03 Eylül 2014 06:00

Kadeş Antlaşması bir kez daha imzalandı

1 Eylül 1939 Alman tekelci burjuvazisinin emperyalist emelleri doğrultusunda; temsilcileri Adolf Hitler’in emriyle Alman ordusunun Polonya’ya saldırmasıyla 2. Dünya Emperyalist Paylaşım Savaşı başladı. Savaş yaklaşık 6 yıl sürdü.

Kadeş Antlaşması  bir kez daha imzalandı
Paylaş

Ali Ekber BEYAZ
Eğitim Sen Çorum Mali Sekreteri

1 Eylül 1939 Alman tekelci burjuvazisinin emperyalist emelleri doğrultusunda; temsilcileri Adolf Hitler’in emriyle Alman ordusunun Polonya’ya saldırmasıyla 2. Dünya Emperyalist Paylaşım Savaşı başladı. Savaş yaklaşık 6 yıl sürdü. Bu savaşı emperyalist güçler 1930 ekonomik krizini kendileri açısından aşmanın aracı olarak kullandılar. Savaşta 50 milyona yakın insan öldü, savaşın faturasını yoksul emekçiler, kadınlar ve çocuklar ödedi. Savaşta büyük bir direnç gösteren SSCB ordusunun Berlin’i 25 Nisan 1945’te kuşatması sonucu Hitler 30 Nisan 1945’te intihar etti ve 9 Mayıs 1945’te Almanya SSCB’ye teslim oldu. 29 Nisan 1945’te İtalya savaştan çekildi, 6 Ağustos’ta ABD’nin Nagazaki ve Hiroşima’ya atom bombası atmasıyla Japonya teslim oldu. Böylece paylaşım savaşı dünyayı bir enkaz yığınına dönüştürerek sonlandı.

1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanılmaktadır.

Çorum Emek ve Demokrasi Bileşenleri; Bu yılki kutlamaları iki güne yaydı. 31 Ağustos günü tarihte ilk yazılı Barış Anlaşmasını (Kadeş) yapan devletlerden biri olan Hititlerin başkenti Hattuşa’ya gezi düzenlendi. Gezinin içeriği barıştı. İlk barış anlaşmasının yapıldığı yıl ile hâlâ barışı dillendirmeye çalıştığımız bugünler arasında yaklaşık 4 bin yıllık bir sürecin olması bir ironi oluşturmaktadır. Dünyanın kalıcı bir barışa ihtiyacının olduğu kaçınılmaz bir durumdur. Özellikle de günümüzde Ukrayna, Suriye, Filistin , Şengal, Rojava’da savaşlar sürerken. Geziye ilgi yoğundu. Öncelikle tarihi dokular gezildi. Yazılıkaya’ya gelindiğinde Çorum Emek ve Demokrasi Bileşenleri adına basın açıklaması yapıldı, temsili olarak Kadeş Barış Anlaşması canlandırıldı. Bunlar olurken Japon turistlerin katılımı ve konuya olan duyarlılıkları farklı bir renk kazandırdı etkinliğe. Sonrasında Boğazkale’de, Belediye Parkı’nda Barış Sofrası kuruldu. Katılımcıların evlerinden getirdikleri yiyecek ve içeceklerin paylaşımı barışın içeriğini özetleyivermişti.

Sonrasında Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi Semah Ekibi’yle Barışa Semah dönüldü.

Çorum Eğitim Sen müzik grubu üyeleri Emre Özkeskin, İbrahim Çelikcan’ın Boğazkale Merkezindeki parktaki birbirinden güzel müzikleriyle Çorum’dan giden Emek ve Demokrasi Güçlerine ve Boğazkalelilere unutulmaz bir müzik ziyafeti verdiler.

Çorum Emek ve Demokrasi Güçleri ‘Kadeş Antlaşma’sını bir kez daha imzaladılar.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Saya’nın ölümüne ASKİ’nin ihmali neden oldu’

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler eyleme hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa