torun kimdir?

Torun Center inşaatındaki işçi katliamı bir ilk değil. Nisan ayında da, 19 yaşındaki Erdoğan Polat aynı inşaatın 15. katından düşerek hayatını kaybetmişti. Şirketin sahibi Mehmet Torun Erdoğan'ın çocukluk arkadaşı, Forbes’in 2013’te yayınladığı en zengin Türkler listesinde 580 milyon dolarlık servetiyle 78’inci sırada yer aldı.

Katliamın yaşandığı firmanın sahibi Mehmet Torun kimdir?
Paylaş

Torun Center inşaatındaki işçi katliamı bir ilk değil.

Nisan ayında da, 19 yaşındaki Erdoğan Polat aynı inşaatın 15. katından düşerek hayatını kaybetmişti. Van’dan gelerek inşaatta çalışan Polat’ın dayısı Kerem Yıldırım Çakar, “Bu olayda büyük bir ihmal var. Hiçbir güvenlik tedbiri alınmamış. Olay oradaki sepetin halatının kopması ile meydana geliyor. Yani benim yeğenim düşmüyor, halatın kopması sonucu düşüyor” demişti.

FOTOGALERİ: İŞÇİLER 'HAPİSHANE' OLARAK ADLANDIRDIKLARI KOĞUŞLARINI FOTOĞRAFLADI VE EVRENSEL'E GÖNDERDİ

İNŞAATIN SAHİBİ, TÜRKİYE'NİN EN ZENGİN 78. KİŞİSİ

Torun Center'ı inşa eden Torunlar Şirketler Grubu'nun sahibi Mehmet Torun, Forbes’in 2013’te yayınladığı en zengin Türkler listesinde 580 milyon dolarlık servetiyle 78’inci sırada yer aldı.

1977 yılında kurulan Torunlar Grubu, kısa sürede Türkiye gayrimenkul piyasasının önde gelen isimleri arasına girdi. 1996 yılına kadar orta düzeyde bir şirket olan firma, aynı yıl kurulan Toray İnşaat ile adeta çağ atladı. İnşaa ettikleri ilk alış veriş merkezi olan Bursa Zafer Plaza’yı 3 yıl gibi bir sürede bitiren firma, 1997 yılında Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük toptantıcısı olarak lanse edilen GİMAT’la ortaklığa giderek gıda sektörüne de girmiş oldu. Özellikle bu yıllarda şirketin şeker ithalatı dönemin medyasına da yanmıştı.

2004 yılında geliştirilen ve açılan Antalya Deepo Outlet Center ve 2005 yılında Marmaris Netsel Marina içinde % 44.6 hisselik ortaklık, firmanın 2000′li yıllara başarılı girmesini sağladı.

2007 yılında Korupark Alışveriş Merkezi’ni açan şirket bu girişimi ile konut kompleksleri konusunda portföyü genişletti. 2008 yılındaki Nishistanbul, ardından 2010 yılında, Torium İstanbul girişimleri firmanın sektördeki bilinirliğini artırdı.  

ERDOĞAN'IN ÇOCUKLUK ARKADAŞI...

1950 Erzincan doğumlu Aziz Torun’un yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Torunlar, tam bir aile şirketi hüviyetinde. 7 üyeli yönetim kurulundaki 3 soyisim ‘Torun’.

Yönetim kurulundaki en dikkat çekici isim ise Ali Çoşkun. 58 ve 59. hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yapan Coşkun bir süredir şirketin yönetim kurulu başkan vekili.

Hali hazırda birçok projesi olan firma, son dönemde ismini Ali Sami Yen Stadyumu arazisine yapılacak proje ile duyurdu. Ünlü Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan proje, ofis ve rezidans olmak üzere üç bloktan oluşuyor. Toplam 1 milyar TL yatırım tutarına sahip projenin 2014’te tamamlanması hedefleniyor.

Torunlar’ın ismi bir dönem TMSF tarafından satışa çıkarılan Star TV ile de gündeme gelmişti.

TMSF’nin 155 milyon dolar muhammen bedel ile satışa çıkardığı Star TV’nin ihalesi Eylül 2005′de büyük bir çekişmeye sahne olmuş,  Kanadalı medya devi CanWest, Doğan Grubu, Ciner Grubu, inşaatçı Ekşioğlu Grubu’nun yanı sıra Torunlar’yf Nurol ortaklığı ile ihaleye girmiş ancak gülen taraf Doğan Grubu olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile imam hatip lisesinden arkadaş olan Aziz Torun gençlik yıllarında Erdoğan ile birlikte futbol oynamış.


ŞİRKETİN ACISI BÜYÜKMÜŞ

Torunlar GYO yazılı bir açıklama yaptı. Adli soruşturmanın derhal başlatıldığı belirtilen açıklamada, "İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir" denildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Acımız Büyük!

Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızdaki ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle gerçekleşmiş olan elim asansör kazası ile ilgili bilgilendirme:

1.Bu kaza ile ilgili adli soruşturma derhal başlatılmıştır. Sonuçlarını en yakın takipçisi olarak izleyeceğiz. 2. Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. 3. Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. 4. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir. 5. Konunun gerek teknik ayrıntısı gerekse bütün yönleriyle bilgilendirilmek üzere bugün saat 10.30'da Dedeman Hotel'de kurumumuzca bir basın toplantısı düzenlenecektir. Ayrıca yarından itibaren iki saat aralıklarla gerekli bilgilendirme yapılacak, gelişmeler medyamız, kamuoyu, rahmetli işçi kardeşlerimizin yakınlarına iletilecektir. Saygılarımızla Torunlar GYO" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Facebook’ta fotoğraf beğendiler, işten atıldılar!

SONRAKİ HABER

Torun Center inşaatında katliamı getiren koşullar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa