31 Temmuz 2014 19:24

Erdoğan yine tek’lerini sıraladı

Van'daki mitingde konuşan AKP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Tayyip Erdoğan, HDP'nin CHP ile ittifak arayışında olduğunu iddia ederek, "Tek millet, tek devlet, tek bayrak" sözlerini yineledi.

Erdoğan yine tek’lerini sıraladı
Paylaş

Van'daki mitingde konuşan AKP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Tayyip Erdoğan, HDP'nin CHP ile ittifak arayışında olduğunu iddia ederek, "Tek millet, tek devlet, tek bayrak" sözlerini yineledi.

10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Van'a gelen AKP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Tayyip Erdoğan, Beşyol Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı. Ferit Melen Havalimanı'ndan Beşyol Meydanı'na kadar tüm yolların boşaltıldığı kentte, havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemleri altında miting alanına ulaşan Erdoğan ve beraberindeki AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i, AKP Van ve Ağrı, Muş, Bitlis milletvekilleri ve BBP İl Başkanı Mehmet Muçi karşıladı.

Mitingde kısa bir konuşma yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Erdoğan'ın 12 yıl boyunca Van'a 12 katrilyonluk yatırım yaptığını öne sürdü. Erdoğan'ı öven sözlerine devam eden Çelik, Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıktığında devlet adamı, millet adamı olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı adaylarını değerlendiren Çelik, HDP Adayı Selahattin Demirtaş'ın AKP'yi terbiye sınırlarını zorlayan bir dille eleştirdiğini ve ulusalcılara ise kibar davrandığını söyledi.

AKP Cumhurbaşkanı Adayı Tayyip Erdoğan ise, Ramazan Bayramı'nın geride bırakıldığını hatırlatarak, bayram trafiğinde 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Soma nedeniyle bayramı buruk geçirdiklerini savunan Erdoğan, çocuklarının PKK tarafından dağa kaçırıldığını iddia ederek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yapan kadınlar için bayramı buruk geçirdiğini iddia etti.

'İSRAİL HİTLER'İN RUHUNU YAŞATIYOR'

Filistin'de yaşanlara değinen ve Gazze'de yaşananlar için "soykırım" tabirini kullanan Erdoğan, IŞİD'in Rojava'da yaptığı katliamları görmezden gelerek, İsrail'in ramazan ve bayram demeden Gazze'ye ölüm yağdırdığını söyledi. Yapılan katliamları "Alçakça, insanlık dışı" olarak tanımlayan Erdoğan, İsrail devletinin Nazilerden farkı olmadığını söyleyerek, İsrail'in Hitler'in ruhunu yaşattığını söyledi. CHP ve MHP'ye yüklenen Erdoğan, Türkiye'den yardımların Gazze'ye ulaşıldığı gibi Suriye gibi tüm Mazlum halklara da ulaştırıldığını iddia etti.
AKP'nin 12 yıllık iktidarları boyunca yaptığını iddia ettiği icraatları sıralayan Erdoğan, "Çözüm süreci"nin bertaraf edilmek için birçok engelle karşılaştıklarını öne sürdü.
Cemaate yapılan operasyonlara değinen Erdoğan, "İnlerine gireceğiz dedik ve sizin de desteğiyle inlerine girdik" dedi. Çıkarılan son yasayla çözüm sürecinin zemininin daha da güçlendirildiğini öne süren Erdoğan, destek verilmesi durumunda sürecin daha da ileriye taşınacağını söyledi.

KÜRTÇE ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ AKP KALDIRMIŞ

Kürtçe konuşmanın, Kürtçe yer isimlerinin verilmesi önündeki engellerin iktidarları sayesinde kaldırıldığını savunan Erdoğan, "Bilgisayarların klavyelerine özgürlük getirdik" diyerek, Kürtçe kaynakların ve eserlerin bakanlık tarafından basıldığını söyledi. Erdoğan, Feqiyê Teyran'ın divanının bakanlık tarafından Kürtçe-Türkçe basılmış kitabını halka göstererek, kitleye alkışlattı.

10 Ağustos'ta yapılacak seçimlere değinen Erdoğan, CHP ve MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babasına ihanet ettiğini söyledi. İhsanoğlu'nun İstiklal Marşı'nı bilemediği için sayısızlık ettiğini dile getiren Erdoğan, "Yazıklar olsun sana da seni aday yapana da" diyerek, HDP'nin ise İstiklal Marşı diye bir meselesinin olmadığını söyledi.

ERDOĞAN'DAN İTTİFAK İDDİASI

Selahattin Demirtaş için "Siz bir adaya Kürt olduğu için mi oy vereceksiniz? " diye soran Erdoğan, HDP'nin Kürtler için ülkede hiçbir şey yapmadığını savundu. Erdoğan, 30 Mart seçimlerinden başarıyla çıkan BDP'nin tehditle belediyeyi ele geçirdiğini öne sürerek, Demirtaş'ın çalışmalarını değerlendirdi. Erdoğan "Sizin kadınla derdiniz olsa Diyarbakır Belediyesi önünde çocukları dağa çıkarılan annelerin gözyaşlarını dindirirdiniz" diyerek, HDP'nin CHP ile ittifak arayışında olduğunu iddia etti.

YİNE TEK TEK

Van halkının statüko adaylarına, ayrımcı partilere değil AKP'nin adayına oy vereceğini söyleyen Erdoğan, kadınları, "Ablalar kapı kapı dolaşmaya hazır mıyız?" sözleriyle, kendisi için çalışmaya çağırdı. Partisinin 12 yıllık iktidarı boyunca yaptığı çalışmaları sıralayan Erdoğan, konuşmasını yine "Tek millet, tek devlet ve tek bayrak" sözleriyle bitirdi.

ERDOĞAN'I PROTESTO EDENLERE POLİS SALDIRDI

Öte yandan Erdoğan'ın konuşması sürerken, Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan bir grup genç sloganlar atarak Erdoğan'ı protesto etti. Erdoğan'ın konuşmasının bitiminde polisin müdahalesi ile karşılaşan gençler ile polisler arasında başta Sanat Sokağı olmak üzere ara sokaklarda çatışmalar başladı. Polis gruba, plastik mermi, tazyikli su ve biber gazı ile müdahalede bulunurken, yurttaşlar ise taşlarla karşılık verdi. Yurttaşların sık sık "Van Erdoğan'a mezar olacak", "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları atıp polislere tepki gösterirken, polislerin yurttaşları hedef alarak plastik mermi kullandığı görüldü. Polis müdahalesi devam ederken, grup da ara sokaklara girip ateş yakarak yolları barikatlarla trafiğe kapattı. Erdoğan mitingi için çevre illerden gelen polislerin de katıldığı müdahalede, bayram tatili için İran'dan gelen birçok turist biber gazından etkilendi. Müdahale devam ederken grup, Cumhuriyet Caddesi'ne inerek cadde üzerinde bulunan mobese kameralarını söktü. Bunun üzerine polis TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla kitleye müdahale ederken, TOMA'dan küfürlü anonslar yapıldı. (Van/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Munzur Festivali halaylarla başladı

SONRAKİ HABER

‘Olaylar kasıtlı çıkarıldı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...