16 Ağustos 2014 06:00

Güney illerinin serinleten içeceği: Aşlama

Çukurova’da, özellikle Adana’da insanlar sıcak günlerinde serinlemek için çeşitli yollara başvuruyor. Yaz mevsiminde Çukurova’ya özgü bici bici, dikenli incir, eskimo, meybuz vs. bu ihtiyaçtan doğmuş. Aşlama da onlardan biri.

Güney illerinin serinleten içeceği: Aşlama
Paylaş

Emre AYDIN
Adana


Çukurova’da, özellikle Adana’da insanlar sıcak günlerinde serinlemek için çeşitli yollara başvuruyor. Yaz mevsiminde Çukurova’ya özgü bici bici, dikenli incir, eskimo, meybuz vs. bu ihtiyaçtan doğmuş. Aşlama da onlardan biri.

Yaz aylarında Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana gibi güney ve doğu illerinde özellikle serinletici, hazmettirici ve rahatlatıcı bir içecek olarak yaygın olarak tüketilen aşlama, meyan kökünden yapılan bir içecek. Yapılışı nedeniyle haşlama olan adı zamanla aşlama olmuş bu içecek, Adana’da 45 dereceyi aşan sıcaklarda serinlemek için birebir. Böbrek taşına da iyi geldiği söyleniyor. Sırtlarında küp adı verdikleri altın sarısı veya gümüş renkli testiye benzer büyük kaplarda soğuk bir şekilde muhafaza ettikleri içecekleriyle, yaz günlerinde Adana’nın parklarında, Seyhan Baraj Gölü kıyısında, çarşıda gezerken aşlama satıcılarına rastlamak mümkün… Elindeki tasları birbirine çarparak ritim tutan aşlamacıların sesi, serinliğin yaklaştığını haber verir.

Adana’da, bu mesleği sürdüren aşlamacılardan biri de Şeyhmus Yalçın. 30 yıldır bu mesleği yapan Yalçın, sıcaklarla birlikte satışlarının önemli oranda arttığını ifade ediyor. Aşlamanın, meyan bitkisinin kökünden de yaprağından da olabileceğini söyleyen Yalçın, meyan kökünün üç dört saat normal sıcaklıkta bir suda bekletilip, içine bir çubuk tarçın, bir zencefil, 50 gram kadar da kekik atıldığını söylüyor. Yalçın aşlamanın mideye, sinire, cilde ve böbrek hastalığına iyi geldiğini belirtiyor ve yaz aylarında asitli içeceklerin yerine sağlıklı bir içecek olarak aşlama içmeyi öneriyor.

AŞLAMA NASIL YAPILIR?

Aşlama, kaynatmaya ve  ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecek. Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılıp rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır. Üç dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir. Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine kullanılmış olan tülbendin bir parçası gerilerek tekrar bir süzdürme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzdürme işlemine katılmaz. Aşlama, arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içerisine çubuk tarçın ve iki - üç karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak servis edilir.

ŞİFALI BİR BİTKİ...

Aşlamanın ham maddesi olan meyanın halsizlik, düşük tansiyon, ülser, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarına, cilt sorunlarına, bazı kanser türlerine iyi geldiğine inanılmaktadır. Öksürüğe, yüksek ateşe, ses kısıklığına, ağız içi yaralara, kramplara karşı da kullanılan meyan şerbetinin bağışıklık sitemini güçlendirdiği söylenir. Ancak neden olacağı potasyum kaybını dengelemek için muz, üzüm, kayısı, hurma yenilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Uzun süreli ve yüksek miktarlı kullanım bağımlılığa, vücutta su tutulmasına ve bazı hastalıklara yol açabilir. Yan etkileri nedeniyle yüksek tansiyon, böbrek, beyin, kansızlık, karaciğer, şeker, kalp ve benzeri rahatsızlığı bulunanlarla gebe ve emziren kadınlar için uygun olmayabilir.

ÖNCEKİ HABER

!f 2015 için başvurular başladı

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın ahlaksızlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...