20 Ağustos 2014 06:00

‘Yeni Rusya’ hareketinin siyasi yapısı olgunlaşıyor

Geçtiğimiz haftalarda Lugansk’ta Yeni Rusya Hareketini (Novorossiya) oluşturan 2 Halk Cumhuriyeti’nin Birlik Parlamentosunda olağan toplantı yapıldı. Parlamentonun bu oturumuna iki bölgeden toplam 48 milletvekilli katıldı.

‘Yeni Rusya’ hareketinin siyasi yapısı olgunlaşıyor
Paylaş

DOSYA: Ukrayna'nın doğusunda neler oluyor?

HAZIRLAYAN: Okay DEPREM

Geçtiğimiz haftalarda Lugansk’ta Yeni Rusya Hareketini (Novorossiya) oluşturan 2 Halk Cumhuriyeti’nin Birlik Parlamentosunda olağan toplantı yapıldı. Parlamentonun bu oturumuna iki bölgeden toplam 48 milletvekilli katıldı. (25’i LNR, 23’ü ise DNR’den). Yeni Rusya Birlik Parlamentosunun, her vilayetten 30 olmak üzere toplam 60 temsilcisi bulunmakta. Söz konusu oturuma katılan temsilciler aşağıdaki şu gündem ve konuları ele aldılar.
* Halk Cumhuriyetleri Birlik Parlamentosu oturumunun sekreteryasının eğitimi;
* Halk Cumhuriyetleri Birliği’nin parlamento üzerine yasa tasarısı;       
* Halk Cumhuriyetleri Birliği Parlamentosunun temsilcilerinin statüsü üzerine Halk Cumhuriyetleri Birliği’nin yasa tasarısı;
* Halk Cumhuriyetleri Birlik Kanunu’nun değişikliğinin yapılmasına ve parlamentonun geçici yönetmeliğine ilişkin Halk Cumhuriyetleri Birliği’nin yasa tasarıları;
* Halk Cumhuriyetleri Birliği Parlamentosu komitelerinin oluşturulması ve idaresinin onaylanması;
* Halk Cumhuriyetleri Birliği Parlamentosunun Halk Cumhuriyetleri Birliği’nin bölgeleri üzerinde medyanın çalışma sorunları üzerine Geçici Komisyonunun tesis edilmesi;
* Halk Cumhuriyetleri Birliği’nin, Halk Cumhuriyetler Birliği’nin oluşturulmasına dönük anayasal değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısı.


KUZMİN: BİZ NEREDEYSEK ZAFER ORADA

Eski Donetsk eyaletinin Şaxtyorsk kenti, temmuzun son haftalarında DNR topraklarında Ukrayna Ordusu ile milis kuvvetleri arasında meydana gelen çok şiddetli çarpışmalara sahne olmasıyla adını dünyaya duyurmuştu. 21 Haziran’dan itibaren DNR’in yepyeni bir bölük oluşturduğu ufak kent, Donetsk’in 60 kilometre doğusunda yer alıyor ve düne kadar 60 bin kadar bir nüfusa sahipti.
Şaxtyorsk’taki direniş güçlerinin komutanı olan Konstantin Kuzmin ile yapılan ve cumhuriyetin resmi yayın organı niteliğindeki “Halkın Sesi”nde yayınlanan kısa söyleşiye yer veriyoruz:    

Bölüğünüzdeki savaşçı sayısı nedir?
Şu anda bana bağlı birkaç bin kişilik bir kuvvet var.

Askerleriniz sadece eski madencilerden mi oluşuyor?
Evet, genelde madenciler ve metalürji işçileri. Ancak diğer alanların da temsilcileri var.
   
Bölüğünüzdeki katılımcılar genelde hangi coğrafi bölgelerden?
Çoğunluğu, Donetsk Devlet Kömür İşletmesinin işçileri ve de özel olarak Petrovskiy ve Kirov ilçelerinin yaşayanları. Yine bünyemizde kayıtlı savaşçıların bir kısmı da Makeevka Kömür İşletmesinin (Donetsk’e 15-20 kilometre mesafede sanayi ve maden kenti) çalışanları. Yine Krasnoarmeysk (Kızıl Ordu), Selidov, Maryinka ve Krasnogorovka gibi yerleşim yerlerinden de saflarımızda mücadele edenler mevcut.
   
Savaşçılarınız genelde hangi yaşlardan?
Değişiyor. 22’den 60’a kadar her yaş grubundan var.

Peki bunlar tecrübeli savaşçılar mı?
Yine değişkenlik gösteriyor. Askerlerimiz arasında; tecrübeli ağır sanayi teknisyenleri, Afganistan’da savaşmış eski Sovyet subayları, Ukrayna ordusundan ayrılma rütbeliler ve dövüş sporlarında uzmanlaşmış kadrolar var.

Peki savaş gücünüzü nerelerde tatbik ediyorsunuz?
Değişik askeri operasyonlarda. Örneğin bizim bölüğümüz 3004 No’lu askeri birliği etkisiz hale getirdi.  

Mühimmat ve lojistik durumunuz nedir? Silah ve üniforma mevcudunuz ile gıda takviyeniz yeterli mi?
Durumumuz her geçen gün daha iyiye gidiyor. Silah stokumuz sürekli olarak yenileniyor. Askeri araçlarımızın, ufak çaptaki silahlarımızın ve mühimmatımızın miktarı da artıyor. Üniforma yeterliliği durumu çok daha kötü. Yine de burada gidişat adım adım düzeliyor. Yerleşik nüfus sağ olsun, bizlere gıda ihtiyacımız konusunda yardımcı oluyorlar.

Saflarınıza yeni savaşçı adayları katılıyor mu?
Katılım sürekli oluyor..

Silah stokunuz her şeye kafi geliyor mu?
Silahımız yetecek düzeyde. Bunun haricinde ise, eline silah alabilecek fiziksel yeterlikteki herkese şu çağrıyı yapmak istiyorum: Popolarınızı divan ve koltuklardan kaldırıp milislerin saflarına kaydolun! Korkutmak istemiyorum ancak Ukrayna ordusunun Donetsk’e girmesi durumunda, kimsenin daha fazla gizlenecek durumu kalmayacak. Slavyansk ve Kramatorsk tecrübeleri gösteriyor ki, işgalciler acımasızlıklarıyla sivil vatandaşlara da aynen milis askerlerine yaptıkları gibi davranıyorlar.
Erkekler geliniz, sizleri bekliyoruz. Biz neredeysek zafer orada.
“Şaxtyorsk Bölüğü”ne kaydolun.


'HER ŞARTTA VE ORTAMDA ÇALIŞACAĞIZ'

Parlamento Genel Sekreteri Aleksandr Kofman’ın konuya ilişkin yorum ve değerlendirmeleri ise şöyle: “Bana göre, parlamentomuzun ilk oturumlarında şu anda ele alınan bütün sorunlar kritik önemdedir. Çünkü bunlar Yeni Rusya’nın geleceğinin yapısını oluşturuyorlar. Meclisin ve vekillerin durumunu düzenleyen yasalar kabul ediliyor. Anayasa taslağında bazı değişiklikler yapılacak. Şu zor zamanda dahi her iki cumhuriyetin vekillerinden oluşan bir organı hayata geçirebildik. Her şartta ve her ortamda çalışacağız. Tekrar ediyorum ki; her şeye rağmen faaliyetteyiz ve çalışmalara devam edeceğiz.”


'KORKUNÇ İGOR'

Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı ve Halk Milis Kuvvetlerinin (Direnişçiler) lideri İgor İvanoviç Strelkov’un kısa bir portresi:  
Asıl adı İgor Vsevolodoviç Girkin olan Strelkov 1970 Moskova’da doğar. Erken yaşlarda Rus ordusuna girip profesyonel bir asker olan Strelkov, önce 1991-1992’de Moldova’da meydana gelen kısa süreli iç savaşta Rus Transdinyestr bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eder ardından da Bosna Savaşında Sırpların yanında gönüllü olarak savaşır. Hatta 1990’ların sonunda Bosna’daki anılarını kaleme alarak yayınlayacaktır. Birinci ve İkinci Çeçen Savaşlarında Rus Ordusu istihbaratında aktif görev üstlenen Strelkov, Federal Güvenlik Servisinin (FSB) antiterör dairesinde uzun yıllar çalışıp askeri uzman olarak yetişir. Rus medyasındaki yorumlara göre ise Strelkov, emekli olmadan önce FSB’nin “Uluslararası Terörizm ile Mücadele Müdürlüğü”nde önemli vazifeler üstlenir. Kendisi hakkında 18’inden itibaren Rus FSB’sinde çalışıyor’ yorumları da yapılan Strelkov’un yakın çevresindeki bir lakabı da “Korkunç İgor”dur. (Korkunç İvan’dan haraketle…) Yine bazı yorumlara göre 1990’lı yıllarda Strelkov; Aleksandr Prokhanov ve Boroday’ın editörlüğünü yaptıkları “Zavtra” (Sabah) adlı ünlü gazetede yazılar yazar. Ortadoğu’da Libya, Mısır ve Suriye meseleleriyle yakından ilgilenen İgor İvanoviç, ayrıca Abhazya’da Rus yanlısı “Abhaz Network Haber Ajansı”nda kısa süreli haberler yapar. Bu yılın başlarında Strelkov’un uzun haftalar boyunca çarpışmaların merkezi konumundaki şehir Slavyansk’a gelmesi ve bölgedeki yerel milis grubunun başına geçmesiyle birlikte kısa sürede direnişin baş aktörü haline gelir.


'YAVAŞ YAVAŞ BAĞIMSIZ BİR DEVLETİN İNŞASINA DOĞRU İLERLEYECEĞİZ'

Halk Cumhuriyetleri Birlik Parlamentosu (SNR) Başkanı Oleg Tsaryov’un yorum ve değerlendirmeleri şöyle: “Yeni Rusya’nın inşası için daha çok işimiz var. Parlamentonun ve genç devletin tüm kurumlarının işlerliği için yasal zemini adım adım oluşturacağız. Halk Cumhuriyetleri Birlik Parlamentosunun 2. büyük oturumu da gerçekleşti. Oturumun en mühim sonucu SNR Anayasası’nda yapılan yapıcı değişikliklerdir. Şimdi tam yetkiyle devletimize “Yeni Rusya” adını verebiliriz. Artık yasama organımızın ismi Yeni Rusya Parlamentosu. Bunun dışında da, onlar olmaksızın meclisin çalışmasının olanaklı olmadığı bir dizi kayda değer yasa çıkarttık: Parlamento ve vekillerin statüsü üzerine yasalar. Mecliste, yönetmeliklerde bir sürü değişikliğe imza attık. Yine ayrıca AGİT, Rusya Duması ve Ukrayna Verhovnaya Radası (Yüksek Meclis) ile münasebetlerimizi düzenleyen yasal değişiklikleri de gerçekleştirdik.
İlçeler üzerinden çalışma yürütülmesi kararı aldık. Her vekil, kendi ilçesinden sorumlu olacak, bölgesinde iş yapacak, insanlara, özellikle de ‘insani yardım’ konularında yardım edecek. Yeni Rusya’nın yurttaşlarına dönük gerçek bir çalışma esas şimdi başlıyor. Umuyorum ki Yeni Rusya Parlamentosu, halk cumhuriyetlerinin üzerinde konsensüs sağladıkları ve birlikte ortak kararlar aldıkları temel zemin olabilir. Yavaş yavaş bağımsız bir devletin inşasına doğru ilerleyeceğiz.   
Çok iyi anlıyoruz ki, iki cumhuriyet birlikte, her birinin ayrı hareket etmesine göre çok daha güçlüler. Yeni Rusya’yı bir proje olarak önümüze koyduktan sonra yeni devletin anayasasını ele aldık. Şimdi ise Ukrayna’nın güneydoğusunda kalan diğer cumhuriyetleri aramıza almaya hazırız. Yeni Rusya Devleti’nde her bir cumhuriyet bünyesindeki dil ve kültür ile ilgili sorunlara kendisinin karar vereceği eşit olanaklara sahip olacaktır. Eşit temsil hakkına sahip olacaklar. Bu cumhuriyetler eskisi gibi ne oligarklara (para babaları) ne yabancı siyasetçilere ne de satılık gazetecilere; ancak ve sadece halka ait olacaklar. Yeni Rusya iktidarı gerçekten halkın olacaktır.” (Tsaryov’un basın ofisinden yayınlanan bildiriden kısaltılarak alınmıştır.)           

BİTTİ

ÖNCEKİ HABER

‘Araştırma firmaları ilk kez yanılmıyor’

SONRAKİ HABER

‘Mülteci işçilerle ortak mücadele örgütlenmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...