03 Ağustos 2014 08:39

IŞİD Şengal'de katliam yapmaya başladı

KDP Peşmergelerinin Şengal'den çekilmelerinin ardından bölgeye giren IŞİD çetelerinin katliam yapmaya başladığı öğrenildi. IŞİD çetelerinin Tıl Izer köyende aynı aileden 12 kişiyi katlettiği öğrenildi.

IŞİD Şengal\'de katliam yapmaya başladı
Paylaş

KDP Peşmergelerinin Şengal'den çekilmelerinin ardından bölgeye giren IŞİD çetelerinin katliam yapmaya başladığı öğrenildi. IŞİD çetelerinin Tıl Izer köyende aynı aileden 12 kişiyi katlettiği öğrenildi.

IŞİD çetelerinin Şengal bölgesine girmelerinin ardından katliam yapmaya başladıkları öğrenildi. DİHA'ya konuşan YNK Musul Basın Sözcüsü Xeyri Şengali Tıl Izer köyünde IŞİD çetesi üyelerinin aynı aileden 12 kişiyi katlettiğini söyledi. Çok sayıda kadın ve genç kızın da çete üyeleri tarafından kaçırıldığını belirten Şengali, IŞİD çetelerinin Şengal merkezde de katliam yapmaya başladığını ancak ölü ve yaralı sayısının netleşmediğini açıkladı.

IŞİD ÊZİDİLERE SABAHA KADAR MÜDDET VERDİ

Edinilen bilgilere göre, Şengal Dağı'na sığınan Êzidilerin bir bölümünün etrafı IŞİD üyeleri tarafından sarıldı. Dağda bulunan Êzidilere çağrı yapan IŞİD üyeleri, sabaha kadar Müslümanlığa geçmemeleri halinde herkesi öldürmekle tehdit etti.
 

DİHA'nın haberine göre IŞİD, dünden bu yana Şengal ve köylerini havan toplarıyla bombalıyordu. Girzerik, Sibaşexidir, Tilbenat,Tilkasab,Koço köylerine saldırı düzenleyen IŞİD, Girzek köyünün bir kısmını denetim altına aldı.

KDP'nin bölgeden çekilerek bölgede yaşayan Êzidi Kürtleri katliamla yüz yüze bırakması halkın tepkisine neden olurken, Êzidi Kürtlerin kendi imkanları ile IŞİD'e karşı direndiği bildirildi.

Cephanesi kalmayan bölge halkı köy ve kasabaları terk ederken kent IŞİD'in kontrolüne geçti.

KUTSAL MEKANLAR YIKILIYOR

IŞİD, Ezidi Kürtlere ait kutsal mekanları yıkmaya başladı. Çeteler Seyde Zêneb türbesini bombalarla yıktı.

YPG KUVVETLERİ ŞENGAL'E ULAŞTI

DİHA'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Şengal'e ulaşan ilk YPG güçleri ile IŞİD arasında yoğun çatışmalar başladı. YPG savaşçılarının çembere aldığı bölgede yoğun çatışmaların devam ettiği bildirilirken, peşmergelerin ise hala harekete geçmediği aktarıldı.

'SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ'

DİHA'ya konuşan Bıro Berkat isimli Êzidi, kızgın güneş altında saatlerdir beklediklerini belirterek, "Ne suyumuz var ne de yiyecek bir şey. Gidebileceğimiz bir yer de yok. Böyle giderse insanlarımız bu kızgın sıcaklar altında açlık ve susuzluktan hasta düşecekler. Şengal dağları kıraç bir arazi sıcaklarda vurunca sabahtan beri onlarca kişi bayıldı" diye konuştu.

Siba köyünden Şengal Dağı'na kaçmak zorunda kalan Şemo Qirani isimli Êzidi ise, her türlü saldırıya karşı sonuna kadar direneceklerini belirterek, "Ancak yaşlı ve çocuk yaşta olan insanlarımız var. Onlar bu çöl sıcağına ne kadar dayanır bilemiyoruz. Bu durum uzun sürerse salgın hastalıklar başlar. Bu açıdan tüm Kürtlerden ve Kürt güçlerinden beklentimiz bize sahip çıkmaları" dedi.


KCK: 73. FERMANA İZİN VERMEYELİM

ANF'nin haberine göre KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, "Ezidilerin bir kez daha kırıma uğramasına '73. fermana' izin vermemeliyiz" dedi. Avesta, saldırıların sadece Şengal'i düşürmeyi hedeflemediğini de belirterek, “Rojava ile Güney hattını kapatma açısından ve Rojava’ya dönük yeni bir müdahale planının göstergesidir bu saldırı" diye konuştu.

Sterk TV’ye konuşan KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, hareket olarak daha önce de Şengal’e ilişkin açıklama ve çağrıda bulunduklarını hatırlattı. Özellikle Federal Kürdistan Bölge Hükümeti’nin bu konuda duyarlılık göstermediği eleştirisinde bulunan Avesta, “dün akşamdan bu yana belli çatışmalar yaşandı. Peşmergelerin belli bir kaybı da söz konusu ama alanı terk ettiler. Bunun çok sorumlu bir yaklaşım olmadığını belirtmek gerekir” dedi.

PANİK VE KORKU İLE BOŞALTMAK İSTİYORLAR

Şengal’in çeşitli halkların bulunduğu mozaik bir bölge olduğunu vurgulayan Avesta, IŞİD’in özellikle halkı korkutma ve panik yaratma şeklindeki bir taktik güttüğüne işaret etti. “Musul’u da böyle düşürdüler. Şengal’de de bunu yapmak istiyorlar” diye konuştu.

Avesta KDP ve YNK başta olmak üzere tüm Kürdistani güçlere de çağrı yaptı: “Bu halkların korunması açısından hibçir siyasi parti dar parti çıkarlarını düşünmeden ortak hareket etmesi gerekir. YPG’nin bu konuda bir çaba sahibi olduğunu görüyoruz. Bir tutum ortaya koymuştur. Ve halkın da YPG’nin bulunduğu alanlara doğru gittiği bilgisi gelmekte.

KİMSE DAR ÇIKARLARI DÜŞÜNMEMELİ

Biz de KCK güçleri olarak, HPG olarak yeter ki bu alanda destek alma yolları açılsın; halklarımızı savunmaya hazırız. KDP, YNK başta olmak üzere tüm güçlere çağrımızdır. Bugün bir direniş günüdür. Toprağına ahlakına kültürüne sahip çıkma günüdür. Kimse dar çıkarlara girmemelidir. Şengal’in savunması onurunu koruma demektir. Tutumumuz bu konuda çok nettir. Sadece Güney Kürdistan da değil, TEV-DA çalışmalarında yer alanlar, yurt dışında yer alan tüm Ezidi halkımız uluslararası kuruluşları harekete geçirmelidir. Kesinlikle bu saldırı Ezidilerin “73. Fermanı” olmamalıdır, bu kez bu kırıma izin vermemeliyiz. Çağrımız da bu temeldedir. Biz her türlü sorumluluğu almaya fedakarlıkta bulunmaya hazırız.”

ŞENGAL'İN DÜŞMESİ KERKÜK'ÜN DÜŞMESİDİR

Sozdar Avesta, saldırının sadece Şengal’i düşürmeyi hedeflemediğine dikkat çekti.  Avesta, “Rojava ile Güney hattını kapatma açısından ve Rojava’ya dönük yeni bir müdahale planının göstergesidir bu saldırı. Yani sadece Şengal değil hem Güney Kürdistan hem de Rojava tehdit altındadır. Şengal’in düşmesi demek Kerkük’ün düşmesi demektir. Hem Rojava'daki hem Güney'deki kazanımları hedefleyen bir harekattır. Çok geç kalınmış değildir. Bu önlenebilir.  Bu konuda herkesin ayaklanması lazım” diye konuştu.


HPG VE YPG'YE ÇAĞRI

Demokratik Êzidi Hareketi Başkanı (TEVDA) Seid Hesen Seid binlerce Êzidinin savunmasız durumda kaldığını belirterek, "Binlerce insanımız savunmasız ve katliamla karşı karşıya. Onlarca köyümüzü boşaltmak zorunda kaldık. KDP peşmergeleri halkı savunmak yerine mevzilerini bırakıp Şengal'ı boşalttılar. Bu açıkça Ezidilerin katliamına davetiye çıkarmadır. Biz daha önce açıklama yapmış ve HPG ile YPG'nin Şengal'e geçerek halkımızı savunması talebinde bulunmuştuk. Ancak KDP buna izin vermedi. Artık buna sessiz kalınmamalı. Çağrımızı yineliyoruz. Halkımız bir an önce HPG'nin Êzidileri savunmaya geçmesini istiyoruz" diye konuştu.

SÜLEYMANİYE'DE PROTESTO

Şengal'de yaşananlara dikkat çekmek ve Federe Kürdistan Hükümetinin Şengal'i savunmasız bırakmasını protesto eden Êzidi Kürtleri de bu sabah Süleymaniye valiliği önünde bir oturma eylemi başlattı. Êzidi Kürtler Şengal'de katliam tarihinin bir kez daha yaşatılmak istendiğine dikkat çekerek HPG ve YPG'nin kendilerini koruması çağrısında bulundu.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öldürerek bitiremezler

SONRAKİ HABER

Bonzai bir can daha aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...