02 Eylül 2014 12:23

Af Örgütü: IŞİD 'etnik temizlik' yapıyor

Uluslararası Af Örgütü, Irak ve Suriye'de katliamlara imza atan IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki azınlıklara karşı 'etnik temizlik' yaptığını belirtti. Birleşmiş Milletler de (BM) bir süre önce IŞİD'in Irak ve Suriye'de sistematik şekilde etnik temizlik yaparak, savaş suçu işlediğini açıklamıştı.

Af Örgütü: IŞİD \'etnik temizlik\' yapıyor
Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, Irak ve Suriye'de katliamlara imza atan IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki azınlıklara karşı "etnik temizlik" yaptığını belirtti. Birleşmiş Milletler de (BM) bir süre önce IŞİD'in Irak ve Suriye'de sistematik şekilde etnik temizlik yaparak, savaş suçu işlediğini açıklamıştı. 

IŞİD'in Irak ve Suriye'deki terörü devam ederken, uluslararası alanda örgütlü insan hakları örgütlerinin de IŞİD'e yönelik kınamaları sürüyor. Son olarak Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü, katliamdan kurtulanlarla görüşerek hazırladığı raporda, IŞİD'i Irak'ta azınlıklara karşı "etnik temizlik" yaptığını açıkladı.

Bundan bir hafta önce de BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, IŞİD'in Irak ve Suriye'de sistematik şekilde etnik temizlik yaparak savaş suçu işlediğini açıklamış, dün yapılan IŞİD ve Irak konulu BM özel toplantısında da tüm katılımcı ülkeler IŞİD'i kınamıştı. BM'de konuşan temsilciler, IŞİD'in tüm insan haklarını ihlal eden terörü karşısında bölge insanının korunmasına yönelik çabalara bir an önce hız verilmesini talep etmişti. 

Öte yandan Af Örgütü tarafından bugün açıklanan raporda ise IŞİD hakkında "savaş suçu işlemek, toplu ölümler ve insan kaçırmak" ifadeleri yer alıyor. Af Örgütü'nün "tüyler ürpertici" olarak adlandırdığı veriler, IŞİD'in katliamlarından kurtulan kişilerle yapılan görüşmelere dayandırıldı. 

Af Örgütü danışmanlarından Donatella Rovera, raporun basına açıklanması gerekçesi ile yapılan toplantıda, IŞİD'in Irak'taki azınlıklara karşı etnik temizlik yaptığına dair üzücü kanıtlar elde edildiğini söyledi. Peşmergenin yanı sıra ABD'nin havadan desteklediği IŞİD'e karşı operasyonlara bir süredir Irak ordusu da dahil olurken, bilindiği gibi yaklaşık 12 bin Şii Türkmen'in yaşadığı ve iki aydan uzun süredir IŞİD kuşatması altında olan Emirli kasabası, BM tarafından yapılan katliam uyarısının ardından, 31 Ağustos Pazar günü, IŞİD'den alınmıştı. 

BM'nin dün yaptığı açıklamaya göre, Irak'ta Ağustos ayında bin 265'i sivil en az bin 420 kişi öldü, bin 370 kişi de yaralandı. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, IŞİD'in Irak ve Suriye'de "etnik ve dini temizlik" yaptığını belirttiği açıklamasında çarpıcı veriler de yer almıştı. Pillay, IŞİD'in sadece Musul'da 670 tutukluyu öldürdüğünü söyleyerek, IŞİD kuşatması altında katliamla karşı karşıya olan en az 13 bin Şii Türkmen için Irak hükümeti ile uluslararası kamuoyuna çağrı yapmıştı. IŞİD'e ilişkin veriler halen netlikten uzak olurken, İngiltere kaynaklı istihbarata göre 50 bin IŞİD üyesi bölgede aktif savaşırken, ABD kaynaklı istihbarat ise IŞİD'in bölgede ancak 10 bin civarında üyesinin aktif olduğunu iddia ediyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mardin\'de ilk kez 4 dilli tabela asıldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan\'ı şikayet eden profesöre soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...