12 Ağustos 2014 06:00

Ayı pençesi değil hastane pençesi

Giresun’un Alucra Kamışlı köyünde, ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Kemal Başer’e maliyeti sadece 6 lira 30 kuruş olan kan torbası olmadığı için kan verilemediği ortaya çıktı. Ayrıca, başka bir hastaneye götürülürken de 0Rh(-) yerine AB Rh(-) kan verildiği de iddia edildi.

Ayı pençesi değil hastane pençesi
Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Zeliş IRMAK
İstanbul


Giresun’un Alucra Kamışlı köyünde, ayı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Kemal Başer’e maliyeti sadece 6 lira 30 kuruş olan kan torbası olmadığı için kan verilemediği ortaya çıktı. Ayrıca, başka bir hastaneye götürülürken de 0Rh(-) yerine AB Rh(-) kan verildiği de iddia edildi.

Ailenin talebi üzerine yetkililer hakkında idari soruşturma başlatıldı.

6 LİRA 30 KURUŞLUK KAN TORBASI YOK

Ramazan Bayramı’nın 1. günü, hayvanlarını otlatmak için gittiği ormanda ayı saldırısına uğrayan emekli zabıta memuru Kemal Başer, ilk müdahale için Alucra Devlet Hastanesine götürüldü. Ancak nüfusu 100 bini aşan ilçe hastanesinde, medikal değeri 6 lira 30 kuruş olan kan torbası bulunmadığı için kan verilemedi. Bunun üzerine Kemal Başer, ambulansla Giresun Devlet Hastanesine götürüldü. Ambulans Şebinkarahisar Sapağı’nda iken Başer’e iki torba 0RH(-) iki torba da AB(-) kan ulaştırıldı. Dayısını yaralı halde bulup hastaneye götüren ve o sırada da ambulansta bulunan İbrahim Tiryaki, ambulansın narkoz teknisyeninin yanlış kan verdiğini fark etti ve uyardı. Teknisyenin ölümcül durumlarda bu kanın verildiğini söylediğini iddia eden Tiryaki, “Benim aklım almadı ama, bir şey de diyemedim. Teknisyen daha sonra verdiği ifadede hasta yakınının AB(-) kan beyan ettiğini söylemiş, böyle bir şey kesinlikle yok” dedi. Teknisyenin daha sonra, “İki adet AB Rh(-) iki adet 0Rh(-) kan torbası gelmişti. Ben de mantık yürüttüm AB Rh(-) olacağına karar verdim” şeklinde 3 kere ifade değiştirdiğini belirten Tiryaki, “Benim mantığım almıyor, benzinli arabaya mazot konulur mu?​” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

HER HASTANEDE SKANDAL

Giresun Devlet Hastanesine götürülen Kemal Başer’in yaşadığı skandallar burada da bitmedi. Bu hastanede de ağır yara bakım ünitesi olmadığı için Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesine gönderildi ve burada 1 hafta yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybetti. Yeğen İbrahim Tiryaki, “Doktorlar, ayı darbelerinden dolayı iç organlarda hiçbir hasar olmadığını söyledi. Dayımın vücudunda sadece pençe yaraları vardı” dedi.

Yaşananlardan Sağlık Bakanlığı ve Orman Bakanlığını sorumlu tutan Tiryaki, “Böyle hata olmaz, böyle yanlislik olmaz” diye konustu.

SON 4 AYDA 2. SALDIRI

Alucra’da insanların temel geçim kaynağı hayvancılık. Hayvanlarını otlatmak için de sürekli ormana gitmek durumundalar. Aynı bölgede, yaklaşık üç ay önce Durmuş Topbaşı da ayı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. İlçe kırsalında artan ayı saldırıları tehdidi altında bulunduklarını belirten vatandaşlar, hayatlarının devlet tarafından güvenli hale getirilmesini istedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, “Alucra yöre halkı olarak ayılarla yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi. Ayıların insanlarla karşılaştıklarında genellikle kaçtıklarını ifade eden Kuduban, Alucra halkına “Ormana tek başınıza çıkmayın” çağrısı yaptı. Kuduban, “Ormana gidenlerin yüksek sesle konuşmalarını, bağırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Obama: Rusya müdahalesi kabul edilemez

SONRAKİ HABER

Asker, sınırda köylüleri taradı: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...