04 Ağustos 2014 15:28

Şengal’de IŞİD katliamı

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Irak Federal Kürdistan yönetimindeki stratejik ilçe Şengal’e girmesinin ardından, Şengal’den 290 bin Êzidi kaçtı. Gelen ilk bilgilere göre, IŞİD Şengal’de bazı köyleri kuşattı ve Êzidileri Müslüman olmaya zorluyor. İki ay önce Musul’un IŞİD’in eline geçmesinin ardından binlerce sivil Şengal’e sığınmışken, pazar günü gerçekleştirilen IŞİD baskını üzerine 310 bin nüfuslu ilçeden 290 bin kişi civardaki dağlara kaçtı.

Şengal’de IŞİD katliamı
Paylaş

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Irak Federal Kürdistan yönetimindeki stratejik ilçe Şengal’e girmesinin ardından, Şengal’den 290 bin Êzidi kaçtı. Gelen ilk bilgilere göre, IŞİD Şengal’de bazı köyleri kuşattı ve Êzidileri Müslüman olmaya zorluyor. Öte yandan YPG Genel Komutanlığı, 2-3 Ağustos tarihlerinde Rabia sınır bölgesi ile Şengal'de yaşanan çatışmaların bilançosunu açıkladı. Çatışmalarda en az 56 IŞİD üyesi öldürülürken, çok sayıda araçları imha edildi ve bazılarına el konuldu. 4 YPG savaşçısı bu çatışmalarda hayatını kaybetti.

İki ay önce Musul’un IŞİD’in eline geçmesinin ardından binlerce sivil Şengal’e sığınmışken, pazar günü gerçekleştirilen IŞİD baskını üzerine 310 bin nüfuslu ilçeden 290 bin kişi civardaki dağlara kaçtı.

YPG güçleri ise, IŞİD vahşetinden kaçarak Şengal Dağı’nda mahsur kalan on binlerce kişiyi korumak için Şengal Dağı’na ulaştı.

IŞİD’in 3 Ağustos günü Şengal’i işgal etmesi ardından harekete geçen Rojava’nın savunma gücü YPG, dün öğle saatlerinde, on binlerce kişinin katliam tehdidi altında mahsur kaldığı Şengal Dağı’na ulaştı. YPG’liler ve IŞİD arasında sert çatışmalar yaşanıyor. Çatışmaların yaşandığı alan ile Şengal kent merkezi arasında 20 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Ronahi TV’nin Şengal bölgesindeki bir muhabirinin ANF’ye verdiği bilgilere göre, IŞİD Şengal’e bağlı Sinune köyüne de tek mermi atmadan girdi. Haberde peşmergelerin konvoylar halinde buradan uzaklaştıkları iddia edildi.

IŞİD’in Sinune sakinlerine “Ya Müslüman olun ya da terk edin” dayatmasında bulunduğu öğrenildi. Bu dayatmayı reddeden binlerce kişi, Rojava’ya kitleler halinde akın ediyor.

PEŞMERGE KARAKOLLARI YPG DENETİMİNDE

ANF’nin haberine göre peşmergelerin karakolları dahil, sınırdaki tüm karakollar YPG ve Asayiş denetimine geçmiş durumda. YPG’liler ve asayiş güçleri, halkı IŞİD çemberinden çıkararak, güvenli bir şekilde Rojava’ya ulaşmalarını sağlıyor.

‘ÊZİDİLER BÜYÜK SALDIRI ALTINDA’

Êzidi toplumunun sözcüsü Cevher Ali Beg el Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Binlerce Êzidi öldürüldü ve şimdi binlercesi mülteci konumuna düştü. 40 bin kişi evlerinden kaçtı. Kasabaları IŞİD tarafından kontrol ediliyor. IŞID türbeleri havaya uçurdu. Êzidilere karşı çok büyük bir saldırı var.” dedi.

Yedi çocuk ve eşiyle birlikte Dohuk’a kaçan bir memur, “Şengal boşaldı. 10 bin Sünni’den başka kimse kalmadı. Uluslararası toplum ve Irak hükümeti bir şeyler yapmalı. Çünkü Êzidiler ve Hıristiyanlar çok tehlikeli bölgelerden yürüyerek kaçmaya çalışıyor” dedi.

BM: İNSANİ TRAJEDİ YOLDA

Birleşmiş Milletlerin Irak temsilcisi Nickolay Mladenov, Şengal’ın IŞİD’in eline geçmesini “büyük bir insani trajedi yolda” sözleriyle yorumladı. Mladenov “Birleşmiş Milletlerin sivillerin can güvenliğiyle ilgili çok ciddi endişeleri var” dedi. BM Genel Sekreteri de bir açıklama yayınlayarak, “IŞİD ve bağlantılı olduğu silahlı grupların faaliyetlerinin tetiklediği insani krizden dehşete düşmüş durumdayım” ifadelerini kullandı.

TÜRKMEN CEPHESİ: DÖRT BİR YANDAN KUŞATILDIK

El Cezire’ye bölgedeki durum hakkında bilgi veren Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi de Türkmen ve Êzidilerin ‘çok kötü vaziyette’ olduğunu aktarırken şunları söyledi:
“Telaferli Türkmenler Şengal’a kaçmıştı, bu olaylardan sonra hem Şengal halkı, hem Êzidiler, hem Türkmenler Şengal Dağı’nın üzerinde çok kötü bir vaziyetteler. İletişim bile kuramıyoruz. Hem Êzidiler, hem Türkmenler ortada kaldı, dağın dört bir tarafını IŞİD güçleri sardı. Bir saldırı olması halinde tehlike büyük. Tuzhurmatu’nın yakınlarındaki Amirli köyü gibi Türkmen halkı dört bir taraftan kuşatıldı. Su bile göndermiyoruz.”

ŞENGAL’DE YÜZLERCE KİŞİ ALIKONULDU İDDİASI

IŞİD vahşetinden kaçan yüzlerce Şengal sakinin Rojava’ya geçmek isterken IŞİD tarafından alıkonulduğu bildirildi. ANF’nin haberine göre kaçmayı başaranlar, yüzlerce kişinin infaz edildiğinden bahsediyor.

ANF’nin Şengal sakinlerine dayandırdığına göre, Şengal ilçesine bağlı Pêr Qesrê, Bîrcarê, Seyd Ehmed, Pişt Rayê, Omaya ve  Bin Yehbab köylerinde 500 dolayında Êzidi Kürdü, Rojava’ya doğru kaçarken, 3 Ağustos akşamı kaçırıldı. ANF, kaçanlardan en az 300 Êzidi’nin Müslüman olmaları yönündeki dayatmaları reddettikleri için katledildikleri iddia etti. BBC ise IŞİD tarafından öldürülen Êzidi sayısının 100 olduğunu söyledi.

RABİA IŞİD'DEN GERİ ALINDI

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Rabia bölgesinde dünden bu yana IŞİD'in saldırılarına karşı operasyonlarını artıran YPG güçlerinin, bölgeyi tamamen kontrol altına aldığı öğrenildi.

'ŞENGAL DİRENİŞ BİRLİKLERİ' KURULDU

IŞİD’in Şengal’e saldırılarının ardından başlayan çatışmalar Şengal Dağı ve kent merkezi çevresinde devam ederken, Kürt gençleri ise “Şengal Direniş Birlikleri”ni kurdu. “Direniş Birlikleri Komutanlığı” ise yaptığı açıklamayla gençleri savunmaya katılmaya çağırdı.

YPG 2 GÜNLÜK BİLANÇOYU AÇIKLADI

 

YPG Genel Komutanlığı, Şengal ve Rabia'da 2-3 Ağustos'ta en az 56 IŞİD'linin öldürüldüğünü, çok sayıda aracın imha edildiğini bildirdi. Açıklamada, 4 YPG savaşçısının hayatını kaybettiği, biriyle bağlantının koptuğu 14'ünün de yaralandığı bildirildi.

YPG Genel Komutanlığın açıklaması şöyle:

"-3 Ağustos günü öğlen saatlerinde Şengal'e bağlı Sinûne ilçesinde IŞİD çetelerinin Şengal dağını kuşatmaya alma girişimine müdahalede bulunan güçlerimiz burada çetelere ağır darbe vurmuş, çetelerin ilerlemesi durdurulmuştur. Aynı mıntıkadan saat 16.00 sularında tekrar giriş yapmak isteyen IŞİD çetelerini durduran güçlerimiz, burada 2 araç imha ederken, 3 adet Hammer tipi araca da el koymuştur. Bu bölgede yaşanan çatışmalarda 1 arkadaşımız şahadete ulaşırken 3 arkadaşımız yaralanmış, grubundan kopan 1 arkadaşımızdan ise haber alınamamaktadır.

-3 Ağustos günü Şengal'e bağlı Mahmudiye ve Qale Xadaan köyünde PDK peşmergelerinin bıraktığı ve halkın sağlıklı bir şekilde geri çekilmesi amacıyla güçlerimiz tarafından tutulan düzenlenen çete saldırısına sert karşılık verilmiştir. Gün boyu süren şiddetli çatışmalarda 1'i doçkalı olmak üzere 2 araç imha edilirken, 6 çete üyesi öldürülmüştür. Diğer araçlarını ve cenazelerini bırakıp kaçan çetelerin saldırı gücü kırılmıştır.Yaşanan çatışmalarda 5 arkadaşımız yaralanmıştır.
-Rojava Kürdistan'ının Til Koçer ilçesi karşısında bulunan ve Şengal'in Güney ve Batı Kürdistan'la bağlantısı konumunda bulunan Musul'a bağlı Rabia kasabasına yönelik 2 Ağustos günü gece yarısı başlayan ve 3 Ağustos günü ve gecesi boyunca süren IŞİD çetelerinin saldırıları karşısında görkemli bir direniş sergileyen güçlerimiz çetelere ağır darbe vurmuştur. Mişerfê ve Mahmudiye mıntıkasından 3 koldan düzenlenen saldırıları püskürten güçlerimiz çatışmalarda 1 panzer ve 5 askeri araç imha etmiştir. Bu çatışmalarda tespit edilebilen 50 çete üyesi öldürülmüştür. Bu alanda yaşanan çatışmalarda 2 arkadaşımız şahadete ulaşmış, 6 arkadaşımız da yaralanmıştır.

- YPG güçlerimizin IŞİD çetelerine darbe vurması ardından Şengal dağının kuzeyinde bulunan Sinûn ve Rabia arasındaki yol üzerinden yardıma giden çetelere güçlerimiz müdahale etmiştir. Çok sayıda çetenin öldürüldüğü çatışmalarda 1 arkadaşımız şahadete ulaşmıştır.
-Rabia kasabasında tüm gece boyunca süren çatışmalar bu sabah saatlerinde şiddetlenerek devam etmektedir. Çatışmalar hakkında ayrıntılı bilgi daha sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır."  (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Tüm ülkelerde genç işçiler kuralsız çalıştırılıyor

SONRAKİ HABER

O HES kararlarının Dersim’de hükmü yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...