06 Ağustos 2014 17:05

Karadağ altıncılara karşı direniyor

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Karadağ köyü, Esan Eczacıbaşı firması tarafından kurulacağı iddia edilen altın madeninin tehdidi altında. Maden sahasına sondaj makineleri girdiğinden beri Karadağ ayakta. Köy halkı gece gündüz nöbette. Havasını, su kaynaklarını, ağacını, hayvanlarını, yaşam hakkını altın madenciliğine karşı savunmakta kararlı.

Karadağ altıncılara karşı direniyor
Paylaş

Güneş DERMENCİ
Çanakkale


Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Karadağ köyü, günlerdir rahat uyku uyuyamıyor.

Köy halkı gece gündüz nöbette. Havasını, su kaynaklarını, ağacını, hayvanlarını, yaşam hakkını altın madenciliğine karşı savunmakta kararlı.

18 Mart Termik Santrali’ne yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan 700 nüfuslu köy, şimdi de Esan Eczacıbaşı firması tarafından kurulacağı iddia edilen altın madeninin tehdidi altında. Maden sahasına sondaj makineleri girdiğinden beri Karadağ ayakta.

Köylüler, Çan ilçe merkezinde. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya katılan kadınlar, başlarına birliklerini ve güçlerini simgelemek için beyaz baş örtüsü taktı. Buluşmada ayı zamanda Çanakkale’deki çevre mücadelesi içinde bir ilk de yaşandı. Çanakkale İl Genel Meclisinin 3 parti temsilcisi de oradaydı. Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Çevre Platformu Üyesi Hicri Nalbant, uzun zamandan beri ilk kez kadınların çoğunlukta olduğu yoğun bir katılımla karşılaşmalarından duyduğu heyecanı dile getirdi, Karadağ’a, kazanılan mücadeleleri anlatarak güç verdi.

AKP’LİLER BİLE KARŞI
AKP’li İl Genel Meclisi üyesi Ömer Şahin, kadınların bu mücadeleyi sahiplenmesini önemsediklerini ifade ederek; “Madenlerden fayda sağlanması için içme sularımızın, tarımsal alanlarımızın, havamızın yok olmasına asla müsaade etmemeliyiz, aradaki dengeyi çok iyi kurmalıyız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Din ve bilim karşı karşıya’

SONRAKİ HABER

Sarıkeçililer’e yeni bir engel daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...