26 Ağustos 2014 14:34

Eşini 43 yerinden yaralayan Yakup Kara için tutuklama kararı

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, kendisinden boşanmak isteyen eşi Hasret K.’yı 43 yerinden tornavidayla yaralayan Yakup K. ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Eşini 43 yerinden yaralayan Yakup Kara için tutuklama kararı
Paylaş

Duygu AYBER
İstanbul

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubunun H.K’yi 43 yerinden tornavidayla yaralayan Yakup Kara’nın tutuklanması için yaptığı suç duyurusu sonuçlandı. Yakup Kara, hakkında bugün, tutuklama kararı verildi.

İstanbul Çekmeköy’de 8 Ağustos günü H.K’yi 43 yerinden tornavidayla yaralayan Yakup Kara, H.K’nin aldığı ölümcül darbelere rağmen serbest bırakılmıştı. Tutuklanması için yapılan itirazlar ise reddedilmişti. 26 Ağustos salı günü Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubunun Kartal Adliyesinde Yakup Kara’nın tutuklanması talebiyle yaptığı suç duyurusunun ardından, önce Bakanlık yetkilileri H.K’yi sığınmaevine alacaklarını iletti, sonra Yakup Kara hakkında tutuklanma kararı çıktı. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, kadın örgütleri, STK’ler ve mahalle halkının H.K’nin yaşam mücadelesine verdiği destekle kamuoyunda yankı bulmasının ardından yaşanan gelişmeler, şimdilik “Hasret bir dönem nefes alabilecek” dedirtecek cinsten.

MÜCADELE BÜYÜYÜNCE TUTUKLANMA KARARI ÇIKTI

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Yakup Kara’nın tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bizler Adliyede yapılması gerekenler için uğraşırken Aile Bakanlığından görevliler gelip H.K. için konukevi ayarlandığını iletmişler. H.K. çocuklarıyla mahallede düzen kurmuş, evinin olduğu sokakta açtığı kuaför salonunda çalışıyor. Yakup Kara’yı engellemeyen, 43 tornavida darbesi saldırısına rağmen serbest bırakan, koruma kararlarını gerektiği şekilde uygulamayan devlet, konunun kamuoyuna yansıması sonrası çözümü H.K’yi sığınağa götürmekte buldu. H.K şimdilik bu talebe olumlu yanıt vermedi. Bu kararı aldırmak için bu kadar çaba göstermek zorunda kalmamız utanç verici. H.K uğradığı şiddeti bağırdığı ve başvuracağı her yere başvurduğu; ailesi, mahalleli ve kadınlar dayanışma gösterdiği için Yakup Kara hakkında tutuklama kararı çıkabildi” dedi. Koruma kararlarının ciddiyetle uygulanması, karakolların görevini yapması, mahkemelerin potansiyel katilleri bırakmaması için ciddi bir kamuoyu tepkisi yaratmak gerektiğini vurgulayan Acil Önlem Grubu, “Bugün gazetelerden Bayrampaşa’da şiddete uğrayan 17 yerinden bıçaklanan Sena’nın öyküsünü okuduk. Sena’nın kocası da ölümcül saldırıda bulunmasına rağmen elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Belki önümüzdeki günlerde Sena’ya da etkin koruma sağlanacak. Kadınların korunması, erkeklerin engellenmesi ve karakolların, mahkemelerin gereklerini yerine getirmesi için konunun basına yansıması gerekiyor. Aile Bakanlığının sığınak için H.K’nin kapısına gelmesi için de böyle. H.K’yi 43 yerinden yaralayan Yakup Kara’yı ve Sena’yı 17 yerinden bıçaklayan ve sakat bırakan Osman’ı tutuklamayan, engellemeyen aynı devlet mekanizmasıdır.” dedi.


KORUMA ALGISI SIĞINMAEVİNDEN İBARET

H.K’nin yaşadıkları ve verdiği mücadele kamuoyunda büyük yankı bulunca Bakanlık harekete geçti ve Bakanlık yetkilileri H.K’nin evine giderek çocuklarıyla birlikte sığınmaevine götürmek istedi. Ancak H.K, yaşamını alt üst edecek bu uygulamayı istemediğini belirtti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan H.K, “Çok güzel yapılıyor tamam da 12 yaş sınırı var. 12 yaş üzeri çocuğunuzla sığınmaevine alınmıyorsunuz. Başka bir kuruma yerleştiriliyor. Benim oğlumun ‘Ben seninle olamayacak mıyım?​’ diye sormasından sonra vazgeçtim” dedi. “Şiddete karşı mücadele vermek isteyen kadınların yüzü oldum” dedi.

H. K.’nin avukatı Meriç Eyüpoğlu da, “Hem canı yanan hem de hayatını değiştirmek zorunda kalan H.K. olmamalıdır “ diyerek Bakanlığın çözümünü eleştirdi.
Bakanlığın adımını gerçekçi bulmadığını ve H.K’nin  yaşamını alt üst edecek bir uygulama olacağını ifade eden Avukatı Meriç Eyüpoğlu ise, “Hayatını değiştirmesi ve gereken bedeli ödemesi gereken H.K’yi öldürmeye teşebbüs eden Yakup Kara’dır. H.K çalışan bir kadın. Eğer sığınmaevine giderse çalışamayacak ve çocukları yarın bir gün okula başladığında onlara bakamayacak durumda kalacak. Ayrıca ona sahip çıkan mahalleli de söz konusu. Bu yüzden onun yaşamını değiştirmek istememesi çok anlaşılır.” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Emine Erdoğan’ın talimatı’ iddiası Mecliste

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen\'den basın çalışanlarıyla kahvaltılı toplantı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...