18 Ağustos 2014 06:00

Fabrikamızda içme suyu parayla satılıyor

Merhaba ben Kırklareli Saray Bisküvi’de çalışan işçiyim. Mektubumda yaşadığımız sorunları anlatacağım.

Fabrikamızda içme suyu parayla satılıyor
Paylaş

*Kırklareli Saray Bisküvi’de çalışan bir işçi

Merhaba ben Kırklareli Saray Bisküvi’de çalışan işçiyim. Mektubumda yaşadığımız sorunları anlatacağım.
- Günde 12 saat çalışıyoruz. 10 dakikalık iki molamız var, yemek molasını da katarsak 50 dakika dinlenme süremiz var. İşçiler çok yoruluyor, yaşamları uyumak ve çalışmak ile geçiyor. Tabii bazı işçiler 1300 lira aldıkları için 12 saat çalışmaya razılar. Ama bu miktar işimizin karşılığı değil. Biz de insan gibi çalışma koşulları istiyoruz. 8 saat çalışmak istiyoruz.
- Servislerimiz geç kalkıyor. Akşam çıkışımız saat 20.00 ama servisimiz 20.45’te kalkıyor. 15 dakikalık yol 1 saate çıkıyor. Saat 21.00-21.15 gibi evdesin. Serviste harcadığımız süreyi de katarsak 14 saatimiz işte geçiyor. 12 saat çalışmamıza rağmen mesai bitiminde kadınlar 30-40 dakika daha fazla çalıştırılıyor.
- Biz 12 saat sürekli ayakta çalışan işçileriz. Haliyle saat 16.00-17.00 gibi tekrar acıkıyoruz. Yani bu saatlerde tekrardan yemek verilmesini istiyoruz.
- Düşünebilir misiniz? Acaba fabrikada su para ile satılır mı? Burada böyle. Yani fabrika işçisine içme suyu bile sağlamıyor. 25 kuruşa ne olduğu belli olmayan küçük pet şişelerde hazır su diye berbat bir su satılıyor. 12 saat sürekli ayakta, bir yandan sıcak ve sıcakla beraber artan su ihtiyacı... Parası olan içer, içemeyen tuvaletten leş gibi suyu içer.
- Müdürlerden, patronlardan ve vardiya amirlerinden işçilere sürekli hakaret. Zavallı işçilerimiz de boynunu büküp çalışmaya devam ediyor. Hatta eski işçilerin anlattığına göre müdür işçi bile tokatlıyormuş. Telefon bile yasak. Bir işçi içerinin pisliklerini böceklerini sineklerini görüntülemiş Facebook’a yüklemiş. Hemen ardından telefonu yasakladılar. Telefonunu içeri girerken güvenlikten zorla teslim alıyorlar. Bazı işçiler telefonlarını haklı olarak vermek istemiyorlar.
- Küfür, sokak ağzı, müdürlerin, patronların işçilerle konuşmaları bu şekilde.
Bu sorunlar genel olarak Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nin sorunlarıdır.

ÖNCEKİ HABER

Ölümlere, savaşlara isyanın mektupları

SONRAKİ HABER

‘Savaş hepimizi dağıttı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...