01 Eylül 2014 15:57

Somalılar termik santrale 'hayır' dedi

Manisa'nın Soma ilçesine yapılacak 3'üncü termik santral için zeytinliklerin kamulaştırılmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Deniş ve Yırca Mahallesi sakinleri santral yapımı amacıyla istimlak edilen zeytinliklerin kamulaştırılmasına 'dur' demek için Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya geldi.

Somalılar termik santrale \'hayır\' dedi
Paylaş

 Manisa'nın Soma ilçesine yapılacak 3'üncü termik santral için zeytinliklerin kamulaştırılmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Deniş ve Yırca Mahallesi sakinleri santral yapımı amacıyla istimlak edilen zeytinliklerin kamulaştırılmasına 'dur' demek için Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya geldi.

Soma'ya yapılacak 3'üncü termik santralin kurulacağı yer olan Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde yaşayanlar zeytinlik alanların kamulaştırılmaması için eylem yaptı. Yaklaşık 50 kişinin buluştuğu Cengiz Topel Meydanı'na sorunları dinlemek için gelen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, "Biz Greenpeace Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için zeytinliklerin acele kamulaştırılma kararına karşı dava açıyoruz. Soma Yırca Köyü sakinleriyle birlikte hukuk mücadelesi başlattık. Bakanlar Kurulu tarafından 10 Mayıs 2014 tarihinde alınan karar ile Soma'da binlerce metrekare alanda bulunan zeytinlikler Soma Kolin Termik Santrali yapımı için acele kamulaştırılmıştı. Greenpeace'in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığı başvuru ile acele kamulaştırılan bu alanların zeytinlik olduğu ortaya çıkmış ve bu hukuksuzluk kamuoyuyla paylaşılmıştı" dedi.

‘KARAR AYNI ACELECİLİKLE İPTAL EDİLMELİ’

Zeytinliklerin enerji yatırımlarına açılmasını öngören yasa tasarısına karşı tepkinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, başta Anayasa olmak üzere iç hukuk ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler ile zeytinliklerin korunmasının güvence altına alınarak yok edilmesi ve daraltılmasının yasaklandığını ifade etti. Zeytinliklerin korunmasından sorumlu idari makamların da termik santrali projesine olumsuz görüş verdiğini dile getiren Bayram, "Tüm bunlara rağmen Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı aldı. Termik santraller gibi kirli yatırımlara karşı korunması ve geliştirilmesi gereken tarım alanları, milli park, orman, kültür ve turizm varlıklarından sonra zeytinliklerin enerji yatırımları pahasına yok edilmesine sessiz kalamayız. Soma Kolin Termik Santral Projesi derhal sonlandırılmalı. Acele kamulaştırma kararı aynı acelecilikle iptal edilmeli, hem yüzlerce yıldır orada olan binlerce zeytin ağacının hem de bölgedeki insanların yaşamı tehlikeye atılmamalıdır" dedi.

MAHALLELİ KANSER HASTALIĞINDAN DERTLİ

Yırca Mahallesi sakinlerinden Adnan İnal ve Zeynep Çoban ise, daha önceden var olan ve şu anda mahalle sınırlarına çok yakın olan 165 mgw'lık Soma B Termik Santrali'nin büyük zararlara sebep olduğunu öne sürerek "Santralden çıkan küller nedeniyle mahallemizde ve Soma'da çok sayıda kanser hastası var. Şimdi mahallemize yakın olacak olan bu santralin de olması halinde bu tür hastalıklar daha da ilerleyecek. Biz bu bakımdan bu yerlere santralin yapılmasını istemiyoruz" diye konuştu. (DHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Arap, Mıhallemi ve Süryani halkı barış istedi

SONRAKİ HABER

DBP hükümeti bir kez daha göreve çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...