10 Ağustos 2014 06:00

Bir Akdeniz meyvesi: Dikenli incir

Adana ve Mersin’de kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen, ‘dikenli incir’ tezgahlardaki yerini aldı.

Bir Akdeniz meyvesi: Dikenli incir
Paylaş

Emre AYDIN
Adana


Adana ve Mersin’de kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen, ‘dikenli incir’ tezgahlardaki yerini aldı. Adana ve Mersin’de yaygın olarak yetişen bu ürünün hasadı, köylüler tarafından yapılıyor.
Köylü kadınlar tarafından sabah erken ve akşam geç saatlerde toplanan dikenli incirlerin bu saatlerde toplanmasındaki sebep, dikenlerin o saatlerde uçmaması. Ürünün dikenleri öğlen saatlerinde uçuşarak batabiliyor.  Kaktüsgiller familyasında yer alan opintia cinsinin tipik türü olan bu ürün, Türkiye’de Frenk inciri, Hint inciri, dikenli incir gibi isimlerle anılıyor. 5-10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyve. Üzeri dikenli olan bu kaktüs meyvesi tatlı ve sulu. Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, anavatanının ise Güney Afrika olduğu bilinen dikenli inciri, Akdeniz iklimin yaşandığı yerlerde görmek mümkün.

VİTAMİN DEPOSU

Adanalıların severek yediği dikenli incir, genelde soğuk olarak tüketiliyor. Bu nedenle satıcılar buz parçalarının üzerine serdiği incirler, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyularak satışa sunuluyor. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği, tokluk hissi verdiği, C vitamini deposu olduğu bilinen dikenli incir, Adana’nın o kavurucu sıcaklığında yiyenlere zindelik veriyor. Şeker hastalığı ve kolesterole iyi geldiği de söylenen dikenli incir, Adana ve Mersin’de tablalarda eldivenle soyulup buz kalıplarında soğutularak satılıyor ve ilgi görüyor.

GEÇİM KAYNAĞI

Adana’da birçok meslek gibi tablacılık da bir baba mesleği, zamanla geliştirip işleri dükkana geçen de var hâlâ tablasıyla zabıtalardan kaçanda… Muhammet Sevim 28 yaşında. Aslen Adıyamanlı. Adana’nın emekçi mahallelerinden olan Meydan Mahallesi’nde ailesi ile yaşıyor. Yedi kardeşten üçüncüsü Sevim, ‘Tablacılık baba mesleği’ diyor. Babası 35 senedir tablacılık yapan Sevim, 20 yıl önce babasına yardıma giderek başlamış bu işe. Yoksulluktan kaynaklı liseden terk olduğunu söyleyen Sevim, tablasında mevsimine göre sattığı ürünlerin değiştiğini ifade ediyor. Dikenli incir, taze fındık, taze Antep fıstığı, yeşil erik,  yeşil badem, kestane, kaynamış mısır vs. Bu günlerde dikenli incir satan Sevim,  dikenli incirleri Adana’nın ve Mersin’in köylerinden topluyor. Günlük 200 kilo incir sattığını söyleyen Sevim, masraflarını çıkarınca günlük 50 lira kazandığını söylüyor.


 

ÖNCEKİ HABER

Uzgel: IŞİD’e kırmızı çizgiler hatırlatıldı

SONRAKİ HABER

Obama, IŞİD\'e karşı hava saldırılarının süreceği mesajını verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa