18 Ağustos 2014 15:33

Andrew Finkel: Benim meslek satılmış

Gazeteci Andrew Finkel, Türkiye’de iktidarın medya üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Andrew Finkel: Benim meslek satılmış
Paylaş

Gazeteci Andrew Finkel, Türkiye’de iktidarın medya üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Yıllardır Türkiye’de gazetecilik yapan Andrew Finkel, “Seçmenin alışkanlığını sürdürmesi ve başka alternatif görememesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim başarısındaki nedenlerden.” Finkel, iktidarın medya üzerindeki etkisinin de bir başka en önemli etken olduğunu şu sözlerle ifade ediyor:  “TRT kimin haberini veriyor? Muhalefetten haber vermiyor, sadece hükümetten haber veriyor. Resmi ilan alıyor. Resmi ilan alabilmek için hükümete destek vermek zorundasınız. Maalesef benim meslek, satılmış bir meslek oldu.”

GAZETE SAHİBİ OLMAK ANGARYA OLDU

Tirajı düşük olduğu halde en çok ilanı Sabah grubunun aldığını savunan Finkel, medya iktidar ilişkisinde rollerin farklılaştığını söylüyor:

“Eskiden siz bir gazete sahibiyseniz, o gazetenin etkisiyle hükümetten menfaat almaya çalışırdınız. Artık bu değişti. Siz gazete sahibiyseniz, gazete sahibi olmak istemiyorsunuz ama hükümet haraç olarak siz bu gazeteyi alın, yoksa iş yapamazsınız, ihale alamazsınız diyor. Yani gazete sahibi olmak bir angarya oldu Türkiye’de.”

GAZETELERDE YALAN VE SAÇMA HABERLER VAR

ABD'li Gazeteci Andrew Finkel, 1989 yılından beri Türkiye’de gazetecilik yapıyor. Dünyadaki pek çok gazeteye Türkiye’den haberler geçen Finkel, bugünlerde kurucusu olduğu P24 derneğinde bağımsız gazeteciliğe destek vermek için çalışıyor. Finkel’e göre, Türkiye’de şu anda bağımsız gazetecilik yapılamamasının sorumlusu sadece iktidar değil: “Türkiye’de hiçbir zaman mükemmel değildi. Geçmişte Tansu Çiller ve Yılmaz arasındaki seçim, bir anlamda Sabah ve Hürriyet arasındaki seçimdi. Seçmen o kadar aptal değildi. Onu gördüler ve Erbakan’a oy verdiler. Yani o zamandan beri medyanın sorumsuzluğu ve hırsı, bu antidemokratik şeyleri besledi. Ama şu andaki dönem abartılmış. Çünkü tek hükümet var.
Ben neden gazete alayım ki Türkiye’de. Haber yok. Yanlış haber var, taraflı haber var, saçma haber var. İsteyerek bu yola girdiler. Üzülüyoruz.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Kadın tutukluların hakları gasp ediliyor

SONRAKİ HABER

Necdet Saraç CHP’yi eleştirdiği için mi gönderildi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa