27 Ağustos 2014 06:00

Su çürüdü

Akdeniz’de göçmen trajedisi bitmiyor. Dün Libya kıyıları insanlıktan utandıran bir manzaraya şahitlik etti. 100’ü aşkın Afrikalı göçmenin cansız bedeni sahile vurdu.

Su çürüdü
Paylaş

Akdeniz’de göçmen trajedisi bitmiyor. Dün Libya kıyıları insanlıktan utandıran bir manzaraya şahitlik etti. 100’ü aşkın Afrikalı göçmenin cansız bedeni sahile vurdu.

250 göçmeni taşıyan tekne cuma günü batmıştı. Libya Sahil Güvenliğinden önceki gün yapılan açıklamada göçmenlerin cansız bedenlerinin Trablus’un 50 kilometre doğusundaki el Karbuli kıyısına vurduğu açıklandı. Libya Sahil Güvenliği kazadan sağ kurtulanları aramaya devam ederken daha önce 17 kişinin kurtarıldığı duyurulmuştu.

Yaşamını yitirenlerden beşinin çocuk olduğu belirtilirken çoğunluğu Afrikalı olan mülteciler daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya varmayı hedefliyordu.
Son 20 yılda Akdeniz’de yaşamını yitiren mültecilerin sayısı ise 20 ila 25 bin arasında.

LİBYA GÖÇMEN MERKEZİ OLDU

NATO müdahalesiyle Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesi sonrası iç karışıklıktan kurtulamayan Libya, Sahra altı Afrika ülkelerinden Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenlerin ana göç merkezlerinden biri durumunda.

Geçtiğimiz mayıs ayında da Libya’dan yola çıkan iki göçmen gemisinin art arda batması sonucu 60 kişi yaşamını yitirmişti. Libya’dan yola çıkan göçmenlerin Avrupa’daki durakları ise İtalya. İtalya İçişleri Bakanlığına göre sadece 2014’ün ilk yarısında 36 bin 627 göçmen Akdeniz üzerinden Afrika’dan İtalya’ya gitti. Bu rakam 2013’ün ilk altı ayının rakamlarının tam 10 katı.

AVRUPA İLE KİRLİ GÖÇMEN PAZARLIĞI

Libya Hükümeti ise göçmen sorununu “Avrupa’nın sorunu” olarak tanımlıyor.

Libya Herold gazetesinin haberine göre nezarethanelere atılan göçmenlere yönelik işkence haberleriyle gündeme gelen Libya’da İç İşleri Bakanı Saleh Mazegh mayıs ayında bir açıklama yapmış, Avrupa Birliği’ni göç konusunda önlem almamakla suçlamış ve göçe izin vermekle tehdit ederek,  “Dünyayı özellikle Avrupa Birliği’ni uyarıyorum, eğer bu konudaki sorumluluğu bizimle birlikte omuzlamazlarsa, madem Tanrı Libya’yı transit noktası haline getirdi Libya devleti insanların Libya’dan çıkışını kolaylaştırıcı pozisyon alacaktır. Libya yeteri kadar bedel ödedi, sıra Avrupa’da” demişti.  

Libya’da hükümet, yasadışı göç sorunun çözümü gerekçesiyle  Avrupa Birliği’nden tam  7 milyar dolar yardım talep ediyor.

GÖÇMENLER LİBYA’DA İŞKENCE GÖRÜYORLAR

AB ile Libya arasında pazarlık konusu haline getirilen göçmenlerin tradejedisi ise denizde başlamıyor. Libya hakkında haziran ayında hazırlanan İnsan Hakları Gözlem (HRW) raporu ile birlikte göçmenlere yönelik kötü muamele ile de gündeme gelmişti. El Hamra Göçmen Merkezinde parmaklıklar ardında tutulan yüzlerce mültecilerin dayak yediği, üst üste yığıldıkları konteynerlerde tutulduğu gibi bilgiler su yüzüne çıkmıştı. HRW örgütü nisan ayında Libya’daki 9 göçmen merkezine yaptığı ziyarette ağaçlara baş aşağı asılan mültecilere rastlamış, üzerlerinde sigara söndürüldüklerini ve dövüldüklerini tespit etmişti.

3 MİLYONDOKÜMANSIZ GÖÇMEN

Bugün Libya’da yasal dokümanları bulunmayan 3 milyon göçmen olduğu belirtiliyor, bunların çoğunu Somali, Suriye ve Eritre gibi iç çatışmaların yaşandığı ülkelerden İtalya’ya tekne ile ulaşma umudu ile Libya’ya gelenler oluşturuyor.

2013 yılında 500’den fazla göçmeni taşırken İtalyan adası Lampedusa açıklarında batan ve sadece 155 göçmenin kurtulduğu büyük katliam ise hâlâ hafızalarda.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli ve Türkiyeli işçilere çağrımızdır

SONRAKİ HABER

Maraş’ta Suriyeli mültecilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa