17 Ağustos 2014 06:00

Yazın saçlarınıza daha iyi bakın

Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde en sık rastlanan estetik sorunlardan biri. Yazın deniz, havuz ve güneşin etkisiyle ne yazık ki saçlarımız iyice yıpranıyor ve saç dökülmeleri daha sık görülüyor

Yazın saçlarınıza daha iyi bakın
Paylaş

Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde en sık rastlanan estetik sorunlardan biri. Yazın deniz, havuz ve güneşin etkisiyle ne yazık ki saçlarımız iyice yıpranıyor ve saç dökülmeleri daha sık görülüyor. Günde 50-100 tane saç telinin dökülmesi normal sayılır. Ama daha fazla dökülme varsa dermatoloğa başvurmanızda fayda var!  Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay, saç dökülmeleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

EN ÖNEMLİ ROL HORMONLARIN!

Saç dökülmelerinde aslında en önemli rolü hormonlarımız oynuyor. Kadınlarda östrojen hormonunun az, erkeklerde androjenin fazla salgılandığı durumlarda saçlı deride yağlanma kendini gösterir. Yağ, ölü hücreler, kirler ve tozlar karışarak “sebum” adını verdiğimiz bir sıvağ oluşturur. Normalde günde 50-100 tel saç dökülmesi olağan kabul edilebilir. Ancak folikül adını verdiğimiz saç kökleri sağlam kaldığı için, bu dökülenlerin yerine yeni saçlar çıkabilir. İşte bu sirkülasyon devam ederken yağ karışımı dökülen saç kökünün ağzını tıkar. Bu tıkacın üzeri zamanla tamamen örtülür ve beslenemeyen saç kökü ölür; bu saç kaybının başlangıcıdır.

Dökülmenin mevsimsel olağan bir dökülme olmadığı ortaya çıkarsa o zaman doktorların yazacağı reçete ile hasta kendi tedavisini kendisi yapabilir.

BU SADECE ERKEKLER İÇİN!

Sadece erkekler için uygun olan bir başka tedavi yöntemi de oral yolla ilaç kullanımıdır.   Erkek tipi saç dökülmelerinde en önemli nedenin, testosteron hormonunun bir türevi olduğu bilinir. Bu hormonun oluşumunu, bir aşamasında bozan bir ilaç, hormonun sadece saç dökülmesindeki işlevini durdurur. Böylelikle her gün dermatoloğun belirleyeceği dozda alınan bu haplar saç dökülmesini 3-6 ay arasında durdurabilir ve ölmemiş köklerden saç çıkması sağlanabilir.

MEZOTERAPİ İLE İLACIN DERİYE UYGULANMASI

Ciddi saç dökülme sorunu yaşayanlarda, saçın yapısında bulunması gereken bileşenleri içeren ilaçların direkt saçlı deriye, saçın köküne zerk edilmesi gerekir. Bu saç mezoterapisidir. Çoğunlukla özel bir cihaz yardımıyla yapılan bu işlem, saç dökülmesini 1 hafta ile 1 yıl arasında kontrol altına alabilir. Hastanın kendi kanının özel bazı işlemlerden geçirildikten sonra DNA aktivatörü ile karıştırılıp yine özel cihazlar sayesinde saçlı deriye enjekte edilmesi işlemidir. Daha uzun süreli bir koruma sağlar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep\'te ırkçı saldırılar devam ediyor

SONRAKİ HABER

Beirut’tan bir ‘pazar gülümsemesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...