02 Eylül 2014 06:00

Kırtasiyede kanser riskine dikkat!

Okulların açılmasına az zaman kalırken ucuz suluk ve beslenme çantaları tehlike saçıyor.

Kırtasiyede kanser riskine dikkat!
Paylaş

Okulların açılmasına sayılı günler kala, velileri okul alışverişi telaşı sardı. Okul ürünlerinde bulunan fitalat adlı maddenin kanserojen olduğuna dikkat çeken uzmanlar, çok ucuz suluk ve beslenme çantalarının tehlikesine işaret etti. Ürün alırken, TSE ve CE belgeli malzemeler alınması gerektiği belirtildi.

Uzmanlar, üretim olarak ‘merdiven altı’ tabir edilecek yerlerden ucuz diye ürün alınmaması gerektiğini belirtiyor. Fiyatı uygun ve kaliteli ürünlerin alınması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, şunlara dikkat çekiyor: “Aileler kendi çocuklarını zehirlemektense kaliteli ürün almalı. Çünkü okullar açılacağı zaman herkes kırtasiye işine giriyor. Bu işi bilenlerden alınması daha mantıklı. Yapıştırıcılar çok önemli mesela.  Ürün alırken, TSE ve CE belgesi var mı ona bakmak lazım. Fiyatı uygun diye zararlı ürünler alınmasın. Çocuk bunu yeri geliyor, ağzına bile sokuyor, eliyle devamlı temas halinde. Piyasada bilinen markaların, bilinen yerlerden alınması daha sağlıklı olur.”

ÜRÜNLERİ ALIRKEN TSE VE CE DAMGASI ARAYIN

ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Baz, kırtasiye ürünlerinde toksit denilen fitalat gibi maddelerin zararına dikkat çekti. Plastiğin kuru ve kırılgan yapısını değiştirerek yumuşamasını sağlayan, aynı zamanda boyaların ve kokuların ömrünü uzatmak amacıyla kullanılan bu maddenin kanserojen olduğunu vurguladı.

Dr. Baz, şu uyarılarda bulundu: “Bunlar, aynı zamanda çocuğun cildine temasla, kana karışıp hormonal sistemi bozan, bir takım rahatsızlığa yol açan, karaciğere zararlı maddeler. Yine boyar maddeler vardır. Bunlar da kanserojen özelliğe sahiptir. Bazı ürünlerde ağır metaller kullanılır.”

Ürünlere dışarıdan bakıp anlamamızın imkansız olduğunu belirten Dr. Baz,  “Güvenecek tek kriterimiz var, bunların bir standardizasyondan geçip geçmediğidir. O da, ürünleri satın alırken üzerinde mutlaka TSE ve CE damgasını aramakla olur” dedi. (Bursa/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır\'da barış mitingi: \'Kürtler IŞİD’e yenilmeyecek\'

SONRAKİ HABER

Ligde ilk hafta bitti, süperseverler çocuklar gibi şen!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...