20 Ağustos 2014 15:13

Êzidi raporu: Kamptaki sağlık hizmetleri yeterli değil

IŞİD’in katliamlarından kaçarak Şırnak’ın Silopi ilçesindeki çadır kente sığınan Êzidi Kürtler’i DİSK, KESK, TMMOB ve TTB heyeti ziyaret etti. Ziyaret sonrasında açıklama yapan heyet, sağlık hizmetlerinin yeterli verilmediğini belirterek, Sağlık Bakanlığının sadece pasaportlulara hizmet vermesine tepki gösterdi.

Êzidi raporu: Kamptaki sağlık hizmetleri yeterli değil
Paylaş

IŞİD’in katliamlarından kaçarak Şırnak’ın Silopi ilçesindeki çadır kente sığınan Êzidi Kürtler’i DİSK, KESK, TMMOB ve TTB heyeti ziyaret etti. Ziyaret sonrasında açıklama yapan heyet, sağlık hizmetlerinin yeterli verilmediğini belirterek, Sağlık Bakanlığının sadece pasaportlulara hizmet vermesine tepki gösterdi. Heyet, sınır kapılarının pasaport sorulmadan Êzidilere açılmasını istedi.

Silopi’deki kampı ziyaret eden DİSK, KESK, TMMOB ve TTB heyeti, ziyaret sonrası gözlemlerini bugün KESK Genel Merkezinde basın toplantısıyla duyurdu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Genel Sekreteri Doktor Özden Şener’in de yer aldığı basın toplantısında heyet adına konuşan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen sağlık, gıda gibi yardım kampanyalarını hayata geçireceklerini duyurdu. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların bu katliama karşı duyarlı olması gerektiğini belirten Özgen, bu katliamların önüne geçilmesi konusunda sorumluluk alma çağrısında bulundu.

Ortadoğu’da uzun zamandır yaşanan savaşların emperyalist güçlerin bölgeyi paylaşım savaşları olduğunu dile getiren Özgen, bugüne kadar beslenen çetelerin IŞİD adı altında ortaya çıktığını söyledi. IŞİD’in halkları dini ve etnik yönden bölmeye, soykırıma uğratmaya çalıştığını ifade eden Özgen, bu çeteci güçlere açıktan destek veren AKP’yi de eleştirdi. Özgen, bazı gerici yerel güçlerin de bu planın bir parçası olduğunu belirtti.

YÜZ KIZARTICI BİR DURUM

Êzidilerin yaşadığı katliamlara ve zorluklara yönelik izlenimlerini aktaran Lami Özgen “Êzidi kadınların ganimet olarak alınıp, değişik Arap bölgelerinde satılması, 21. yüzyılda insanlık için yüz kızartıcı bir durumdur.” dedi. Zorlu koşullardan geçerek sığındıkları Silopi Çadır Kenti’ne dair izlenimlerini aktaran Özgen, çadır kentte sağlık hizmetlerinin yeterli olmadığını ve 800 kişinin yaşadığı çadır kentte, Sağlık Bakanlığının sadece pasaportlu sığınmacılara hizmet verdiğini söyledi. “Türkiye’nin, uluslararası sözleşmeler gereği pasaportlu olsun olmasın ölüm tehdidi altında bulunan tüm sığınmacıları ayrım yapmadan topraklarına kabul etmesi insanlık adına zorunlu bir tercih olmalıdır. Her an binlerce sığınmacının Türkiye’ye göç edebileceği gerçeği gözetildiğinde ön hazırlıkların yapılması önemlidir” diyen Özgen, kendilerine düşen ne ise yapacaklarını, Êzidi halkının yanında olup destek ve dayanışmalarını sürdüreceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


YARDIM UÇAĞINA İNİŞ İZNİ VERİLMEDİ

Alman askeri nakliye uçağının İncirlik’e inmesine izin verilmedi.  Alman Hava Kuvvetlerinin bugün Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yardım malzemesi götürmek üzere yapılması planlanan seferi, Türkiye’nin İncirlik hava üssüne iniş izni vermemesi nedeniyle ertelendi. Alman haber ajansı DPA’nın Alman Hava Kuvvetleri Sözcüsüne dayandırdığı haberine göre, Transall tipi askeri nakliye uçağının Irak’a 20 ton malzeme taşıması öngörülüyordu. Alman Hava Kuvvetlerinin ilk yardım seferleri cumartesi günü yapılmış ve kriz bölgesine ulaştırılmak üzere Erbil’e 36 ton gıda ve sıhhi malzeme gönderilmişti. IŞİD’in saldırısından kaçan on binlerce Êzidi ve Hıristiyan, bu kriz bölgesine sığınmıştı.
Alman dış istihbarat servisi BND’nin 2009 yılından bu yana NATO müttefiki Türkiye’yi dinlediği yönünde çıkan haberler, Almanya ile Türkiye arasında gerginliğe yol açmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Rotasyon’ adı altında sürgün

SONRAKİ HABER

1170 park bahçe işçisi taşerona terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...