31 Temmuz 2014 06:00

Asiwa'dan sonra Bawer'e de yasak; W olmaz V verelim!

Hükümetin, ‘Demokratikleşmeyi sağladık’, ‘Kürtçeye yasak kalktı’ propagandası süredursun, bir isim yasağı haberi de Antep’ten geldi. Şenay ve Mustafa Gök çifti, erkek çocuklarına Bawer Serdar ismini vermek istedi. Ancak Antep Nüfus Müdürlüğü w harfi Türkçe alfabede yer almadığı gerekçesi ile ‘Çocuğunuza bu ismi veremezsiniz’ dedi.

Asiwa\'dan sonra Bawer\'e de yasak; W olmaz V verelim!
Paylaş

Hükümetin, ‘Demokratikleşmeyi sağladık’, ‘Kürtçeye yasak kalktı’ propagandası süredursun, bir isim yasağı haberi de Antep’ten geldi. Şenay ve Mustafa Gök çifti, erkek çocuklarına Bawer Serdar ismini vermek istedi. Ancak Antep Nüfus Müdürlüğü w harfi Türkçe alfabede yer almadığı gerekçesi ile ‘Çocuğunuza bu ismi veremezsiniz’ dedi. Bunun üzerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuran Gök çiftine buradan da “Çocuğunuza vermek istediğiniz adın konulması mümkün değildir” cevabı verildi.

JİTEM tarafından öldürülen Musa Anter’in torunu Asiwa’nın ismindeki w harfi yüzünden nüfusa kaydedilmemesi ve üstüne bir de 640 lira para cezasına çarptırılarak, doğduğu Batman’da ‘yabancı’ muamelesi görmesi gazetemizin dünkü manşetindeydi. Türkiye’de çokça örneğine rastlanan bu duruma bir örnek de Antep’ten geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl açıkladığı ‘demokratikleşme paketi’nde ‘klavyeler artık özgür’ diyerek, ‘q, x ve w’ harflerinin kullanımının serbest olacağını söylemişti. Ancak aradan geçen zaman bunun bir propagandadan öteye geçmediğini gösterdi. Aileler o günden sonra da çocuklarına bu harfleri içeren isimler veremedi.

KÜRT ÇOCUĞA, KÜRTÇE İSİM YASAK!

17 Temmuz’da bir erkek çocuğu olan Şenay ve Mustafa Gök çifti, çocuklarına Bawer Serdar ismini vermek isteyince Antep Nüfus Müdürlüğünün engeline takıldı. İsimdeki w harfinin Türkçe alfabeye uygun olmadığını belirten Nüfus Müdürlüğü yetkilileri isim talebini reddetti. Aile ‘q, x, w’ harflerinin yasak olmadığını belirterek bu kez de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurdu. Ancak oradan da ‘Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’ gereğince Türk alfabesine uygun olmak şartıyla bir sınırlama getirilmemiştir. Ancak çocuğunuza vermek istediğiniz adın konulması mümkün değildir” cevabıyla karşılaştı. Bunun üzerine aile çocuğuna nüfus cüzdanı çıkarabilmek için, Bawer isminden vazgeçip, çocuklarına sadece Serdar ismini vermek zorunda kaldı.

BAWER’İ YAZMADILAR

Çocuğunun doğmasından 4 gün sonra, 21 Temmuz’da Antep Nüfus Müdürlüğüne başvurduğunu belirten Mustafa Gök, kendisine “W harfi yerine, v harfini kullanın” dayatması yapıldığını belirterek, “Çocuğumun ismini nüfusa Serdar olarak yazmak zorunda kaldık. Kürdistan’da örneği bulunan binlerce çocuk gibi benim çocuğumun ismi de sadece Serdar olacak. Ama herkes onu Bawer Serdar olarak bilecek” dedi.

‘HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ’

Başbakanın ‘q, x, w’ harflerine yasağı kaldırdıklarını söylediğini hatırlatan Gök, “Ama işin aslı öyle değil. Bir şeyleri değiştirdiklerini söylüyorlar ama pratikte hiçbir şey değişmiyor” dedi. Gök, isim yasağının kalkması için hukuki mücadele başlatacağını da söyledi.

HANİ Q, W, X ARTIK ÖZGÜR OLACAKTI?

Başbakan Tayyip Erdoğan 30 Eylül 2013’te gürültülü biçimde ilan ettiği demokratikleşme paketinde Kürtçe önündeki engellerin kalkacağını söylemişti.
Başbakan konuşmasında “Artık Türkiye’de kimlik dayatan, makbul vatandaşı tanımlayan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle uğraşan bir devlet yoktur. Artık Türkiye’de vatandaşlarının ihtiyaçlarına kulak tıkayan, taleplerini reddeden bir devlet anlayışı yoktur. Bu ülkede artık kamu alanını otoriter kılanlara cehennem haline getiren bir devlet anlayışı yoktur” demişti. Başbakan hâlâ yasak olan ‘q, x, w’ harfleri için, “TCK’da belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyideyi kaldırıyoruz. Bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz. Yani q, x ve w harfleri kullanılabilecek” şeklinde konuşmuştu. (Antep/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Suruç\'ta tedavi gören YPG\'li Ahmet Süzer yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Beşiktaş tur için avantaj elde etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...