12 Ağustos 2014 06:00

Türk Metal üyesi işçiden mektup: Bu taslak bizim değil

Zam oranını tartışmıyoruz bile! Bunu tartışmamız için; öncelikle sendika içinde demokrasinin sağlanması gerekir… Bu taslak bizim taslağımız değil.

Türk Metal üyesi işçiden mektup: Bu taslak bizim değil
Paylaş

Türk Metal üyesi bir işçi*

Türk Metal’in çıkarttığı Vardiya bülteninde yayınlandı. Sendikamızın örgütlü olduğu ve MESS sözleşmesi kapsamındaki 160 işyerinden 573 temsilci ile 28 Şubenin başkan ve yöneticileri 14 temmuzda genel merkez yönetimi ile buluştu. Genel Başkan Pevrul Kavlak, toplantıda yaptığı konuşmasında: “Bu toplantı ile artık temsili değil doğrudan sendikacılık dönemi başlıyor. Bunu ilk kez bizim üyelerimiz gerçekleştiriyor” dedi. Gelen her temsilcinin, temsil ettiği beklenti rakamlarının gerekçelerini ve dayandığı temelleri anlattığı, yoğun çalışmalar sonunda temsilcilerin beklenti değerlerinin anketlere işlendiği gene Vardiya bülteninde ifade edildi.
Biz de bunun üzerine bir iki kelime etmek istiyoruz metal işçileri olarak...

"HERKESİN" taslağı olarak sunulan taslağa kısaca bir göz atmak istiyoruz önce:

1-ÜCRET ZAMMI
1.altı ay: Yüzde 14
2. altı ay: Enflasyon
3. altı ay: Enflasyon+ yüzde 2
4. altı ay:  Enflasyon

2-SOSYAL YARDIM ZAMMI
1. yıl: Yüzde 20
2. yıl : Enflasyon
(çocuk  parası 25 TL)
 
3- İŞE GİRİŞ ÜCRETİ
İşe yeni giren işçi Türk Metal’e üye olduğunda saat ücretine;
1. yıl 70 kuruş
2. yıl 75 kuruş eklenecek.
Ulaşılan ücretin altında kalan eski işçi varsa onun ücreti de iblağ edilecek.

4-İHBAR MÜDDETİ VE TAZMİNATI
Mevcut sözleşmede yasal sürelerden ödenen tazminatın yerine yasal sürelerin 2’şer hafta fazlası dikkate alınacak.

5-BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ ÖDENTİSİ
Türk Metal Sendikasının anlaşma sağladığı bireysel emeklilik kuruluşuna; bireysel emeklilik sözleşmesi hükümleri çerçevesinde başvuruda bulunan taraf sendika üyesi işçi adına, işveren tarafından da her ay 6 saatlik brüt çıplak ücreti tutarında bireysel emeklilik primi yatırılır.

6-CUMHURİYET BAYRAMI HEDİYESİ
Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal bayramı olan 29 Ekim günü anı olarak sendika üyesi işçilere büyük önder Atatürk adına çıkarılan 1 adet tam Ata lira verilir.

7- KAZASIZLIK ÖDÜLÜ
Toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından itibaren
* 100 gün için 100 TL net
*200 gün için 150 TL net
* 360 gün için 200 TL net
* Devamındaki  her 100 gün için 50 TL Net ilave edilecek tutarda ödeme yapılır.
Bu süreler kaza olduğu günden itibaren sıfırlanır.
Bu taslak binlerce üyenin belirlediği taslak olarak metal işçilerine sunuldu. İşten çıkarmaları zorlaştırmak için ek ihbar süresi göstermelik, çünkü işçi çıkarılacağı zaman siz de belirleyicisisiniz. “Bizim büyük bir güvence olarak gördüğümüz” dediğiniz bireysel emeklilik denen sistemin şirketleri zengin etmek için kurulmuş bir tezgah olduğunu niçin açıklamıyorsunuz. (Ki zamanında işçiler mezarda emekliliğe hayır derken siz ortada yoktunuz.)
Bu taslak her üyenin fikrini beyan ettiği bir taslak değildir. Bize fikrimiz bile sorulmadığı o gibi toplantı olacağını öğrendiğimizde, temsilcilere sormamıza rağmen “Hele bir gidelim gelince konuşuruz” dendi. Şube başkanına sorduğumuzda da “Binlerce işçi var hangi birine soracağız” diyerek çıkış yapıldı. O kadar temsilciyi ve şube başkanlarını, yöneticilerini Ankara’da toplamış olabilirsiniz. Temsilciler ve şube yöneticileri hangi dayanaklar üzerinden verdiler rakamları. Sizin tayin ettiğiniz ekonomistlerin anlattıkları referans oldu herhalde. Ve dünyada ilk kez yaptığınızı iddia ettiğiniz bu toplantıları, sendika gibi sendikalar yaparlar zaten. Ve bunun örnekleri de vardır.
TİS komiteleri oluşturulur (ya da kurulları). Her komite kendi içinde tartışır ve çıkan sonuçları bildirir. Siz göstermelik kurullarla mı yaptınız bunu? “Bu toplantı ile temsili değil doğrudan sendikacılık dönemi başlıyor” da  ne demek?
Ankara’ya gelenlere bakın atanmış temsilciler, atanmış şube başkanları, atanmış şube yöneticileri! Atanmış olanların genel merkezin isteği dışına çıkabileceğine inanmış görünebilirsiniz. Ama biz inanmıyoruz. Bu taslak gene bizim değil.
Kazasızlık ödülü de ne oluyor? İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri patronun alacağı önlemlerle bertaraf edilir. İşçinin elinde değildir. Koşullar sağlanmamışsa, önlemler alınmamış ve gerekli eğitimler verilmemişse kaza olmaması imkansızdır. Ki artık kaza olmaktan çıkmış iş cinayetleri haline gelmiştir.
Zam oranını tartışmıyoruz bile! Bunu tartışmamız için; öncelikle sendika içinde demokrasinin sağlanması gerekir…
Bunu için de; sendikanın her kademedeki seçimlerinin tam demokratik olması, atama yönteminden vazgeçilmesi, temsilcilerin atamayla değil işçiler tarafından seçilmesi, TİS taslaklarında yer alacak maddelerin ve bunların elde edilmesi için izlenecek yolun fabrikalarda tüm işçilerin katıldığı tartışma süreçleriyle ve TİS’in son halinin işçilerin  doğrudan onayına sunulmadan imzalanmaması esas alınmalıdır... Ancak o zaman gerçekten taslak da, TİS de işçilerin istediği gibi olur…

*İstanbul

ÖNCEKİ HABER

Burger King\'de \'sömürü seni çağırıyor\'

SONRAKİ HABER

Doğumevinde vahim iddia: 11 ünite yanlış kan, can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...