19 Ağustos 2014 13:34

İzmir Valiliği: 25 emniyet görevlisi gözaltına alındı

İzmir Valiliği, emniyet mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonda toplam 25 emniyet görevlisinin gözaltına alındığını, haklarında arama ve yakalama kararı bulunan 7 kişinin de işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

İzmir Valiliği: 25 emniyet görevlisi gözaltına alındı
Paylaş

İzmir Valiliği, emniyet mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonda toplam 25 emniyet görevlisinin gözaltına alındığını, haklarında arama ve yakalama kararı bulunan 7 kişinin de işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

Valilik, İzmir merkezli olarak 12 ilde başlatılan operasyonla ilgili basın açıklaması yaptı. Ulusal yayın yapan gazetelerde çıkan dinleme iddiaları üzerine soruşturma başlatıldığı belirtilen açıklamada, “Ulusal olarak yayın yapan bir gazetenin 18.03.2014 tarihli nüshasında çıkan haberle çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasadışı dinlendiği bildirilmiştir. Gazete haberinde isimleri geçen an itibariyle 62 müştekinin, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak şikâyetçi olmalarıyla birlikte İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca yasadışı dinleme iddiaları üzerine İzmir Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde Mülkiye ve Polis başmüfettişlerince idari inceleme soruşturma başlatılmış, bu inceleme soruşturma neticesinde hukuka aykırı olarak telefon dinlemesi yaptıkları tespit edilen görevliler hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur.” denildi.

Valilik, operasyonun gerekçesini ise şöyle açıkladı: “İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan adli tahkikat neticesinde suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, kurulan suç örgütü kapsamında resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla sahte, gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayarak kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, kamu görevlisine ait araç gereçleri suçta kullanmak, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlâl, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma suçlarıyla ilgili olarak şüpheliler hakkında tahkikat başlatılmıştır.”

Bugün başlatılan operasyonda, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli bir 1. sınıf emniyet müdürü, bir 2. sınıf emniyet müdürü, bir 3. sınıf emniyet müdürü, bir 4. sınıf emniyet müdürü, iki emniyet amiri, 8 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis ve 12 polis memuru olmak üzere toplam 32 emniyet görevlisi hakkında 2010, 2011, 2012 ve 2013 yılları arasında, kamu kurumlarında görevli memurların farklı isimle farklı meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile Anayasa'ya ve ilgili kanunlara aykırı olarak dinlendiklerinin tespit edildiğini iddia eden valilik, “Yasadışı dinleme yaptıkları tespit edilen 32 şüpheliyle ilgili olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talep yazısı ve İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin karan ile 19.08.2014 günü sabah saatlerinde İzmir merkezli 12 ilde (Adıyaman, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Hakkâri, Kayseri, Malatya, Şırnak, Van ve Yalova) toplam 32 adreste eşzamanlı olarak başlatılan operasyonlarda bir 3. sınıf emniyet müdürü, iki emniyet amiri, 6 komiser, 2 komiser yardımcısı, 4 başpolis, 10 polis memuru olmak üzere toplam 25 emniyet görevlisi an itibariyle gözaltına alınmıştır. Haklarında arama ve/veya yakalama kararı bulunan diğer 7 kişinin arama ve/veya yakalama işlemleri devam ettirilmektedir.” açıklamasında bulundu. Valilik, operasyonun askerî casusluk ve liman operasyonunu yapan emniyet mensuplarına yönelik olmadığını iddia etti. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Hızlı tren hattında insanların hayatı bir düdüğe bağlı

SONRAKİ HABER

Karamürsel’de denizden çıkan cesetlerin kimliği belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...