02 Eylül 2014 15:02

Ukrayna için diyalog görüşmeleri umut vermiyor

Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te bir araya gelen Ukrayna İletişim Grubu’na katılan Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlısı gruplar bağımsız bir devletten yana olmadıklarını belirterek, özel bir statü istediklerini söylediler. Taraflar arasında son haftalarda yoğunlaşan çatışmalardan ötürü kısa sürede bir uzlaşmanın çıkması beklenmiyor.

Ukrayna için diyalog görüşmeleri umut vermiyor
Paylaş

Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te bir araya gelen Ukrayna İletişim Grubu’na katılan Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlısı gruplar bağımsız bir devletten yana olmadıklarını belirterek, özel bir statü istediklerini söylediler. Ukraynalı yetkililerin de katıldığı toplantıdan değişik ajanslar tarafından geçilen haberlere göre, Ukrayna ordusuna karşı mücadele eden gruplar, Rusların çoğunlukta yaşadığı bölgelerin bağımsız bir devlete dönüşmesinden yana olmadıklarını dile getirdiler ve Ukrayna’nın egemenliğinden itiraz etmediklerini belirttiler. Daha fazla otonomi hakkının talep edildiği kentlerin başında Lugansk ve Donetzk geliyor.

Gruplar bölgede çakışmaların bitmesi için yeni koşulları da sıraladılar. Bunların başında Ukrayna’nın askeri operasyonları durdurması, ateşkes ilan edilmesi ve tutsakların serbest bırakılması geliyor.

Çatışan tarafların katıldığı ve saatlerce süren toplantıda alınan kararların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu nedenle görüşmelere Cuma günü devam edilecek.

Ukrayna İletişim Grubu toplantılarına Ukrayna, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı güçler, Rusya ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri katılıyor. Toplantıya Ukrayna eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma da katıldı.

Daha çok Doğu Ukrayna’daki çatışmaların bitirilmesi amacıyla yapılan görüşmelerde, Rusya’ya katılma kararı alınan Kırım’ın geri verilmesi gündeme getirilmiyor.

Ancak taraflar arasında son haftalarda yoğunlaşan çatışmalardan ötürü kısa sürede bir uzlaşmanın çıkması beklenmiyor.

CEPHELER SERTLEŞİYOR

Ukrayna’da çatışan taraflar Minsk’te bir araya gelerek uzlaşma arayışlarını sürdürürken, çatışmaları körükleyen uluslararası güçlerden ise sert açıklamalar geldi. Rus ordusuna ait bir konvoyun Ukrayna’ya geçerek çatışmalara katıldığı yönündeki iddiaları Ukrayna yönetimi “İkinci Dünya Savaşı sonrasında en büyük savaş tehlikesi” olarak adlandırıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ordusunun Ukrayna’da savaştığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Başından beri Ukrayna’daki gerici yönetiminin arkasında olan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise yaptığı açıklamada “Rusya, şiddet yoluyla sınırlarını genişletmek istiyor” diyerek tepki gösterdi. Merkel, Rusya’yı yeni yaptırımlarda tehdit etti. Yeni yaptırımların neler olacağının önümüzdeki hafta netleşmesi bekleniyor. İngiltere Başbakanı David Cameron da Rusya’nın Ukrayna politikasını değiştirmemesi durumunda, dünyayla ilişkilerinin radikal bir şekilde değişeceği tehdidinde bulundu.

Yarın Galler’de toplanacak ve iki gün sürecek NATO Zirvesi’nde de ağırlıklı olarak NATO üyesi ülkelerle Rusya ilişkilerinin masaya yatırılması bekleniyor. Bazı NATO üyesi ülkeler, daha önce karar altına alınan NATO-Rusya İşbirliği Anlaşması’nın iptal edilmesini talep ediyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te Süryani okulu açıldı

SONRAKİ HABER

Sağlık Sen, sağlıkçı döven özel güvenliğe destek verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...