01 Ağustos 2014 07:47

Gazze'de 3 günlük ateşkes 2 saat sürdü!

İsrail ve Hamas bugün yerel saatle sabah sekizden itibaren 72 saatlik koşulsuz ateşkes konusunda anlaştı. Ancak ateşkesin başlamasından yaklaşık iki saat sonra bir İsrail tankının gerçekleştirdiği saldırıda 40 kişi hayatını kaybetti. İsrail Ordu sözcüsü sabah yürürlüğe giren ateşkesi sonlandırdıklarını bildirdi.

Gazze\'de 3 günlük ateşkes 2 saat sürdü!
Paylaş

SON GELİŞME: 22.40 Maan News: Refah Sınır Kapısı'nda Filistinli bir gazeteci İsrail saldırısında öldürüldü. Cuma günü boyunca yaşamını yitirenlerin sayısı 100'ü geçti.

20.29 Maan News: Han Yunus'taki hava saldırısında 4 Filistinli yaşamını yitirdi.

20.12: Reuters: Batı Şeria'da Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2 Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

19.36: AFP: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun kaçırılan İsrail askerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

19.17 Maan News: Gazze'nin merkezindeki İsrail saldırılarında 2 Filistinli yaşamını yitirdi.

18.54 Reuters: ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesin, Hamas'ın 2 askeri öldürmesi ve bir askeri kaçırması sebebiye bozulduğunu öne sürdü. Kerry, kaçırılan askerin kurtarılması için Türkiye ve Katar'dan acil yardım istedi.

18.20 Maan News: İsrail, Gazze'de ambulansa saldırdı. Cuma günü yaşamını yitirenlerin sayısı 60'a çıktı...

17.10 Daily Star: Batı Şeria'daki çatışmalarda polis bir Filistinli genci öldürdü. 22 yaşındaki Tamer Simur'un göğsüne isabet eden gerçek mermiyle yaşamını yitirdiği belirtildi. Temmuz ayı boyunca Batı Şeria'da 11 Filistinli öldürüldü, 600'ü yaralandı.

İsrail ve Hamas'ın bugün yerel saatle sabah sekizden itibaren 72 saatlik koşulsuz ateşkes konusunda anlaştığı açıklandı. Ortak ABD-BM açıklamasında taraflar ateşkes başlayana kadar "kendilerine hakim olmaya" çağrıldı. Kalıcı ateşkes görüşmeleri ise Kahire'de yapılacak. Ancak BBC Türkçe'nin haberine göre, Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilileri ateşkesin başlamasından yaklaşık iki saat sonra bir İsrail tankının gerçekleştirdiği saldırı sonrasında 40 kişinin öldüğünü 15 kişinin ise yaralandığını söyledi. İsrail, saldırının daha önceki bir saldırıya cevap niteliğinde olduğunu ifade etti.

İSRAİL ORDUSU: ATEŞKES BİTTİ

İsrail ordusu, bugün sabah Gazze Şeridi’nde yürürlüğe giren ateşkesi sonlandırdıklarını ve kara operasyonlarının yeniden başladığını bildirdi. İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, basına yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’de kara harekâtına devam ettiğini söyledi.

GAZZE’DE BİR İSRAİL ASKERİ ESİR ALINDI

İsrail ordusu sözcüsü, Gazze Şeridi’nin güneyindeki çatışmalarda Filistinli gruplar tarafından bir İsrail askerinin esir alındığını bildirdi.

İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, basına yaptığı açıklamada, Gazze’nin güneyinde tünelleri yok etmeye çalışan İsrail askerlerinin saldırıya uğradığını ve bir askerin esir alındığını söyledi.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 8 Temmuz'dan bu yana çoğu sivil, ölen Filistinlilerin sayısı 1509'a çıktı.

Diğer yandan BBC'ye konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, ordunun Hamas'ın Gazze'deki tünellerinin 'yüzde 70-80'ini etkisiz hale getirdiklerini' söyledi.

SUUDİ KRALI: İSLAM TERÖRİSTLERDEN KURTARILMALI

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı. Dünya Bülteni'nin haberine göre Suudi Kralı "Filistin'de olan biten, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Uluslararası toplumun sessizliği, nesilleri şiddete itecektir" ifadelerini kullandı.

Suudi Kralı açıklamalarında, "Müslüman alimler ve liderler İslam'ın 'teröröstler' tarafından gasp edilmesine engel olmalıdır" ifadelerini kullandı. Kral Abdullah'ın bu ifadelerle hangi grupları kastettiği ise bilinmiyor.

Kral Abdullah, uluslararası kamuoyunun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırgan tutumuna karşı pasif kalmasını eleştirdi. Suudi Kralı İsrail'in saldırılarının savaş suçu ve insasnlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında olduğunu dile getirdi.

Kral Abdullah açıklamasında, "O teröristler İslam adına cinayetler işliyorlar. İslam'ı bilmeyenler Allah Nebi'sinin mesajını verdiklerini zannediyorlar. Ümmet tarihi bir dönemden geçiyor. Filistin'de toplu katliamlar yapılıyor. İnsanlığa karşı suç işleniyor. Bütün bunlar uluslararası toplumun gözünün önünde yapılıyor. Bu kuruluşlar susarak bu yaşananların kendilerini ilgilendirmediği imajını veriyor. 10 yıl önce uluslararası oluşumları güçlendirmek için girişimde bulunduk ancak dikkate alınmadı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Seçilirsem MGK’yi çalıştırmam

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe ile Sheffield United, Soma için sahaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...