27 Ağustos 2014 08:41

Putin, Poroşenko ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Minsk’te 2 saat kadar süren görüşmesi sonrasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Putin’in barış planı ile ilgili prensiplerini kabul ettiğini açıklarken; Rus lider de zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’da iç savaşın sona ermesi ile ilgili şartları belirleme pozisyonunda olmadıklarını açıkladı.

Putin, Poroşenko ile görüştü
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Minsk’te 2 saat kadar süren görüşmesinde Ukrayna krizinin çözümü konusunda somut bir adım atılamadı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Putin’in barış planı ile ilgili prensiplerini kabul ettiğini açıklarken; Rus lider de zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’da iç savaşın sona ermesi ile ilgili şartları belirleme pozisyonunda olmadıklarını açıkladı. Putin’e göre ateşkes ve barışın şartlarını bölgede savaşan tarafların belirlemesi gerekiyor.

Doğu Ukrayna’da ateşkes ilanı konusunda ilerleme sağlanıp sağlanamadığı konusunda bir soruya cevap veren Putin, “Bu bizim işimiz değil, Ukrayna’nın işi” dedi. Bu önemli sürecin başlaması için güven ortamının oluşturulmasında katkı sağlayabileceklerini kaydeden Rus lider, “Biz Rusya olarak Kiev, Donetsk ve Lugansk arasında sağlanacak bir anlaşma ya da ateşkesin şartları hakkında konuşacak durumda değiliz” değerlendirmesinde bulundu.

İki lider de zirveyi pozitif değerlendirirken, ateşkes ya da barış konusunda somut bir değerlendirmede bulunmamaları dikkat çekti. Poroşenko, doğu Ukrayna’da sınır güvenliği konusunda Rusya ile anlaşmaya vardıklarını, ateşkesin mümkün olan en kısa sürede sağlanması için de yol haritası hazırlanacağını vurguladı.

Ukrayna’da son günlerde tansiyonun giderek yükselmesi dikkat çekiyor. Milis güçler esir aldıkları askerleri tören alanında yürüterek tepki topladı. Ukrayna askerleri de sınırı geçen 10 Rus askeri yakaladı. Basına konuşan askerler Putin’den bölgeye asker göndermemelerini istedi. Rusya Savunma Bakanlığı askerlerin sınırı yanlışlıkla geçtiğini savundu.

Rusya açısından krizin temelinde Ukrayna ile AB arasında imzalanan ve onaylanmayı bekleyen ekonomik işbirliği anlaşması var. Putin, anlaşmanın yıllık bazda Rusya’ya 3 milyar dolar kaybettireceğini savunuyor. Anlaşmanın gözden geçirilmesi konusunda ortaya konan girişimlerden gün boyunca gelişme sağlanamadı. Ukrayna-AB anlaşmasının revize edilmesi ile ilgili çalışmalar sürdürülecek. Rusya ve Ukrayna doğalgaz krizi ile ilgili gelişmeleri 6 Eylül’den itibaren yeniden masaya yatıracak. Minsk’te görüşmeler 27 Ağustos’ta da farklı formatta sürecek. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Maraş’ta Suriyeli mültecilere saldırı

SONRAKİ HABER

Slaven Bilic: Turu geçmeyi hayal etmiyoruz, bunu planlıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...