20 Ağustos 2014 15:33

1170 park bahçe işçisi taşerona terk edildi

Park bahçe ihalesinin taşeron firmaya verilmesi üzerine 1170 belediye işçisi ya işsiz kalacak ya da güvencesiz ve sendikasız çalışacak. Bin bir zorlukla sendika hakkını kazanan park bahçe işçileri ise taşeron firmanın büyükşehire girmemesi için mücadele etmeye kararlı.

1170 park bahçe işçisi taşerona terk edildi
Paylaş

Metehan UD
İzmir


Park bahçe ihalesinin taşeron firmaya verilmesi üzerine 1170 belediye işçisi ya işsiz kalacak ya da güvencesiz ve sendikasız çalışacak. Bin bir zorlukla sendika hakkını kazanan park bahçe işçileri ise taşeron firmanın büyükşehire girmemesi için mücadele etmeye kararlı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ihale süreçlerinin başlamasıyla birlikte işçiler için taşeron tehdidi yeniden gündeme geldi. 22 Temmuz günü yapılan park, bahçe ve yeşil alanların bakımında çalıştırılacak personel hizmet alımı ihalesine 3 firma girmiş, Büyükşehire ait İZENERJİ Şirketi ile taşeron firma Denmar Temizlik aynı teklifi vermişti.  

1 Ekim 2014 ile 31 Aralık 2014 arasında toplam 3 aylık süreyi kapsayan ihalenin sonucu açıklandı. Belediye ihale komisyonunun, ihaleyi taşeron firma Denmar Temizlik Nakliyat Şirketi’ne verdiği öğrenildi.

YA İŞSİZLİK YA GÜVENCESİZLİK

İhaleyle birlikte 1170 park bahçe işçisi taşeron firmanın insafına terk edilmiş oldu.  Taşeron firmanın mevcut işçilerle çalışmak istememesi üzerine işçiler işsiz kalacakken, kabul etmesi durumunda ise işçilerin herhangi bir sendikal hakkı ve güvencesi olmayacak. Taşeron firma istediği zaman işçileri çıkarma hakkına sahip olacakken yine işçilerin taşeron firmada çalışması durumunda ücret ve sosyal haklarında düşüş yaşanacak.

İhaleyle ilgili İZENERJİ’de örgütlü olan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube işçilere açıklama yaptı. Mesai bitimleriyle sendika önünde toplanan yüzlerce işçiye şube başkanı Taner Şanlı bir açıklama yaptı.

‘İZMİR KAOSA SÜRÜKLENİYOR’

Yasaların işçi sınıfının var olan kazanımlarının yok etmek için çıktığını hatırlatan Şanlı “Buradan şunu açık bir şekilde ilk ve son günde söyleyeceğiz; İzmir’de ciddi bir kaos başlatılıyor. Bu kaosun faturasını kim alacaksa alsın, bunu işçi sınıfı almayacak dostlar. Biz işyerlerimizde emeğimizi veren, bu kenti güzelleştiren, bütün sorunlarını sırtlayan işçi sınıfı olarak verilen bütün süreçte işimizi ve emeğimizi koruduk. İhaleler için belediyelerin önündeki iş bitirme kuralını kaldırdılar. Geçmişte belediyeler şirketleri eleyebilmek için iş bitirmeyi zorunlu hale getiriyordu. Son gelen ihale yasası da bunu ortadan kaldırdı. Biz taşerona karşı azimle ve inançla mücadele edeceğiz ama bunu başarabilmek için sonuna kadar birlikte vermek zorundayız. Biz işyerlerimize kimseyi sokmayacağız. Bu konuda Ankara’ya kadar yürümemiz gerekiyorsa onu da hep birlikte yapacağız” dedi.

ŞANLI, SOMA ÖRNEĞİNİ VERDİ

Sendikaların işçi önündeki yasaların değişmesi için mücadele etmesi gerektiğini dile getiren Şanlı şunları söyledi “Torba yasa adıyla kiralık işçiliği getiriyorlar. Önümüzdeki haftadan itibaren yapacağımız eylemlerle İzmir’in gündemine taşeronu istemediğimizi sokacağız. Bu kavga İzmir’in kavgası, bu kavga emeğin kavgası. Bakın Soma’da taşerona dönmenin ne vahşet olduğunu gördük arkadaşlar. Yasalara belediye şirketlerinin doğrudan ihaleye girer maddesinin konmasını istiyoruz”.


 

ÖNCEKİ HABER

Êzidi raporu: Kamptaki sağlık hizmetleri yeterli değil

SONRAKİ HABER

MHP, Erdoğan’la aynı gün ve saatte miting yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...