01 Eylül 2014 16:38

80 yaşındaki Êzidi ve torunu hayata tutunmak için dağlarda

IŞİD’in yakınlarını katlettiği, esir aldığı ve köyünü yaktığı 80 yaşındaki Reşo Xelo, 1 yaşındaki torununa yeni bir gelecek kurmak için günler süren zorlu bir yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaştı.

80 yaşındaki Êzidi ve torunu hayata tutunmak için dağlarda
Paylaş

IŞİD’in yakınlarını katlettiği, esir aldığı ve köyünü yaktığı  80 yaşındaki Reşo Xelo, 1 yaşındaki torununa yeni bir gelecek kurmak için günler süren zorlu bir yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaştı.

Şengal’in Tilizer köyünde yaşayan 80 yaşındaki Reşo Xelo isimli Êzidi’nin başına gelenler yaşanan trajedinin boyutlarını gözler önüne seriyor. Ayakta durmakta güçlük çeken Reşo Xelo, IŞİD’in Musul’u işgali sırasında cezaevinde tutuklu bulunan oğlu firar etmiş. Köyde firar eden oğlunu beklemeye başlayan Reşo Xelo, peşmergenin çekilmesiyle birlikte IŞİD kuşatması altında kaldıklarını anlatıyor. Henüz isim koymadıkları 1 yaşındaki torunuyla köyden kaçmayı başaran Reşo Xelo’nun, gelini ise IŞİD tarafından yakalanarak katledilmiş. Gelininin cansız bedenini geride bırakarak, yanına aldığı torunuyla Şengal Dağı’na sığınan Reşo Xelo, burada günlerce aç ve susuz kalan binlerce Şengalli ile aynı kaderi paylaşmış. Daha sonra bölgeye ulaşan YPG ve HPG’liler tarafından kurtarılarak önce Rojava’nın Derik kentinde bulunan Newroz kampına götürülen Reşo Xelo, oradan da Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçirildiğini söylüyor.

IŞİD vahşetinden kurtulan Reşo Xelo günler süren yolculuk sırasında diğer yakınlarını da kaybetti. Torunuyla birlikte tek başına Zaxo ilçesindeki bir inşaatta yaşama tutunmaya çalışan Reşo Xelo daha sonra Êzidi guruplarla birlikte Türkiye’ye geçerek, HPG’lilerin kontrolündeki dağlara sığındı. 80 yaşındaki Reşo Dede şimdi torununa iyi bir gelecek sağlayabilmek için hayata tutunmaya çalışıyor. (Duhok/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş ve Hakkari barış için el ele; Sen bir adım gel, ben koşarım!

SONRAKİ HABER

İskenderun barış için buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa