29 Ağustos 2014 18:58

Yaşam için direnen Köroğlu’nun torunları kazandı

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Yeniceşıhlar köyünde özel bir şirket tarafından açılan taş ocağına karşı günlerce direniş eylemi yapan köylülere mahkemeden sevindirici haber geldi.

Yaşam için direnen Köroğlu’nun torunları kazandı
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Bolu

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Yeniceşıhlar köyünde özel bir şirket tarafından açılan taş ocağına karşı günlerce direniş eylemi yapan köylülere mahkemeden sevindirici haber geldi. Yeniceşıhlar köylülerinin, su kaynakları, tarım alanları ve doğal dokuya zarar vereceği iddiasıyla 98 hektarlık alanı kapsayan taş ocağına karşı açtıkları davayı gören Sakarya 2. İdare Mahkemesi, itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ŞİRKET ZARARI YOK DEDİ, KÖYLÜLER GÜNLERCE DİRENDİ

Yeniceşıhlar köylüleri, içme suyu kaynağının yanısıra tarım alanları ve doğal dokuya zarar vereceği endişesiyle yeşillikler içerisindeki köylerinde açılan taş ocağına karşı günlerce kadın erkek eylem yaptılar. Ardından da mıcır üretimi yapacak olan girişimi yargıya taşıdılar. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan 2022 yılına kadar süreyle taş ocağı işletme ruhsatı aldığını açıklayan Köroğlu Beton adlı şirketin yetkilileri, işletme sırasında kullanılacak patlayıcıların gürültü kirliliğine yol açmayacağını savunarak, çevresel kirliliğin de insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeye indirildiğini öne sürdüler.

KÖYLÜLERİ HAKLI BULAN MAHKEME TAŞ OCAĞINI DURDURDU

Köylülerin açtığı davayı gören Sakarya 2. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin kalker ocağı olması nedeniyle çevreye verebileceği muhtemel zararları göz önüne alarak, “uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği”nin açık olduğuna hükmederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dava konusu işlemin hukuka açıkça aykırı olduğu vurgulanan Mahkeme kararına itiraz yolunun da kapalı olduğu belirtilirken, Mahkemenin bu kararı yaşam alanlarını korumak için günlerce nöbet tutan Yeniceşıhlar köylülerince sevinçle karşılandı.
 

ÖNCEKİ HABER

Çaycuma\'da okul dönüşümlerine tepki

SONRAKİ HABER

Alman çift cinayetinde 2 şüpheliden 1\'i yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...