22 Ağustos 2014 06:00

2 bin yıllık mutfak

Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, yukarı agora yakınlarında geç Roma dönemine ait 2 bin yıllık bir mutfak ortaya çıkarıldı.

2 bin yıllık mutfak
Paylaş

Burdur’un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, yukarı agora yakınlarında geç Roma dönemine ait 2 bin yıllık bir mutfak ortaya çıkarıldı.

Bu yıl haziran ayında başlayan yeni kazı sezonunda, geçen ay 2 bin yıllık bir mutfağın ortaya çıkarıldığı açıklandı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Jereon Poblome, “Bu yılki kazıda geç Roma dönemine ait bir mutfak bulduk. Tam olarak çıktı. Tüm detayları ile o dönemde mutfak kültürleri nasıldı, ne pişirdiler, ne yediler, nasıl pişirmişler bunların hepsini öğreneceğiz. Çok detaylı bir bilimsel çalışma yapıyoruz. Sadece arkeologlar değil, antropologlar, zoologlar, botanikçiler de var” dedi.

TANDIRLI MUTFAK

Bulunan mutfağın şimdikilere göre çok küçük olduğunu kaydeden Prof.Dr. Poblome, şu bilgiyi verdi: “Zemininde hiç fayans yok, sadece toprak. Geç Roma döneminde hijyen yönünden farklı düşünmüşler. Ergonomik olarak da bizim için zor bir mutfak, ama onlar öyle kullanmış. Ortaya kömür, üzerine bir çanak koymuşlar. İçine bulgur, et koymuşlar. Yanına iki çanak daha koyup sıcak tutmuşlar. O zaman ekmek yoktu, ancak mutfakta tandır kullanmışlar ve tandır ekmeği yemişler. Yavaş yavaş tüm hayat detayları ortaya çıkıyor.”

HAMAMDA YOĞUNLAŞILDI

Bu sezon kazılarıyla ilgili olarak da Prof. Dr. Poblome, “Ağırlıklı olarak hamamda çalışıyoruz. Burayı halkın ziyaretine açmak istiyoruz. Çünkü oradaki güzelliği halka göstermek istiyoruz. Yukarı agorada çalışmalarımız uzun yıllardır devam ediyor. Yukarı agoranın 2017, 2018 yılında biteceğini düşünüyoruz. O zaman, bütün yukarı agora hazır olacak” diye konuştu. (Burdur/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çıkarılmayan batık tehlike saçıyor

SONRAKİ HABER

Hem dağcı hem camcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...