05 Ağustos 2014 21:05

YPG ve peşmerge birlikte Şengal'i IŞİD'den temizliyor

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Êzidilerin yaşadığı Şengal’e saldırısının ardından YPG güçlerinin bölgeye gitmesinin ardından, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin talimatıyla Peşmergeler de Şengal’e girdi. Ortak operasyonda ağır kayıplar veren IŞİD, Şengal dışına çıkarıldı. YPG ve Peşmerge bölgeyi IŞİD’den temizlerken, Şengal etrafındaki şiddetli çatışmalar dün de devam etti. İlerleyişi durdurulan IŞİD’in bölgeden çıkmaya çalıştığı, ancak YPG ve Peşmerge kuşatmasında kaldığı gelen bilgiler arasında.

YPG ve peşmerge birlikte Şengal\'i IŞİD\'den temizliyor
Paylaş

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Êzidilerin yaşadığı Şengal’e saldırısının ardından YPG güçlerinin bölgeye gitmesinin ardından, Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin talimatıyla Peşmergeler de Şengal’e girdi. Ortak operasyonda ağır kayıplar veren IŞİD, Şengal dışına çıkarıldı. YPG ve Peşmerge bölgeyi IŞİD’den temizlerken, Şengal etrafındaki şiddetli çatışmalar dün de devam etti. İlerleyişi durdurulan IŞİD’in bölgeden çıkmaya çalıştığı, ancak YPG ve Peşmerge kuşatmasında kaldığı gelen bilgiler arasında.

YPG VE PEŞMERGE’DEN ORTAK OPERASYON

YPG’nin bazı Peşmerge gruplarının IŞİD’e karşı savaştığı Şengal’de, Mesud Barzani’nin talimatıyla çok sayıda Peşmerge de ağır silahlarla birlikte savaşa dahil oldu. YPG ve Peşmerge’nin başlattığı ortak operasyonda IŞİD ciddi oranda geriletildi ve bazı bölgeler geri alındı. IŞİD bölgeden tamamen çıkarılabilmiş değil ancak kontrol büyük oranda Kürt güçlerinin eline geçti. Bölgede devam eden çatışmaların boyutu ve ölenlerin sayısına ilişkin net bilgilere ulaşılamazken, çok sayıda Êzidi de silahlanarak YPG’ye katıldı.

KÜRT KUVVETLERİ ŞENGAL DAĞI ZİRVESİNDE

YPG ve peşmergelerin Şengal’i IŞİD’den temizlemek için başlattığı operasyonda Çil Mra köyü de kurtarıldı. Operasyonda IŞİD’in emirlerinden birinin öldürüldüğü belirtilirken, YPG ve Peşmerge güçleri Şengal Dağı’nın zirvesine ulaştı.

IRAK IŞİD’İ BOMBALADI

Öte yandan Irak Başbakanı Maliki’nin talimatıyla önceki akşam Irak savaş uçakları Şengal ve Telafer arasındaki Tahrir bölgesinde bulunan bazı IŞİD mevzilerini bombaladı. Bu bölgenin bombalanması IŞİD’in, Telafer’den lojistik destek almasını ve militan geçişini de engelledi.  

ZUMMAR, RABİYA VE ŞENGAL

BasNews Haber Ajansı dün Peşmerge Güçleri ve YPG’nin Zummar ve Şengal ilçelerinin tamamında kontrolü sağladığını, Şengal çevresindeki çatışmaların ise sürdüğünü duyurdu. Basnews’in bölgeden edindiği bilgilere göre, yaşanan şiddetli çatışmaların ardından geri çekilen IŞİD’lilere ait tank ve zırhlı araçlar ele geçirildi. Peşmerge Bakanlığı Sözcülerinden Generel Helgurd Hikmet de Şengal ilçesinin büyük bölümünde kontrolün sağlandığını doğruladı. Musul’un kuzey batısında bulunan Rabiya bölgesi de IŞİD’den geri alındı. Kürdistan ajansları Zummar’daki çatışmalarda IŞİD’e mensup 62 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. YPG Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada da Rabia kasabasında 6 YPG savaşçısının hayatını kaybettiği ve kentin kontrolünün ele geçirildiği duyuruldu. Açıklamada, Rabia’dan Til Maruf köyüne kadar 200 km’lik hatta çatışmaların sürdüğü belirtildi.

KÜRTLER SAVUNMADAN SALDIRIYA GEÇTİ


Öte yandan Hewler’de toplanan Peşmerge komutanları, Barzani’nin de talimatıyla savunma pozisyonundan çıkıp, saldırıya geçme kararı aldı. Bu doğrultuda Hewler ve Duhok’tan, çok sayıda Peşmerge bölgeye sevk edildi. Şengal’de kontrolü büyük oranda sağlayan YPG ve Peşmerge güçleri de saldırı pozisyonuna geçti.

MUSUL MORGUNA 120 IŞİDLİ CESEDİ GETİRİLDİ

KYB kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise Musul’da bulunan morga dün 120 IŞİD’li teröristin cenazesi getirildi. Musul’un 20 kilometre dışında da şiddetli çatışmalar devam ediyor.

IŞİD REHİNELERLE GERİ ÇEKİLDİ

Girdiği bölgelerde yağmacılık yapan, evleri ve iş yerlerini talan eden IŞİD militanlarının geri çekilirken aralarında kadınların ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin aldığı belirtiliyor. IŞİD’in rehineleri Şengal’e 35 kilometre uzaklıktaki Bagac köyüne götürdüğü gelen bilgiler arasında.

ŞENGAL DAĞI’NDA AÇLIK VE SUSUZLUK

YPG ve yeniden savaşa dahil olan bazı peşmerge gruplarıyla IŞİD arasındaki çatışmalar devam ederken, bölgeden acı haberler gelmeye devam ediyor. Su ve yiyecek ulaştırılamayan bölgede şu ana kadar en az 6 çocuğun susuzluktan can verdiği belirtiliyor.

BİNLERCE ÊZİDİ ROJAVA'YA GEÇTİ

IŞİD'in Şengal'e yönelik saldırısından sonra Şengal Dağı'na göç etmek zorunda kalan binlerce kişinin Rojava'ya geçtiği öğrenildi.

Med Nuçe'ye telefonla katılan Şengal Savunma Birlikleri sözcüsü, Dilşer Şengal, bugün binlerce insanı güvenlik altına aldıklarını ancak ciddi oranda su, ilaç ve yiyecek sorunu olduğunu söyledi. Binlerce kişinin daha Şengal Dağı'nın değişik bölgelerinde arazide ve tehlikeli noktalarda kurtarılmayı beklediğini belirten Şengal, siviller için ulusal ve uluslararası yardım çağrısında bulundu. Şengal, özellikle kadın ile çocukların zor durumda olduklarını ve on binlerce insanın bölgeden tahliye edilmesinin zaman alacağını bunun da hayati riskler barındırdığı söyledi.

BARZANİ: IŞİD'E ÖLÜMCÜL DARBEYİ VURUN

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, peşmergelere IŞİD’e saldırı emri verdi.

Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, “Peşmerge komutanlarına, Kürdistan halkının düşmanlarına karşı savaşması emrini verdik. Düşmanlarımıza öldürücü darbeleri indirmek için saldıracağız” dedi. Musul’un IŞİD’in eline geçmesinin ardından Kürt bölgesinin yalnızca kendini savunma pozisyonunda kaldığını hatırlatan Barzani, “Ancak teröristler, bize savaşı dayattı. Kürdistan’a saldırı düzenlediler ve son birkaç gün içinde üzüntü verici hadiselerin yaşanmasına neden oldular. Bu yüzden peşmergenin savunma pozisyonunu terk etmesi yönünde karar aldık. Peşmergelere son nefeslerine kadar savaşmaları emrini verdik. Kürdistan toprağının tek karışını düşmanlara terk etmeyeceğiz. Şengal’deki Êzidi kardeşlerimizi ve bacılarımızı gözümüz gibi koruyacağız. Onları korumak boynumuzun borcudur” dedi.

‘KAÇAN PEŞMERGELERE SORUŞTURMA AÇILACAK’

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Şengal ve çevresindeki bölgelerden kaçan ve buraların IŞİD’in eline geçmesi konusunda güvenlik zaafı gösterenlere gereken yaptırımın uygulanacağını söyledi.

Êzidi Kürtlerin dini liderlerinden Baba Şêx ve beraberindeki heyetle bir görüşme gerçekleştiren Barzani, Şengal ve Zummar’da yaşananlar hakkında Baba Şêx’den bilgi aldı. Êzidi Kürtlerin yüzyüze kaldıkları trajediye çözüm için tüm imkanların seferber edilmesini isteyen Baba Şêx, kendilerinin de IŞİD’e karşı şavaşmaları için imkan sunulmasını istedi. Barzani ise Êzidilerin karşılaştıkları durum karşısında üzüntülerini belirterek, “Êzidi halkımızı terörüstlerin elinden kurtarmak ve mültecilere yardımcı olmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şengal’in her karış toprağını koruyacağız” dedi. Barzani Şengal, Zummar ve çevresindeki bölgelerde kontrolün IŞİD’in eline geçmesine sebep olan güvenlik zaafiyetini incelediklerini belirterek, “Buna sebep olanlar gerekli yaptırıma tabi tutulacak” dedi.

Barzani’nin açıklamalarından sonra dün, BasNews Haber Ajansında yer alan bir haberde, Sipîlk, Helgurd, Duhok Peşmerge komutanları ve Zerevani Kuvvetlerinin bazı komutanları hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstiklal\'de zabıta terörü

SONRAKİ HABER

Seçmenler yurt dışında bürokrasiye takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...