06 Eylül 2014 16:38

Hayır, yanlış görmedin çantamda kondom var!

Evli değilseniz ve çantanızda doğum kontrol hapı görüldüyse, hapı yuttunuz demektir. Bakışlar kaçamaklaşır, hafif bir gerginlik alır yürür ortamda. Bırakın abinizi, anne babanızı, arkadaşınızla bile göz göze gelseniz böylesi bir durumda hemen arkasından gerekçesini açıklarsınız...

Hayır, yanlış görmedin çantamda kondom var!
Paylaş

Özge KURU
Evli değilseniz ve çantanızda doğum kontrol hapı görüldüyse, hapı yuttunuz demektir. Bakışlar kaçamaklaşır, hafif bir gerginlik alır yürür ortamda. Bırakın abinizi, anne babanızı, arkadaşınızla bile göz göze gelseniz böylesi bir durumda hemen arkasından gerekçesini açıklarsınız: “Bende polikistik over sendromu var”, “Hormon tedavisi görüyorum, sivilceler için”, “Adeti düzenliyor ya bu haplar, bilirsin işte”... İçinizden bir ses sevişmediğinizi kanıtlamanız gerektiğini haykırır durur. Fark etmezsiniz bile savunmaya geçtiğinizi.
Bendeniz, en baba ahlak kurallarını -ahlak kuralları kesinlikle erildir- Bülent Arınç’ı çileden çıkartacak birkaç ağız dolusu kahkahayla alaşağı edebileceğini savunan bir kadın olmama rağmen, ilk gerekçeyi ekleyiveriyorum doğum kontrol hapı muhabbetinin hemen arkasına. (Ama gerçekten var, var işte!) Kahkaha atarken elini ağzına götürüp tüm mutluluğunu gizlemeye çalışmak gibi bir şeydir bu. Yumurtalıklarında kistler taşımak normaldir, kabul edilebilirdir de sevişip gebeliği kontrol altına almak, karşındakinin kaşlarından en az birini yukarı doğru çeker hafif hafif. “Canım, bak sağlık içinmiş” her iki tarafı da rahatlatır. O küçücük hapların yarattığı büyük ayıbı örtüverir. Bir gram gerekçe, bin ayıp örter hale gelir. Hatta “ilerici” bir tez sunulur. “Tabi ki canım, sağlık için kullanacaksın.” Kontrollü cinsellik bir çırpıda hiç de amaç bu değilken hem de sağlık dışına atılır, sağlıksızlaştırılır.

PEKİ YA KONDOM?
Hadi doğum kontrol hapını anlattınız. Peki çantasından ya da çekmecedeki külotlarının, sütyenlerinin arasından prezervatif çıkan kadın ne yapacak? Her şey çok güzel giderken, birden ortaya çıkan kauçuğun yarattığı iffetsizliği ne temizler? Hamile kadının karnından seviştiğini anlayan üstün zeka örnekleri için bir kutu kondom ahlaksızlığın kitabı değil de nedir? Evlenirken gerdek gecesini davullarla zurnalarla duyuran, çiftetelliyle kutsayan bizler yalnız istenmeyen gebelikleri değil, cinsel hastalıkları da önlemede hayati önem taşıyan kondomu niye kadınlığın kara listesine gizli saklı yazarız?
“Kondoma gelene kadar pedleri akla önce” diye gaipten bir ses geldi şimdi. Elimizdeki poşette ya da çantamızda, market raflarında ya da reklamlarda durduğu gibi durmayan pedler hala “illegal” muamelesi görüyor genç kadınların arasında. Her genç kızın başına gelen, ortaokulda malum markanın eğitiminden sonra dağıtılan pedler bizde de pek bir alay konusu olmuştu, hatırlarım. Sınıfta “Size orkid dağıtmışlar diye” akıllarınca kız öğrencileri sıkıştıran erkek arkadaşlarıma “Hayırdır lazım mı?​” dedim diye cesur ilan edilmemi hala anlamam ama. Burnumu sildiğim bir paket mendilden de kıçımı sildiğim bir rulo tuvalet kağıdından da temizdir pedler benim gözümde. İhtiyaç hasıl olur, kullanırsın. Liseli ergenin bile geride bıraktığı kafayla hala pedleri ayıp ilan eden sen o adam, bak canım, leylekler olsa olsa fabllarda dahil olur insanların cinsel hayatına. Menstruasyon, regl, adet (ne dersen de de, hastalık deme zira sağlık belirtisidir o) insanlığın neslinin devamı için olmazsa olmazdır.

GEREKÇELER… GEREKÇELER…

Okulda tuvalete koca okul çantasıyla giden, Ramazan ayında regl olduğu anlaşılmasın diye niyetliymiş numarası yapıp bütün gün hiçbir şey yemeyen kız arkadaşlarla büyüdüm ben de. Hamileliğini yönetimden saklayan memurlar, kayınbabadan gizleyen gelinler tanıdım. 6 aylık bebeğini emzireceği zaman “yemek yedireyim” diyen taze anneler… Her kuaföre gittiğinde ağda yaptırdığı belli olmasın diye saçına fön çektiren komşu kızı, kaynanasından ped parası isteyemeyip görümcesinden ödünç alan komşu gelinleri… Sosyal ağlarda en çok paylaşılan metinlerde hava sıcak olduğu için şort giyen kadınları okudum (Kışın kalın çorapla filan giydiklerimiz edebe adaba aykırı oluyor bu durumda). Kadınlığın her hali ayıptı, biz hep gerekçeler bulmak zorundaydık.

PEKİ SONRASI?
Yani demem biraz da o ki, yiğidin malı neden hep meydanda da bizim her şeyimiz kör kuyularda gizli saklı? Yalnız kadınlığı her yönüyle kabullenmek ve göğsünü gere gere savunmak değil derdim. Biz doğum kontrol hapının ardına her “hastalık” gerekçesini eklediğimizde bir kadın elleri boş dönüyor, aile sağlık merkezlerinin kapısından. RIA takılır koduyla inadına anlaşılmasın diye yazılmış yazının önünden hemşirenin odasına geçmeye cesaret edemeden. Sağlık sistemine “Bekar ama spiral taktırdı” notunu düşürmeye cesaret edemeden. Ve sonrası istenmeyen gebelik; ya mecburi doğumu gerçekleştirme kararı ya maliyeti doğum masraflarını aşan kürtajı düzgün bir sağlık merkezinde yaptıramamanın ardından merdiven altı operasyonlar, bitmeyen kanamalar. Hatta lise tuvaletlerinde kendi kendine kürtajlar, intiharlar...
O yüzden hayır yanlış görmedin çantamda kondom var!

ÖNCEKİ HABER

Yüksek gerilime kapılan işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Gurbetçi Kadının Hali Farklı mıydı Suriyeli\'den?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...