19 Ağustos 2014 16:29

Ateşkes görüşmeleri çöktü; İsrail Gazze'ye saldırdı

Ateşkesin bozulduğunu öne süren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kalıcı ateşkes görüşmeleri için Kahire'de bulunan İsrail delegasyonuna ülkeye dönmelerini söyledi. Netanyahu’nun orduya da hava saldırısı emri verdiği belirtildi.

Ateşkes görüşmeleri çöktü; İsrail Gazze\'ye saldırdı
Paylaş

İsrail, bugün Gazze'den güney kentlerine roket atışı yapıldığını öne sürerek ateşkesin bozulduğunu açıkladı ve Kahire'deki görüşmeler çöktü. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, orduya hava saldırısı emri verdi. Saldırılarda aralarında 3 yaşında bir çocuğun da olduğu 3 kişi yaşamını yitirdi, 40 kişi de yaralandı.

AFP’ye konuşan bir ordu yetkilisi, gündüz saatlerinde Eşkelon ve Beerşeva kentlerine yönelik 3 füze ateşlendiğini iddia etti. Füze saldırılarında can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı duyuruldu. İsrail bunun üzerine ateşkes kurallarının ihlal edildiğini belirtti. Netanyahu, Kahire delegasyonuna ülkeye dönme; orduya da hava saldırısı düzenleme emri verdi.

İsrail uçaklarının, Gazze şeridinin kuzeyindeki Beyt Lahiya, merkezdeki Mugazi, Şucaiyye, Zeytun, Balah, Karara, Huza ve Refah dahil 30'u aşkın noktayı hedef aldığı ifade edildi. Hava saldırılarında 40 kişi yaralanırken, Şeyh Radvan mahallesinde 3 yaşında bir çocuğun ve kimliği belirlenemeyen bir kadının da olduğu 3 kişi yaşamını yitirdi.

Ateşkes sonrası Gazze'den yapılan en ciddi saldırı ise Tel Aviv'i hedefledi. Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın üstlendiği füze saldırısında ölen ya da yaralanan olmadı.

HAMAS: İSRAİL BAŞARISIZLIĞI ÖRTMEK İSTİYOR

Hamas Sözcüsü Sami ebu Zuhri, İsrail'in iddia ettiğinin aksine ateşkesin devam ettiği saatlerde Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket fırlatıldığına dair ellerinde bilgi olmadığını söyledi. Şu ana kadar gündüz saatlerinde yapıldığı öne sürülen ve İsrail'in "ateşkesin ihlali" saydığı roket saldırılarını üstlenen çıkmadı.

Gazze'de tansiyonun yükselmesinden İsrail'i sorumlu tutan Ebu Zuhri, "İsrail'in saldırıları, Kahire'deki müzakereleri başarısızlığa uğratma amacı taşıyor." dedi.

İslami Cihad ise İsrail'i uzlaşmazlıkla suçladı.

İSRAİL: LİMAN VE HAVALİMANI İNŞASI TALEBİNİ KABUL ETMEDİ

Filistin delegasyonundan yetkililerin Maan News'e yaptığı açıklamada, ateşkes görüşmelerinin başarısız olmasının gerekçesi olarak İsrail'in Gazze'ye havalimanı ve liman inşa edilmesi talebini kabul etmemesi gösterildi. Bunun üzerine Mısırlı arabulucuların, bu maddenin sonra görüşülmesini içeren bir maddeyi anlaşmaya dahil etmeyi talep ettiği aktarıldı.

ABD, HAMAS'I SUÇLADI

ABD'den yapılan açıklamada ise ateşkes görüşmelerinin sona ermesinden Hamas sorumlu tutuldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Harf, "Hamas'ın güvenlik sorumluluğu var. Roket atışı Gazze'den geldi" ifadesini kullandı.

2 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ

Kahire’de kalıcı ateşkes için görüşmeler devam ederken, görüşmelerin uzaması üzerine dün ateşkes 24 saat daha uzatılmıştı.

İsrail'in Gazze şeridine yönelik beş hafta süren saldırıları boyunca çoğunluğu sivil 2 binin üzerinde Filistinli yaşamını yitirmiş, İsrail tarafında ise 64'ü asker 67 kişi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar, Hanime Aslan için adliye önünde olacak

SONRAKİ HABER

Atalay: MİT gerekirse Kandil’e gider

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...