02 Eylül 2014 14:54

‘IŞİD Kobanê’de misket bombası kullandı’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD’in, Kobanê bölgesinde YPG’lilere (Halk Savunma Birliği) karşı misket bombaları kullandığını bildirdi.

‘IŞİD Kobanê’de misket bombası kullandı’
Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD’in, Kobanê bölgesinde YPG’lilere (Halk Savunma Birliği) karşı misket bombaları kullandığını bildirdi.

ANF’nin haberine göre, New York merkezli HRW, yerel Kürt yetkililerin sunduğu raporlara ve IŞİD’in açıklamalarına dayandırdığı açıklamasında, Kobanê bölgesinde 12 Temmuz ve 14 Ağustos tarihlerinde YPG’lilere karşı IŞİD tarafından misket bombaları kullanıldığını iddia etti.

IŞİD BU SİLAHLARI NASIL BULDU?

Bu yasaklı silahın IŞİD ile YPG savaşçıları arasında Kobanê dolaylarında yaşanan çatışmalar sırasında kullanıldığını belirten HRW’ye göre, IŞİD ilk kez bu tür bir silah kullanıyor. Bu silahları nasıl elde ettiği ise henüz netlik kazanmadı.

HRW, Suriye rejiminin de misket bombası kullandığını söylemiş, bu iddiasını tanıklara ve video görüntülerine dayandırmıştı. HRW 2012 yılı ortalarından bu yana rejim tarafından 249 kez misket bombalı saldırı gerçekleştiğini rapor etti.

Suriye ise, tıpkı ABD, İsrail ve Türkiye gibi 2008 yılındaki Misket Bombalarını Yasaklama Sözleşmesine imza koymayı reddetti. HRW, uluslararası toplumu bir kez daha bu sözleşmeyi imzalamaya çağırırken, Suriye hükümet ve suiistimallerde bulunan diğer taraflara silah ambargosu uygulanması çağrısını da yineledi.

HRW’nin silah bölümü şefi Steve Goose, “Her türlü misket bombası kullanımı mahkum edilmeli, ama en iyi yanıt, tüm ulusların bunları yasaklayan sözleşmeye üye olması ve kolektif olarak bunların ortadan kaldırılması için hareket etmesidir” dedi.

HRW, “BM Güvenlik Konseyi, Suriye Hükümeti ile sistematik ve genelleştirilmiş bir şekilde insan haklarını ihlal eden silahlı gruplara, silah ambargosu uygulamalı” diye belirtti.
IŞİD, temmuz ayının başından bu yana Kobanê’ye yönelik saldırılar düzenliyor. Yaşanan çatışmalarda IŞİD, birçok bölgeden çekilmek durumda kaldı. Fakat halen Kobanê bölgesindeki köylerde çatışmalar yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Londra’da Êzidiler için yardım kampanyası başlatıldı

SONRAKİ HABER

İsveç’te Süryani okulu açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...